Farvel XP

I dag sender Microsoft operativsystemet Windows XP på pension

Microsoft stryger flaget på Windows XP. Sidste opdatering til styresystemet sendes ud i dag. (Foto: AP)
Microsoft stryger flaget på Windows XP. Sidste opdatering til styresystemet sendes ud i dag. (Foto: AP)

I dag udsender Microsoft den sidste opdatering til et af historiens mest udbredte operativsystemer Windows XP, hvorefter det officielt sendes på pension.

I praksis betyder det, at Windows ikke længere yder support eller udsender sikkerhedsopdateringer eller rettelser. Nogle virksomheder og administrationer har dog betalt sig til en særlig forlænget supportperiode. Det gælder blandt andet den britiske og hollandske statsadmnistration.

Andre må enten ty til tredjepartsfirmaer, som eksempelvis BitDefender, der tilbyder Antimalwaresoftware til Windows XP, eller skifte operativsystem.

Se også: Livline til XP-brugere

Vælger man at blive på Windows XP uden at engagere med ny sikkerhedssoftware, og er computeren koblet på internettet, så er man i praksis væsentligt mere udsat fra og med i dag end man var ind til i dag.

- Der findes hele tiden nye sårbarheder i operativsystemer. I det her tilfælde, så bliver de så bare ikke udbedret fra Microsofts side, forklarer administrerende direktør i it-sikkerhedsfirmaet eSec, Ole Schmitto, til Ekstra Bladet.

- Jeg vil sige, at det er en meget uheldig situation at stå i, hvis man har XP, og det vil være god og sund praksis at skifte.

Skift browser
Den største udfordring for XP-brugerne ligger i kontakten med internettet. Det er her inficeringerne typisk kommer fra.

- Det vil sige, at browseren er ret afgørende, så har man XP, så bør man i hvert fald umiddelbart sørge for at have sine programmer, herunder antivirusprogram, opdateret og så stoppe med at benytte det indbyggede Internet Explorer og i stedet skifte til et alternativ som Firefox eller Chrome.

- I det hele taget skal man være forsigtig med at bruge indbyggede programmer, hvor Outlook også er en umiddelbar sårbarhed, siger Ole Schmitto.

Netop faren ved at blive inficeret gennem e-mails blev understreget med et opdaget sikkerhedshul i marts. Det bliver lukket med den opdatering, der kommer ud i dag, men efterfølgende sikkerhedsproblemer kommer til at blive stående åbne.

Kan betyde ny computer
Selv hvis man vælger at gå uden om Internet Explorer og Outlook, så opforder Ole Schmitto til at man skifte operativsystem. Også selvom det for nogle vil betyde, at man skal have ny computer.

Bare én af flere udfordringer, der følger med dagens pensionering af Windows XP.

- Hele sikkerhedsproblematikken er stor, men bliver ikke nødvendigvis set som sådan af almindelige danskere. Folk bliver altid meget chokerede, når de hører eller oplever det, men det er hurtigt glemt igen. Det har simpelthen ikke højt nok fokus. Nu står man så oven i købet i en situation, der kan virke mere uoverskuelig, fordi man skal skifte til et andet operativsystem end det, som man kender og er tryg ved. Oven i købet måske også ud og investere i en ny computer.

- Virkeligheden er jo, at mange af de gamle computere med XP slet ikke kan køre nyere operativsystemer.

Se også: Bombe under it-sikkerheden: Brugerne vil ikke slippe Windows XP

Undlader man helt at gøre noget, så er risikoen for at blive inficeret væsentligt større end tidligere. Det kan blandt andet ske via en hjemmeside og uden at man nødvendigvis opdager det.

Forventer flere angreb
Skal man tro en række internationale sikkerhedsfirmaer, så sidder hackere på pinde for at teste de endnu ikke opdagede sikkerhedshuller i Windows XP. Velvidende, at Microsoft ikke kommer til at stoppe dem.

Det kan betyde, at der i den kommende periode kommer et stigende antal angreb på XP-computere, vurderer blandt andet sikkerhedsfirmaet Symantec.Særligt virksomheder og organisationer vil være oplagte mål i første angrebsbølge.

- Men når først det er sluppet løs og kommer ind i malware, så cirkler det rundt og der vil ikke være noget forsvar, siger seniormanager hos Cymantec Orla Cox til BBC.

Ifølge netmarketshare var der XP på godt 27 procent af alle computere i marts 2014. Det betyder, at det er det aktuelt er næstmest udbredte operativsystem kun overgået af Windows 7.

0 kommentarer
Vis kommentarer