Advarer mod falske VM-trøjer

Landsholdstrøjer sælger godt op til VM og det har sælgere af kopivarer også opdaget

Det kan være fristende at kaste sig over en billig spillertrøje på nettet, men man risikerer at stå med en kopivare af dårligere kvalitet.
Det kan være fristende at kaste sig over en billig spillertrøje på nettet, men man risikerer at stå med en kopivare af dårligere kvalitet.

Der er intet som en sæsonstart eller en stor slutrunde til at sparke gang i salget af fodboldtrøjer, og med et VM lige om hjørnet, så er der også godt gang i salget af landsholdstrøjer for de 32 deltagende nationer i Brasilien.

- Kurven er klart for opadgående, og vi kan godt mærke, at VM-feberen er ved at sætte ind, forklarer Filip Domagala, der er direktør hos Unisport.dk, der sælger fodboldudstyr i hele Skandinavien.

Interessen for fodboldtrøjer får dog også andre aktører på banen, for efterspørgslen giver oplagte muligheder for dem, der gerne vil sælge kopivarer. Her og nu via hastigt åbnede netbutikker frem mod VM, der så lukker ned igen så snart slutrunden er overstået.

Op til og under slutrunden risikerer køberne dermed at stå med en spillertrøje, der nok var billig, men hverken er original eller i original kvalitet.

Det kan også mærkes hos Unisport.dk.

- Vi får dagligt henvendelser fra folk, der er blevet snydt, og som vil være sikre på, at de køber den ægte vare hos os, siger Filip Domagala.

Se også: Det betyder de nye nethandelsregler for dig

- De lave priser virker tillokkende, og ud fra billederne på nettet er det vanskeligt at vurdere, hvor lav en kvalitet trøjen har. Det finder man først ud af, når man prøver den på, og så er det for sent, forklarer han med henvisning til at de typisk udenlandske netbutikker ikke har kontaktoplysninger på deres hjemmeside, og ofte kun eksisterer i kort tid.

- Det er penge ud af vinduet, for kvaliteten er typisk så ringe, at man ikke vil vise den frem til vennerne. Og pengene retur er ikke en reel mulighed, siger Filip Domagala.Filip Domagala, der er direktør i Unisport.dk, har ikke bare konstateret øget interesse for at købe landsholdstrøjer op til VM, men også kunder, der er bekymrede for, hvorvidt de får en original trøje eller en kopi.
Filip Domagala, der er direktør i Unisport.dk, har ikke bare konstateret øget interesse for at købe landsholdstrøjer op til VM, men også kunder, der er bekymrede for, hvorvidt de får en original trøje eller en kopi.


Har man købt en fodboldtrøje, så afslører kopierne sig typisk ved at være af en lav kvalitet, hvilket både gælder materiale, syning, farve og pasform, ligesom der ofte heller ikke er tags i nakken.

Alligevel markedsføres trøjerne som originale - blot til en langt lavere pris end en original. Netop prisen er en indikation på, at der er noget galt. Sker salget via en netbutik, hvor der ingen kontaktmuligheder er og dårligt oversat, så bør det også tænder advarselslamperne, forklarer Filip Domagala.

Forarbejdet er vigtigt
Har lamperne ikke blinket eller måske blinket for sent, og står man med en kopivare i hånden, der ikke lever op til det, som man havde regnet med, så kan det være svært at få sine penge retur.

Skal Forbrugerklagenævnet gå ind i en sag, så er minimumsgrænsen for tøj på 500 kroner, og dermed vil køb af en billig spillertrøje typisk placerer sig under denne grænse. Er der så oven i købet tale om køb fra en e-butik uden for Europa, så er det endnu sværere, for ikke at sige næsten umuligt, at få sine penge retur.

- Det klart bedste råd må være, at man undersøger den pågældende butik inden man overhovedet gør sit køb. Eksempelvis tjekker, hvem det er man handler med, hvor butikken fysisk er placeret, og under hvilke regler, som den agerer, og er det i det hele taget kontaktmuligheder med virksomheden. Hvis ikke, så bør man holde sig væk, forklarer Camilla Dons Christensen, der er specialkonsulent hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Hun siger samtidig, at det er en god ide altid at tjekke handelsbetingelserne og kontrollere, at det fremgår, at man har købt en original vare. Hvis ikke, så kan det være meget vanskeligt at bevise, at man er blevet snydt.

Vil man være på væsentligt mere sikker grund, så kan man vælge at handle i danske butikker med e-mærke. Bag den danske mærkningsordning står Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet.

0 kommentarer
Vis kommentarer