Spotify Connect eller WiMP HIFI? Det er spørgsmålet!

Streaming er i vælten som aldrig før. Spotify går sin vej mod stadig bedre brugervenlighed. WiMP satser på sin side på bedre lydkvalitet og redaktionelt indhold. Begge har udvalget – men hvem er bedst?

WiMP eller Spotify? (Foto: Colourbox)
WiMP eller Spotify? (Foto: Colourbox)

At cd-mediet er på vej i graven, er klart for de fleste. Men hvad arvtageren bliver, er der derimod større uenighed om. Nogle sværger til download via netbutikker som iTunes, Gubemusic og Hdtracks. Andre sparer heller lagerpladsen til fordel for streaming fra Skyen. Men hvilken streamingtjeneste skal man vælge? Det kommer an på, om du ønsker bedst mulig brugervenlighed eller højeste lydkvalitet.

For os danskere er der i praksis tre tjenester at vælge mellem: Danske TDC Play, svenske Spotify og norske WiMP. Alle tre har et stort udvalg med over 20 millioner numre.

For os danskere er der i praksis to tjenester at vælge mellem: Danske TDC Play, Svenske Spotify og norske WiMP. Alle tre har et stort udvalg med over 20 millioner numre. For hi-fi-folk kommer valget dog til at stå mellem Spotify og WiMP, da TDC indtil videre har valgt at bruge en hård kompression (ca. 160 kbits/s) af musikken.

 

Spotify
Spotify har den største brugergruppe, for en stor parts vedkomneende takket være at tjenesten tilbyder gratisabonnement (med indlagte reklamer). Men det er kun på Premium-abonnementet, du kan afspille musikken på mobilen og tabletten, og desuden streame direkte via en app i tredjeparts hi-fi-produkter. Min erfaring er, at Spotifys brugerflade er lidt hurtigere end WiMPs, især når det kommer til at finde enkelte sange fremfor hele et album. Desuden loader pc-versionen hurtigere og bruger mindre ram fra computeren.

Spotify Connect
Tredjeparts hi-fi-produkter med indbygget Spotify havde tidligere hvert sin brugerflade til tjenesten. Og ikke alle har været lige vellykkede, specielt i forbindelse med søgning. Og redigering af playlisterne i apps til smartphones og tablets har været mangelfulde. Med en blandet oplevelse som resultat.

Læs også: Hi-fi-lyd til fitness-træningen

Spotify Connect er et resultat af, at Spotify har ønsket en standardiseret brugerflade for disse produkter. I stedet for at styre tjenesten via remoten til hi-fi-produktene har Spotify i stedet lært af Apples AirPlay-funktion. Connect indebærer nemlig, at du åbner Spotify på mobilen eller tabletten og bruger tjenesten på sædvanlig vis. For at få musikken over på anlægget trykker du på højttalerikonet nederst til højre i app’en, og en liste med dine Spotify Connect-produkter kommer frem. Så trykker du på det produkt, du ønsker lyd fra, og vupti, har du musik over hi-fi-anlægget.

Forskellen ligger under overfladen. For imens AirPlay streamer musik fra den mobile enhed gennem luften, hvorpå modtageren konverterer musikken til lyd, bruger Spotify Connect kun mobilen som fjernkontrol. Det betyder, at du ikke er afhængig af et hurtigt og stabilt trådløst netværk, da hi-fi-produktet kan være tilkoblet netværket med netværkskabel, som sikrer en helt stabilt forbindelse, og dermed giver en helt sømløs musikoplevelse.

Hvis du har mange Spotify Connect-produkter, som befinder sig i forskellige rum i hjemmet, kan du enkelt vælge, hvilket af dem du ønsker at afspille musikken på. Og siden Connect-certificeringen er ens for alle, spiller det ingen rolle, om produkterne er af forskellige mærker. Men du kan ikke vælge at afspille på alle samtidig. Du kan kun få musik fra et produkt ad gangen, noget jeg fik bekræftet, da jeg prøvede at tilkoble to Pioneer-receivere, begge med Spotify Connect. Dette er en klar svaghed, som jeg ikke helt synes om.

 

WiMP
Når det gælder den norske musiktjeneste WiMP er jeg faldet pladask for den mere redaktionelle tilgang til musikken. Her finder du anbefalede spillelister sat sammen af WiMPs musikredaktion i tillæg til spillelistene fra forskellige musikjournalister og kulturelle kendisser. Det tager lidt længere tid at åbne WiMP på grund af den tunge Adobe Air-platform. Men hvis du holder af at høre hele albums, giver WiMP en mere helstøbt brugeroplevelse i mine øjne. På det sidste har også WiMP haft en oprydning i sit musikatalog, og skilt sig af med arkivfiler med dårlig opløsning. Faktisk er det meste nu arkiveret i tabsfrit format, og målet er, at dette skal omfatte hele arkivet.

WiMP HIFI
Dette baner vejen for et nyt abonnement for lydpuristene: WiMP HIFI: Mens både WiMP Premium og Spotify Premium til 99 kroner om måneden, giver et vist tab af lydkvalitet, får du for 199 kroner om måneden ægte cd-kvalitet med WiMP HIFI på din Android- eller Apple-mobil eller -tablet, eller på udvalgte hi-fi-produkter, som har WiMP-tjenesten indbygget. For i øjeblikket tilbydes ikke en pc-version med musik i cd-kvalitet. Dette har med kopibeskyttelse at gøre, for pladebranchen er bange for, at folk bare kan hente musikken direkte til deres harddisk i ægte cd-kvalitet. WiMP arbejder på at udvikle en kopisikring, så HIFI-abonnementet også kan udvides til pc-brugerne.

Etter at have brugt WiMP HIFI over en længere periode, kan jeg konstatere, at enkelte musikstykker er lettere at høre forskel på end andre. Det, som kan virke lidt mærkeligt, er, at det er lettest at høre forskel på overkomprimerede popindspilninger, hvor al top og bund i lydbilledet er totalt jævnet ud for at give plads til det højeste mulige gennemsnits-lydniveau. Sådanne indspilninger lyder ikke godt, men lyder i det mindste bedre med WiMP HIFI. Et eksempel på en sådan sang er 'Wake Me Up' af Avicii, som ikke lyder helt så dårligt med WiMP HIFI.

Læs også: Disse hovedtelefoner findes der kun 555 af

Med mere delikate musikproduktioner ligger forskellen i detaljerne. Man må da prøve at følge med på det, som foregår i baggrunden i lydbilledet. Når en sangstemme står i forgrunden, prøv da at lytte til bækkener i baggrunden, eller følg med på rumklangen. Størrelsen på lydbilledet. Man lægger mærke til, at det hele er mere på plads og nuanceret med WiMP HIFI-abonnementet.

Hvem er bedst?
Hvorvidt du bør have Spotify eller WiMP er en smagssag. Jeg er en lydpurist, og foretrækker WiMP HIFI. Omvendt er det vanskeligt ikke at falde for brugervenligheden med Spotify Connect. Begge disse abonnementer forudsætter et tredjepartsprodukt med tjenesten indbygget for å få fuldt udbytte af dem. Hvis du kun skal spille fra pc’en, kommer det an på, om du ønsker hurtigst mulig tilgang til musikken, eller du foretrækker at få hjælp i form af blandt andet redaktionelle playlister for at finde ny musik. Begge tjenester er hurtige, men Spotify er en tand kvikkere. Lidt banalt kan man sige, at Spotify er bedre til singlelytning, imens WiMP er mere tilrettelagt for albumlytning.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere