Betal mere - eller få langsomt Netflix

De store teleselskaber i USA vil kræve ekstra penge for hurtigere adgang til tjenester som Netflix,Facebook og Skype - i EU forsøger politikerne derimod at begrænse selskabernes mulighed for at malke forbrugerne

Skal der være lige adgang til Internettet for alle - eller skal firmaer som Netflix og dermed deres kunder betale ekstra for at få den bedste adgang? (PR-foto)
Skal der være lige adgang til Internettet for alle - eller skal firmaer som Netflix og dermed deres kunder betale ekstra for at få den bedste adgang? (PR-foto)

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

Forestil dig et internet, hvor dem med penge 'kører på en motorvej' - og alle de andre fattigrøve må ud i sidesporet.

Netop sådan ser fremtiden ud for internetbrugere - og firmaer - i USA. Her har de store teleselskaber foreløbigt har vundet point i kampen om magten over nettet.

I en dom, som de amerikanske myndigheder agter at følge, har teleselskabet Verizon fået ret i, at der er vide rammer for, hvordan de administrerer deres egne netværk. Og det er forbudt for myndighederne at stille alt for skrappe krav til, hvordan teleselskaberne administrerer og tager penge for adgangen til Internettet via deres netværk.

Betal - eller forsvind
Kritikere frygter nu, at konsekvensen i værste fald kan blive, at store tjenester som Netflix, Skype og Facebook må hoste op med penge til teleselskaberne, hvis deres tjenester skal have prioritet på internettet.

Alle andre - der ikke kan eller vil betale - kommer derimod længere bag i køen, forudser modstanderne af myndighedernes accept af et mere opdelt internet.

I sidste ende lander regningen hos forbrugerne, der skal betale mere for noget, som i dag er ens og retfærdigt for alle. Og det kan blive svært for fx et nyt Facebook eller Twitter at komme ind på markedet, fordi man skal betale ekstra for samme adgang til Internettet, som konkurrenterne har.

VERSION 2:TDC-praksis skævvrider markedet

I Danmark og EU har man de seneste år også diskuteret denne såkaldte 'net neutralitet' intenst.

Og selv om blandt andet teleselskaber i Danmark og Sverige har leget med planer om at tvinge ekstra penge ud af forbrugerne, hvis de fx bruger Skype på deres telefoner, så er det indtil videre blevet ved snakken:

- Jeg vurderer heller ikke, at der på nogen måde er udsigt til negativ diskriminering af forbrugerne eller firmaer i Danmark, siger Jakob Willer, der er direktør for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, til Ekstra Bladet.

Han understreger, at man netop i Danmark har haft et tæt samarbejde mellem myndigheder, forbrugere og telebranchen i det såkaldte Netneutralitetsforum. Og her har man indtil videre kunne tale sig til løsninger, uden der har været behov for ny lovgivning.

MERE:Dorte Toft blogger om net neutralitet

Alligevel er der nu nye regler på vej. EU-parlamentet har netop vedtaget, at teleselskaberne skal give ens adgang til deres netværk. Men det er uvist, hvordan reglerne i sidste ende får konsekvens i Danmark. Reglerne skal nemlig forbi Ministerrådet og godkendes af samtlige medlemslande først:

- Og jeg frygter, at de indgreb, der er på tegnebrættet nu, kan begrænse mulighederne for at tilbyde særlige tjenester.

- Man forhindrer i praksis folk i at købe sig adgang til en højere kvalitet af fx Netflix, hvilket ellers burde være positivt for brugerne, siger Jakob Willer til Ekstra Bladet.

Ikke plads til luksusbrugere
Hos Forbrugerrådet Tænk glæder man sig dog over, at EU lægger op til en fælles standard i alle landene:

- Parlamentets beslutning sætter en ny standard for, hvordan internettet kan sikres og forbrugerne beskyttes, udtalte Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, da parlamentet forleden besluttede at gå videre med reglerne.

Og den danske EU-politiker Christel Schaldemose (S) er enig i, at reglerne er et nødvendigt fremskridt for forbrugerne:

- Der er et klart flertal i parlamentet for, at vi får fri og lige adgang til Internettet.

- Det er nemlig en lige så vigtig funktion i vores samfund som vejene og et sundhedssystem, at der er et frit og demokratisk Internet, siger Christel Schaldemose til Ekstra Bladet.

- Industrien fremhæver ellers, at man med for stramme regler risikerer at forhindre forbrugerne i at købe sig til noget, der kan give dem bedre internet?

- Ja, det argument kender jeg godt. Og hvis der var ubegrænset plads på nettet, var det jo heller ikke noget problem at sælge bedre adgang til nogen.

- Men det er der ikke. Så hvis teleselskaberne får lov til det, bliver konsekvensen, at dem - der ikke betaler - får mindre plads. Og det er ikke i orden, mener hun.

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer