Hul på nettet: Super nemt at stjæle dine data

Kæmpe hul i sikkerhedssystem på nettet har i to år kunne give hackere fri adgang til at læse dine mails eller stjæle data om dit kreditkort - eksperter råder alle til at skifte deres passwords med jævne mellemrum.

HJÆLP OS: Er du blevet hacket? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En fatal fejl har ramt et sikkerhedssystem, som tusindvis af hjemmesider bruger til at beskytte de data, du sender til eller modtager fra dem.

De nyeste versioner af systemet - med navnet OpenSSL - har simpelthen stået pivåbne, fordi der er lavet en simpel programmeringsfejl. Fejlen - der har fået navnet Heartbleed - har angiveligt eksisteret siden 31. december 2011 og er først blevet opdaget nu.

Se også: Din sikkerhed bløder på nettet Din sikkerhed bløder på nettet

Som det sker i den type af sager, er der efterfølgende nærmest opstået viral panik over problemet. Flere norske aviser har historien på deres forsider i dag, ligesom talrige danske og internationale hjemmesider skriver mere eller mindre manisk om sikkerhedshullet.

Erfarne sikkerhedseksperter erkender da også ifølge New York Times, at hullet er et alvorligt problem. Eller snarere: var et problem.

For i samme sekund hullet blev kendt, skyndte firmaer som Google, Facebook og Yahoo at opdatere deres software og lukke for hackernes adgang.

Se også: Ny sikkerhedsbrist kan snuppe dine dataoplysninger

2/3 af verdens største hjemmesider kan være ramt, men det er samtidig ikke alle hjemmesider, der bruger OpenSSL. For eksempel bruger bankerne andre og mere sikre løsninger til at drive deres netbanker med.

Der findes ingen kendte sager, hvor fejlen har været misbrugt.

Men det kan sagtens være sket, vurderer sikkerhedseksperterne, der også har et klart råd til danske netbrugere: skift dine passwords til fx din Gmail-konto eller netbanken jævnligt. Kun på den måde kan man nemlig være sikker på, at ens oplysninger holdes hemmelige - også efter hullet er blevet lukket.HJÆLP OS: Er du blevet hacket? Tip din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer