EU-kandidat: Uden lovgivning bliver Netflix dyrere

Stol ikke på at teleselskaberne 'nok skal kunne styre' fremtidens internet selv - får de lov til det, betaler forbrugerne nemlig en dyr pris, forudser radikal EU-politiker

- Jeg er en meget stærk fortaler for net neutralitet. Og jeg synes, at Teleindustriens argumenter lyder meget hule, siger den radikale EU-kandidat Karen Melchior til Ekstra Bladet. (Foto: Amanda Thomsen/www.twitter.com/karmel80)
- Jeg er en meget stærk fortaler for net neutralitet. Og jeg synes, at Teleindustriens argumenter lyder meget hule, siger den radikale EU-kandidat Karen Melchior til Ekstra Bladet. (Foto: Amanda Thomsen/www.twitter.com/karmel80)

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

Den radikale EU-kandidat, Karen Melchior, blander sig nu i debatten om den såkaldte net neutralitet.

Som Ekstra Bladet tidligere på ugen afslørede, er teleindustrien i USA på vej til at få større muligheder for at kunne kræve ekstra penge af firmaer som fx Netflix, Facebook og Google, hvis de vil have ordentlig adgang på nettet - og hvis firmaerne og dermed deres kunder ikke betaler, kommer de bagerst i køen.

Se også: Jens Rohde: EU vil effektivt stoppe net-diskrimination

Konsekvensen af dette brud på net neutraliteten er, at forbrugerne i sidste ende kommer til at betale mere for noget, de allerede har betalt for.

Og selv om teleselskabernes brancheforening i Danmark forsikrer, at der ikke er udsigt til lignende tilstande i Danmark, advarer Karen Melchior nu mod at stole på budskabet:

- Jeg er en meget stærk fortaler for net neutralitet. Og jeg synes, at Teleindustriens argumenter lyder meget hule, siger EU-kandidaten til Ekstra Bladet.

- Jeg stoler heller ikke ret meget på deres gode intentioner. For hvis de virkelig var så ærlige og tænkte på forbrugerne, havde vi fx for længst fået afskaffet den meget dyre roaming pris, når vi rejser rundt i Europa.

- Derfor skal vi også have en lovgivning, der kan beskytte forbrugerne.

Se også: Betal mere - eller få langsomt Netflix

- Hvor langt oplever du, at vi i Danmark er nået med strategien om, at myndigheder og teleindustrien taler mere sammen, end der laves love og regler på området?

- Den strategi har sikkert fungeret meget godt i Danmark.

- Men forklaringen er også, at vi har haft en konkurrence på telemarkedet – fx med de flere små selskaber, der forhindret de store i at tage hele markedet.

- Når vi kigger rundt i Europa har man derimod haft meget lukkede og dyrere markeder. Teleselskaberne har i lande som Frankrig og Holland været inde og forhindret adgangen for nogle tjenester, der gav dem konkurrence.

MERE:Dorte Toft blogger om net neutralitet

- Hvorfor skal vi så interessere os for, hvordan de gør det i resten af EU, når vi faktisk har været i stand til at styre tingene nogenlunde herhjemme?

- Jeg tror ikke, at vi kan stole på, at teleindustrien fortsætter med at opføre sig sådan.

- For selv om det er fint med alle de gode intentioner, så sker der i disse år en større centralisering af teleselskaber. Det betyder, at den dårlige praksis – vi ser i andre EU-lande – også kan vandre ind over grænserne hos os.

- Teleindustrien er ellers meget kritisk over for flere regler og lovgivning, fordi det – ifølge dem – betyder, at lysten til at investere i fx Danmark falder. Og at de lande, hvor reglerne er mere lempelige, derfor får de største investeringer. Hvad tænker du om det synspunkt?

- Det passer simpelthen ikke.

- I Holland har man indført meget skrappe regler for net neutralitet. Og selv om industrien tidligere sagde, at reglerne ville give hollænderne et langsommere internet, er det aldrig sket.

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer