Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

NASA vil bygge satellitter af mobiltelefoner

Kan smartphones bruges til at styre fremtidens rumfart? Det vil NASA finde ud af

NASA ser en mulighed for at benytte teknologi fra mobiltelefoner til at udvikle deres næste satellitter. (Foto: NASA)
NASA ser en mulighed for at benytte teknologi fra mobiltelefoner til at udvikle deres næste satellitter. (Foto: NASA)

Hvor mange gange har du ikke hørt det. 'Der er mere avanceret teknologi i en mobiltelefon end i rumfartøjet, som bragte de to første mennesker til månen'. Nu vil NASA faktisk bruge smartphones til at styre fremtidens rumfart. I hvert fald noget af den.

Satellitter til 20.000 kroner
Indtil nu har NASA lavet rumfartsteknologi fra bunden. Det tager både tid og koster mange penge. Nu vil de benytte komponenter fra forbrugerelektronik til de mindste opgaver i rummet. Tre såkaldte PhoneSat-satellitter er bygget op omkring hver sin smartphone og koster bare lidt over 20.000 kroner (3.500 dollar) at bygge, i stedet for millioner!

Læs også: 10 skæve dimser

Ved at bruge forbrugerelektronik som hjerne, kan NASA desuden få fordelen af den superhurtige fremgang i teknologi fra denne sektor.

Indtil videre er der lavet to forskellige satellit-modeller, fordelt på tre enheder. De to PhoneSat 1.0-enheder bygges op omkring Google Nexus One fra HTC, mens den eneste PhoneSat 2.0 er bygget op omkring Samsung Nexus S. Hver af satellitterne vejer mindre end 2 kilo og måler omkring 65 kubikcentimeter.

Smartphones er ideelle
Smartphones kan meget vel være ideelle til dette brug, da de både har processor, åbne operativsystemer, hastigheds- og orienteringssensor, GPS-modtagere og højopløste kameraer. Og slår opsendingen fejl, så er omkostningerne lave. Så er spørgsmålet blot, om mobilerne tåler kulden fra et verdensrum i vakuum.

Læs også: marshall-forstærker til iPad'en

Opsendelsesdatoen er ikke fastsat, men minisatellitterne skal ud i verdensrummet i løbet af året. Først 1.0-modellerne, derefter 2.0.

Vi venter i spænding.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen