Jens Rohde: EU vil effektivt stoppe net-diskrimination

Der skal sættes en solid prop i teleselskabernes forsøg på at diskriminere på internettet - men kampen er langt fra slut, erkender Venstres Jens Rohde

- Nu laver jeg hverken lovgivning for Google eller Facebook – jeg laver lovgivning for forbrugerne, siger Venstres EU-parlamentsmedlem Jens Rohde om den kommende lovgivning for net neutralitet. (Foto: Anders Brohus/Polfoto)
- Nu laver jeg hverken lovgivning for Google eller Facebook – jeg laver lovgivning for forbrugerne, siger Venstres EU-parlamentsmedlem Jens Rohde om den kommende lovgivning for net neutralitet. (Foto: Anders Brohus/Polfoto)

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

En af de helt centrale figurer i kampen for net neutralitet i Europa er Jens Rohde, der de seneste fem år har siddet i EU-parlamentet for Venstre.

Han og andre danske EU-parlamentarikere har været med til at forhandle den store telepakke på plads, som forleden blev vedtaget med et overvældende flertal i parlamentet og med klar opbakning fra Europa-Kommissionen:

- Nu skal vi så i gang med Ministerrådet til efteråret. Deres holdning kender vi ikke endnu.

- Men hvis jeg bliver genvalgt, skal jeg sidde og forhandle med rådet om det, siger Jens Rohde i et interview med Ekstra Bladet.

Slut med diskrimination
Indholdet i telepakken er blandt andet, at det fra 15. december 2015 bliver forbudt at kræve højere priser - end i hjemlandet - når man rejser rundt i EU med sin mobiltelefon.

Prisen for samtaler, SMS og data bliver den samme overalt.

Og så tvinges der samtidig regler igennem for at sikre net neutralitet i alle EU-landene - altså retten til, at alle firmaer og privatpersoner har lige adgang til at være på internettet.

Se også: EU-kandidat: Uden lovgivning bliver Netflix dyrere

- Hvad er din holdning til det resultat, I er nået frem til indtil videre?

- Det er et meget solidt og godt resultat. Det forhindrer nemlig enhver form for diskrimination af tjenester på nettet, vurderer Jens Rohde.

- Net neutralitet kommer samtidig til at indgå i en lovgivning. Men - og det er vigtigt - reglerne forhindrer ikke, at der kan ske en udvikling og innovation på nettet.

Se også: Betal mere - eller få langsomt Netflix

- Sådan var det ellers blevet, hvis vi havde vedtaget de første oplæg til den her lovgivning. De lukkede nemlig fuldstændig af for, at man ville have lyst til at investere i innovation eller udbredelsen af mere internet, mener jeg.

- Man skal også huske i den her debat: det er jo meget fint at have net neutralitet. Men hvis der kun er høj hastighed i storbyerne, kan det jo være det samme, siger Jens Rohde.

- I USA har man jo fortsat et problem med teleselskaberne, der har stor indflydelse på, om fx Google eller Facebook skal betale ekstra for at være til stede på nettet. Bliver den problemstilling 'aflivet' med jeres beslutninger?

- Nu laver jeg hverken lovgivning for Google eller Facebook – jeg laver lovgivning for forbrugerne.

- Men hvis vi får det her igennem i rådet, som vi har vedtaget i parlamentet – og som kommissionen er enig i - så kan teleselskaberne i EU ikke diskriminere nogen.

Se også: Betal mere - eller få langsomt Netflix

- Problemet har jo været, at internetudbydere også udbyder telefoni. Og så har de taget fx Skype og sagt: 'ups – det er ikke så fedt, at Skype er på vores netværk med gratis telefoni. Dem vil vi gerne have ud af nettet og giver dem lavere båndbredde.'

- Den form for opførsel er der sat nogen i den grad ’solide propper’ i. Meget effektivt, mener Jens Rohde.

- Selv om I er enige i parlamentet, skal Ministerrådet senere i år nikke ja til den her telepakke. Hvad er udsigten til, at det sker?

- Altså, EU-kommissionen og parlamentet står ubrydeligt sammen. Og det er lykkedes at få vedtaget de her ting med mange stemmers flertal. Så det er et bredt fundament, og vi står meget stærkt over for rådet, mener jeg.

- Men der er selvfølgelig nogen i rådet, der vil forsøge at pille noget ud.

MERE:Dorte Toft blogger om net neutralitet

- Hvem har interesse i det?

- Det vil nok være lande som Spanien, Italien og Tyskland, hvor ganske få aktører sidder meget tungt på og ejer den elektroniske infrastruktur. Alligevel vil Ministerrådet altså få meget svært ved at komme uden om os.

- Fordi så får de slet ingen aftale, og så skal rådet acceptere, at fx de nye regler om afskaffelsen af roaming-afgifterne ikke bliver til noget.- Det vil være meget vanskeligt for regeringscheferne at gå ud og sige til deres borgere: desværre – I får ikke billigere mobilpriser på rejsen, fordi den her pakke er faldet til jorden, vurderer Jens Rohde - dog uden at han definitivt vil råbe 'den er hjemme':

- Det er selvfølgelig stadig en forhandling – og der må man aldrig tage noget for givet.

- De store landes teleselskaber sidder på en meget væsentlig del af infrastrukturen i Europa. Så tingene kommer ikke af sig selv – det bliver hårde forhandlinger.

HVAD MENER DU: Skal penge kunne afgøre, hvem der får plads på Internettet? Skriv din kommentar under artiklen

0 kommentarer
Vis kommentarer