Clas kæmper mod Facebook og Apple: Har brugt millioner

Investerer millioner for at blive førende i at vise kunstige billeder

Det er et syn som dette, der pludselig kan møde dig med DeepFrame-teknologien: på den anden side af ruden dukker der meget livagtigt rovdyr op mellem de mennesker, du lige har set gå forbi. Foto: RealFiction
Det er et syn som dette, der pludselig kan møde dig med DeepFrame-teknologien: på den anden side af ruden dukker der meget livagtigt rovdyr op mellem de mennesker, du lige har set gå forbi. Foto: RealFiction

Hvem vinder kampen om AR, der er en af fremtidens vigtigste teknologier?

Står det til RealFiction, der bor i et af kontortårnene i Parken i København, må det meget gerne blive deres danske forskning, der de seneste år er brugt millioner på.

Foto: Alloverpress Teknologi Farvel til sim-kort: Ny teknologi rammer Danmark i dag

Forsket i tre år
AR – eller påført virkelighed – får stor interesse fra giganter som Facebook og Apple, der begge satser på løsninger, som brugerne har helt tæt på kroppen.

RealFiction går derimod den stik modsatte vej med deres teknologi kaldet DeepFrame, hvor man uden briller eller andet udstyr kan se igennem en stor glasflade og opleve alt fra opsendelsen af en raket ud over et virkeligt hav. Eller se særlige detaljer blive projiceret meget livagtigt hen over en ny bil, der står hos autoforhandleren:

- Vi har brugt de seneste tre år på at forfine teknologien. I første omgang gik der lang tid med forsøg og forskning for at finde ud af, om det overhovedet er praktisk muligt, fortæller firmaets direktør Clas Dyrholm, mens han demonstrerer DeepFrame for Ekstra Bladet.

- Man skal jo op i en vis størrelse med det her, før det bliver rigtigt sjovt. Og det kræver altså stor præcision, hvis billedet ikke skal blive meget forvrænget. Det er svært i de her størrelser, men det er lykkedes.


Her bliver den oprindelige teknologi fra RealFiction brugt på Fisketorvet i København. Video: YouTube

Det bliver sværere for advokater at finde dem, der bruger ulovlige streamingtjenester. Teknologi Teleselskaber vinder sag om piratfilm: Gør det sværere at fange dig på nettet

Begyndte mindre
RealFiction begyndte ellers med noget mindre størrelser for ti år siden, da firmaet udviklede små ’pyramider’, der kan opstilles i butikker, forlystelsesparker og museer. I pyramiderne, der kan være op til to meter høje, kan man så vise et særdeles troværdigt billede hen over et produkt eller en udstillet genstand.

Men med DeepFrame forventer Clas Dyrholm, at man kan komme i en hel anden liga på markedet for fremtidens kunstige billeder:

- Vi har tidligere i år vist teknologien frem på techmessen CES i Las Vegas. Vores partnere er nu i gang med at opbygge en masse showrooms rundt om i USA, Europa og Asien, hvor kunderne kan opleve teknologien helt tæt på.


Se her hvordan DeepFrame i praksis kan bruges. Video: YouTube

Det er en lille enhed som denne, F-Secure har brugt til at afsløre, hvordan data fra hotellernes nøglekort nemt kan kopieres og misbruges. PR-foto Teknologi Hoteller kan hackes: Gamle nøglekort låser dørene op

Kostbart teknologi
Det er ikke utænkeligt at DeepFrame en dag kommer ind i private hjem, men indtil videre er det alene firmaer med en stor pengepung, der kan være med.

Priserne begynder ved 300.000 kroner, og der er meget højt til loftet:

- Vi arbejder derfor med oplevelsesindustrien lige nu.

- Men vores opgave er selvfølgelig at gøre det her både større, billigere og bedre fremover.

Dit privatliv skal beskyttes bedre med de nye EU-regler. Men det kræver naturligvis, at du læser, hvad du har givet samtykke til. Foto: Jeff Chiu/AP Teknologi Derfor drukner du i mails lige nu - og derfor skal du læse dem

1 kommentar
Vis kommentarer