Datingsider lokker med en lækker date - men du chatter med en mand

Danske mænd betaler dyrt for at chatte med falske datingprofiler - her er den pinlige manual, som afslører, hvor groft de bliver snydt

Datingsiderne er designet næsten ens. Og du skal kigge godt efter for at finde ud af, at de er fyldt med falske profiler, som aldrig møder op til en date. Skærmdump
Datingsiderne er designet næsten ens. Og du skal kigge godt efter for at finde ud af, at de er fyldt med falske profiler, som aldrig møder op til en date. Skærmdump

TIP OS: Kender du mere til bagmændene? Tip os på 1224@eb.dk eller send en sms/mms til 1224 (alm. takst)

En række af udspekulerede datingsider lokker i disse måneder talrige danskere til at betale dyrt for en chat med, hvad de tror er en lækker og interesseret kvinde.

Problemet er bare, at siderne med fantasifulde navne som erotikflirt.dk, erotikmatch.dk, flirtclub.dk, flirtmatch.dk og matchclub.dk er fyldt op med falske profiler.

I stedet for en sexet kvinde, der vil på en date med dig, sidder i stedet et tilfældigt menneske, der sagtens kan være en mand, i den anden ende af samtalen.

Billederne på profilerne er pivfalske og genbruges på de forskellige datingsider. Og ofte kommer man i løbet af samtale til at chatte med flere forskellige personer, der udgiver sig for at være den samme kvinde.

Så aggressivt jages datingkunderne

Ekstra Bladet har som en test oprettet flere profiler på datingsiderne. Og her oplevede vi over flere uger at blive jagtet meget aggressivt fra det øjeblik, vi havde oprettet profilerne.

Det væltede nemlig ind med tilbud om sexet chat fra en række af meget frække kvinder. Sjovt nok modtog vores profiler - på de tilsyneladende forskellige datingsider - nøjagtig samme besked fra nøjagtig samme 'kvinde' - og på næsten samme tidspunkt hver eneste gang.

Ideen med at spamme kunderne er naturligvis at lokke dem til at begynde en chat. Prisen pr. besked fra kunden til de falske 'kvinder' er nemlig op til ni kroner. Så jo bedre datingsiderne lykkes med at lokke dig til at chatte med en falsk profil, jo flere penge er der til bagmændene.

Instrueret i at lyve
I stedet for ægte datingprofiler er der nemlig ansat en række privatpersoner, som får et lille beløb for hver besked, de besvarer fra deres hjemmecomputer. Og ved siden af sig har de ansatte en manual, der detaljeret fortæller, hvordan de skal narre kunderne til at betale op til ni kroner pr. besked til en falsk profil:

'Hvornår er det en godt at sende billeder til kunden?,' lyder et af spørgsmålene i den guide, medarbejderne har fået udleveret. Svar:

'Hvis kunden tror din profil er falsk.' Billederne er dog ikke af den ansatte, men et af de falske billeder af smukke kvinder, der ligger klar i datingsidernes arkiv.

De ansatte omtales i manualen som 'skuespillere' og 'players'. Og i rollen som skuespiller gælder det om at holde sandheden om datingsidens metoder hemmelig:

'Du kan aldrig fortælle nogen, du er hyret til at chatte, du er under alle om­stændigheder en kunde som alle andre, du betaler så meget som alle andre,' fremgår det af manualens vejledning i at lyve over for datingkunderne.

Herunder kan du læse guiden, hvor de ansatte får besked på at lyve (læs dokumentet på mobilen her):

Skat får ikke besked

Formelt er det et firma ved navnet DataEntry i Albertslund og Odense, der har ansat og betaler dem, som holder liv i de mange falske datingprofiler.

Firmaet kan dog ikke findes i Danmark, det har tilsyneladende intet CVR-nummer og ejer ikke en adresse, der kan føre frem til de egentlige ejere. Alligevel er det lykkedes de ukendte bagmænd at hverve og ansætte talrige ansatte til - via deres hjemmecomputer - at spille rollen som kærlighedssyge kvinder.

Hvervningen er sket ved at indrykke lokkende annoncer på Facebook, YouTube og flere store jobsites. Her loves en nem indtægt, som selv arbejdsløse- eller sygemeldte danskere kan få glæde af.

De ansatte er nemlig ansvarlige for at opgive deres løn til skattevæsenet, fremgår det af annoncerne. Lønnen udbetales hver uge anonymt og digitalt, uden at de ansatte kan finde ud af, hvem der står bag udbetalingen. Og uden at skattevæsenet, som der ellers er kutyme for i danske firmaer, får besked om det.

Truer ansatte med erstatningskrav
Ekstra Bladet har en kopi af manualen, som flere nu tidligere medarbejdere bekræfter er ægte. De tør dog ikke stå frem af frygt for at blive ramt af et kæmpe erstatningskrav.

Ifølge den kontrakt, medarbejderne har indgået med de ukendte bagmænd, koster det nemlig en erstatning på mindst 250.000 kroner at sladre:

- Det er tilsyneladende lovligt at drive virksomhed på den måde. Men det er moralsk forkasteligt, siger en af de nu tidligere ansatte.

- Det er vildt, hvordan man kan manipulere mænd til at tro, at den 'kvinde', de skriver med, er forelsket i dem, konstaterer en anden mandlig ansat.

Her er de 10 vigtigste regler, som de ansatte på datingsiderne skal følge (læs dokumentet på mobilen her):

Narrer kunder med snedig finte

Moralsk er der ingen tvivl om, at de omtalte datingsider er trådt langt over grænsen. Spørgsmålet er bare, om de også juridisk er på den forkerte side af loven. Det undersøger Forbrugerombudsmanden nu efter at have modtaget en klage.

På tidligere udgaver af siderne var det næsten umuligt at finde ud af, at der optræder falske profiler - de såkaldte underholdningsprofiler. Men i de nyeste udgaver er der gjort en smule mere ud af at oplyse om det.

Hvis man scroller ned i bunden af siderne, fremgår det nu med små bogstaver: 'Profilerne på denne chat service er delvist fiktive, fysiske aftaler med disse fiktive profiler er ikke muligt. Du betaler 5-10 kr pr kredit.'

Med andre ord har bagmændene formelt oplyst om de falske profiler - men de har samtidig gjort alt for at skjule det ved blandt andet at instruere de ansatte i at lyve.

Sporet ender i udlandet
Hverken de tidligere ansatte eller Ekstra Bladet er lykkedes med at identificere de egentlige ejere af datingsiderne.

De ansatte har aldrig mødt eller talt med dem, som har ansat dem til at chatte fra deres private computer. Lønnen overføres anonymt og al oplæring og kommunikation foregår anonymt via Skype eller via Gmail.

Ekstra Bladets har ikke været i stand til at få kontakt til ejerne af det firma, der har oprettet hjemmesiderne. Ekstra Bladet har dog mandag været i kontakt med en dansk advokat, der tidligere har udført juridisk arbejde for firmaets danske ledelse.

Advokaten har angiveligt ikke været i kontakt med sine klienter, siden han hjalp med firmaets konstruktion i Danmark for over et år siden. Han ønsker ikke at oplyse, hvilken konstruktion der er lavet og heller hvem, der står bag firmaet, da han er bundet af sin tavshedspligt.

Sporet ender i stedet blindt i Holland og i eksotiske skattely. En gruppe af undersøgende journalister i netop Holland tidligere har afsløret, at også hollandske mænd på lignende måde franarres store beløb. Men heller ikke de hollandske medier har kunne sætte navn eller ansigt på dem, der faktisk står bag de noget alternative datingsider.

Jyllands-Posten skriver mandag, at sagen undersøges af Forbrugerombudsmanden. Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at finde frem til bagmændene.

Her kan du læse mere fra manualen om at snyde kunderne. Blandt andet kan man læse, hvordan man snyder mændene på datingsiderne, hvis de spørger om ens Facebook-profil, eller de vil chatte på Skype (læs dokumentet på mobilen her):

Her kan du se et jobopslag som 'falsk chatter'  for datingsiderne og betingelserne i kontrakten, som kræver kæmpe erstatning af de ansatte, hvis de sladrer om snyderiet (læs dokumentet på mobilen her):

TIP OS: Kender du mere til bagmændene? Tip os på 1224@eb.dk eller send en sms/mms til 1224 (alm. takst)

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk

99 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere