Bange for regningen: Vi slår Wi-Fi til i ferien

Forvirring om reglerne får brugerne til at vælge mobildata fra, afslører stor rundspørge

Løftet om samme dataforbrug på rejser i EU som herhjemme får os til at vælge mobildata fra og Wi-Fi til. Foto: /ritzau/Mikkel Berg Pedersen
Løftet om samme dataforbrug på rejser i EU som herhjemme får os til at vælge mobildata fra og Wi-Fi til. Foto: /ritzau/Mikkel Berg Pedersen

De nye regler for brug af data, når vi rejser rundt i EU, trådte i kraft 15. juni.

Men i stedet for at blive en vindersag for teleselskaberne, har reglerne skabt forvirring og stigende priser blandt kunderne.

Og reglerne har ifølge en undersøgelse, som Norstat har lavet for teleselskabet Oister, også en anden sideeffekt: danskerne slår Wi-Fi til på ferien og bruger ikke deres mobiltelefon til data.

Tjek dit databudget før ferien

Logikken kan være svær at få øje på, når du skal finde ud af, hvor meget data du må bruge under rejser i EU og resten af verden.

Hos nogle teleselskaber er der en fast grænse på 10 gigabyte, men hos for eksempel Oister skal du have luppen frem for at finde det præcise tal.

Firmaet har nemlig valgt at lægge sig op af EU’s komplicerede tabel, hvor det er prisen på abonnementet, der afgør, hvad du maksimalt kan bruge.

Betaler du for eksempel 79 kroner om måneden for dit abonnement, er der 2,21 gigabyte til rådighed. Og 2,77 gigabyte, hvis prisen er 99 kroner om måneden. Er der mindre data i abonnementet, end den maksimale grænse, er det naturligvis grænsen i abonnementet, som tæller.

Et andet forbrugstal er fem eller seks gigabyte, som Yousee, Telia og CBB bruger i flere af deres abonnementer.

Vær i øvrigt opmærksom på, at udlandsdata i de fleste selskaber – bortset fra 3 – typisk dækker Norden og EU.

Se også: Har du en mobil? I dag ændres reglerne for dit abonnement

Vil ikke betale mere
Hele 86 procent af de adspurgte mobilbrugere svarer således, at de vil slå Wi-Fi til under kommende udlandsferier for at spare på dataforbruget.

Det valg passer overens med, at næsten 90 procent af de adspurgte ikke er parate til at betale mere for gratis data. De vil hellere have et billigere abonnement med en mindre datapakke.

Netop prisstigninger ser mobilbrugerne også skeptisk på.

Mere end halvdelen af de adspurgte tror således ikke på de teleselskaber, der har hævet priserne med begrundelsen, at de nye EU-regler gør det dyrere for dem.

Hvad bruger du under udlandsferien?

Se resultat

Hvad bruger du under udlandsferien?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Se også: Hård kritik af Jens Rohde: Han gør din mobilregning dyrere

3 gode spareråd

Tjek dit forbrug

Mens danskerne er gode til at holde øje med, hvor meget strøm og varme de bruger, så kniber det med teleforbruget. Og det er både dyrt og ærgerligt, hvis du ikke mindst en gang i kvartalet finder ud af, om dit abonnement er tidssvarende. Et tjek, som Ekstra Bladet forleden lavede, viser således, at 25 procent af alle abonnementer er forældede og ofte vil være alt for dyre.

Undersøg markedet

Indrømmet – det er nemt at blive forvirret, når man skal tjekke priser. Teleselskaberne oplyser deres abonnementer på forskellige, ofte komplicerede måder. Der findes heller ikke en offentlig prisguide, som kan give dig et validt overblik. Begynd derfor med at kortlægge, hvad du har behov for. Udpeg herefter de abonnementer, der passer på din profil og find det billigste og mest relevante.

Vær konsekvent

Når du først har trukket beslutningen, skal du stå fast. Også selvom det kan være en jungle at komme igennem til dit teleselskab og sige op. For mens det går lynhurtigt med at taste sig til et nyt abonnement på firmaernes hjemmesider, forlanger mange, at du ringer ind med din opsigelse. På den måde kan de udnytte muligheden til at forsøge at overtale dig til at blive. Sig op medmindre de giver et tilsvarende godt tilbud og med maksimalt den bindingstid, som dit nye abonnement hos et andet selskab giver dig.

Fra 15. juni må teleselskaberne ikke tage overpris, når vi bruger mobiltelefonen på ferien. Det har EU besluttet, men konsekvensen er blevet højere abonnementspriser. Foto: Klaus Holsting/Polfoto Tech Giv dit teleselskab fingeren - og spar kassen

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen