Denne bærbare er et skodkøb

ANMELDELSE: Der er langt fra top til bund i vores test af tre billige 15-tommers modeller

Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Det kan være svært at klare sig uden mindst en computer i et moderne hjem.

Du har brug for den til at skrive tekster eller oprette budgetter på, til børnenes lektier eller den dag i ugen, hvor du har hjemmekontor og skal være mere produktiv, end man kan være med en tablet.

En bærbar computer kan jo stå på bordet og være koblet til en stor skærm, et ordentligt tastatur og en voksen pakke af kontorprogrammer.

Men hvis du ikke bruger maskinen til så meget eller stiller særlige krav til den, giver det god mening at betale så lidt som muligt for den. Men hvilken skal du så vælge?

Huawei borger normalt for kvalitet - men ikke i denne model. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no Teknologi Hold dig fra denne Huawei-mobil

Vi udfordrede elektronikforretningerne

De forskellige elektronikforretninger har et stort udvalg af bærbare computere, særligt i de lavere prisklasser. Men i mylderet af de utallige producenter, modeller og specifikationer er det desværre nemt at ende med et ‘forkert’ produkt.

For at undgå panikkøb eller betale mere end du bør, udfordrede vi de største elektronikforretninger og bad dem sende os en 15-tommers model til en billig pris, og som alle i hjemmet kan have gavn af.

Vi fik en Asus VivoBook 15 fra Power og en Acer Aspire 5 fra Komplett med i testen. Vi købte også en Lenovo IdeaPad 330 fra Elgiganten, der først havde tilmeldt sig testen, men senere trak sig, da vi ville vurdere ud fra normalpriserne og ikke den særlige kampagnepris modellen havde, da den blev udvalgt.

Så vi endte med tre overkommelige 15-tommers modeller. Opgaven var nu at finde den bedste af dem. Vi evaluerer dem derfor på alle de vigtigste områder, men inden vi begynder tager vi et hurtigt kig på deres tekniske specifikationer.

Der er ret stor forskel på, hvilke komponenter der sidder i testmodellerne. Og det kan blive afgørende for enkelte af maskinerne, der næsten koster det samme. Selvom byggekvalitet, brugeroplevelse, display og batteritid er vigtige faktorer, spiller det selvfølgelig også en stor rolle, hvor fremtidssikret indmaden er, og hvordan ydelsen er.

Her får Lenovos IdeaPad en forfærdelig start, da den kun har halvdelen af hukommelsen og lagerpladsen, som Acer's Aspire kommer med, hvilket er alt for lidt. Det gælder også delvist for Asus’ VivoBook, da 4 GB hukommelse er et absolut minimum i år. Asus er dog den eneste med en fire-core processor.

Fra venstre er det modellen fra Lenovo, Acer og Asus. Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Fra venstre er det modellen fra Lenovo, Acer og Asus. Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Oppo Find X til venstre og Xiaomi Mi Mix 3. Begge har et usædvanligt design, der gør det muligt at have et display næsten uden kanter. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no Teknologi Den mest usædvanlige mobil du kan købe

Ganske ringe byggekvalitet

Vi er vant til at teste lidt dyrere maskiner og blev ikke imponeret, da vi stod over vores tre billige 15 tommer. Der var helt tydeligt ikke penge til en ordentligt byggekvalitet. PC'erne er hovedsageligt lavet af plastik og af den type, der kan give sig lidt, når du tager fat i dem.

Skærmens hængsler er også meget stramme, så du skal holde på maskinerne, så de ikke bevæger sig med skærmen og letter fra bordet, når de åbnes, eller du justerer vinklen på skærmen.

Til prisen kan vi dog ikke tillade os at skælde meget ud. Og hvis du ikke har tænkt dig at bevæge dig meget rundt med maskiner, holder de nok, indtil du skifter dem ud af helt andre grunde.

Blandt de tre kandidater er Acer Aspire 5 et lille lyspunkt, der har både en metalplade i sort børstet metal på bagsiden af skærmen og en meget tyndere ramme end konkurrenterne i testen. Desværre tager pladen nemt mod fedtmærker, så udseendet lider hurtigt under det uden konstant vedligeholdelse, og det betyder, at materialevalget ender som noget mere irriterende end positivt.

Her er det tydeligt, hvor stor skærmens kvalitet er. Det er Lenovo med den ringeste skærm til venstre og testvinderen fra Asus. Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Her er det tydeligt, hvor stor skærmens kvalitet er. Det er Lenovo med den ringeste skærm til venstre og testvinderen fra Asus. Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Teknologi Bærbare kan godt være spillemaskiner

To får bank for displayet

En af de vigtigste ting ved en bærbar computer er skærmen. Du ser konstant på den, mens du arbejder, og er alpha og omega for det indtryk, du får fra film, billeder og websider. Dårlige skærme kan også medføre problemer ved brug af kontorprogrammer, som ofte har mange nuancer af hvid, grå og sort, hvilket kan få indholdet til at flyde meget sammen.

Desværre er skærmen noget, producenter bruger meget lidt energi på i de billige maskiner. Det gælder også de tre testede modeller, hvor to af dem får bank for displayet.

Lenovo IdeaPad og Asus' VivoBook-panelet har en elendig synsvinkel, farverne flyder ud og er helt fejlagtigt kalibreret fra fabrikken. Det ser simpelthen ud, som om nogen har suget alt liv ud af panelerne på de to modeller.

Lyspunktet kommer, når vi sætter øjnene på skærmen i Acer Aspire 5, som i modsætning til de to konkurrenter leveres med et IPS-panel i stedet for et billigt TN-panel. Som følge heraf kan Aceren levere en strålende synsvinkel, så skærmen ser ens ud uanset vinklen på skærmen og fra alle andre sider rundt om maskinen.

Acer-panelet har også langt mere mættede farver, så billeder og video ser livlige ud. Der er klasser til forskel!

Fremragende tastatur

Er det virkelig muligt at finde en billig maskine med et godt tastatur? Heldigvis er svaret ja!

Acer Aspire 5 leveres således med et tastatur, der er mere behageligt at skrive på end mange maskiner, vi har testet, og som koster dobbelt eller tredobbelt. Tasterne har en lang bevægelse og behagelig følelse uden at gå på kompromis med hastigheden. Disse taster føles simpelthen meget ‘snappy’, og de får pluspoint, fordi de er de mest støjsvage i testen. Acer leverer også det eneste tastatur med baggrundsbelysning.

På andenpladsen kommer Lenovos IdeaPad 330, som ikke når helt i top, fordi dæmpningen er lidt hårdere, og tasterne støjer mere end Acers. Men på sidstepladsen ligger Asus VivoBook på grund af den hårde belægning, de billige taster har fået. Dette medfører nogle skrabelyde under skrivning og føles bare helt forkert. Og nej, den grove overflade giver ikke ‘bedre greb’. Desuden breder lyden sig længere ind i kabinettet, når du taster på Asus-maskinen, hvilket forårsager uønsket rasleri.

PS: På alle maskiner oplevede vi en del svaj i tastaturet, når vi lagde vægt på det. Det fortæller os, at konstruktionen af kabinettet er tvivlsomt, men aldrig så dårligt at det gik ud over skrivefølelsen.

Mac mini er lille og utroligt stille. Foto: Vegar Jansen, Tek.no Teknologi Den nye Mac mini er den bedste hidtil

Upræcise touchpads

Alle maskiner i testen har en glaslamineret og glat touchpad, men kun Acer Aspire og Asus’ VivoBook har såkaldte præcisionspads. Denne type kommunikerer direkte med Windows, så operativsystemet fortolker dine bevægelser, snarere end en tredjeparts driver, der kan skabe forsinkelser. Denne type af pads understøtter også flere typer genveje og bevægelser og kan opdateres med ny funktionalitet fra Microsoft.

Lenovos IdeaPad mangler den teknologi, men det hjalp ikke meget, hvis den havde det. Eller ikke havde ‘hakket’ ved forstørrelse og scroll. For touchpaden svigter generelt hos både Lenovo og Asus.

De skælver og ryster, når du rører ved dem, og som følge heraf laver de også en lyd, der ikke burde have været der. Dette er ikke en konstruktionsfejl, da det er meningen, at de skal give sig lidt, når du afgiver en kommando med fingeren. De er bare for løse i konstruktionen, og det efterlader et superbilligt indtryk og en dårlig brugeroplevelse.

Vores favorit bliver derfor igen Acer's Aspire 5. Modellens touchpad kan trykkes ned, men hvis du bare vil berøre den for at give kommandoer - som de fleste gør - kan du gøre det uden høje lyd eller skælven i konstruktionen.

Det er ærgerligt, at der ikke er bygget en læser til fingeraftryk ind i Samsungs tablet. Foto: Finn Jarle Kvamheim, Tek.no Teknologi Her er den bedste iPad-konkurrent

Ydelse

Den bedste ydeevne ses som forventet hos Asus VivoBook. Dens fire-core processor er næsten dobbelt så hurtig som Acer Aspires’ to-core processor.

Selv om der er stor forskel mellem de to modeller, leverer både Asus og Acer god nok ydeevne til al almindeligt dagligt brug og også de kommende år.

På trods af den klart værste præstation er også Lenovos IdeaPad hurtig nok til almindelig brug i dag, men vores målinger viser, at den ikke er et godt valg for fremtiden.

Alle maskiner leveres med SSD-lagring, og selv om der er nogle præstationsforskelle, er de ubetydelige, når vi loader programmer eller starter Windows. Hvad der er langt vigtigere er mængden af lagerhukommelse, og her kommer Lenovos maskine igen til kort. Kun 128 GB lagerplads er alt for lidt til opbevaring af billeder, film og dokumenter, især når du får dobbelt så meget plads hos begge konkurrenter i samme prisklasse. Og husk: Windows stjæler allerede mindst 25 GB af lagerpladsen, inden du overhovedet er i gang.

Den store vinder, når det kommer til både lagerplads og hukommelse (som bestemmer, hvor mange programmer du kan køre på samme tid, red.) er uden tvivl Acer Aspire med henholdsvis 256 GB lagerplads og 8 GB RAM-hukommelse.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no Teknologi Smarte ure, der ikke ligner smarte ure

Andre egenskaber

Vi har allerede konstateret, at Acer Aspire 5 har den bedste skærm, og en af vores målinger viser, at den også har en af de mest lysstærke skærme, selv om du ikke skal forvente at blive blændet.

Når det kommer til støj, er det desværre sådan, at alle maskinerne støjer meget, når de arbejder. Ventilatoren kan gå i gang selv ved trivielle opgaver og tilsyneladende uden grund. Mest støjende var imidlertid Lenovos IdeaPad, som kunne fortsætte med at larme i lange perioder, uden at vi oplevede høje temperaturer eller andre årsager.

Selv om vi tror, at modellerne fra denne 15-tommers test nok forbliver inden for husets fire vægge, er det rart at kunne slippe for opladeren, når du bruger maskinen. Hvis du er enig i det ønske, skal du derfor holde dig langt væk fra Lenovo IdeaPad (fladt batteri efter 4,5 timer) og mere gå efter Acer Aspire, som vi målte godt 7,5 timers batterilevetid på.

Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Acer Aspire 5
ACER ASPIRE 5 A515-52 (NX.H54ED.006)

Det tog ikke længe, før vi indså, at den Acer-maskine, som Komplett leverede til os, ville vinde testen med en god margen.

Der er flere grunde til det, men primært fordi Acer Aspire 5 prioriterer brugeroplevelsen højt. Acer var den eneste maskine i testen med en god skærm. Tastaturet er også meget godt og på lige fod med dem, der findes i meget dyrere maskiner. Desuden var touchpad den eneste, der ikke udsendte støj eller føles forkert bygget.

Ydelsen er middelgod, men bestemt god nok til almindeligt brug i dag og nogle år frem. Hvad der virkelig cementerer sejren, er dog den generøse mængde af hukommelse og lagerplads, der findes i maskinen. Det sikrer, at både maskinens levetid og anvendelighed øges, og at du ikke alt for hurtigt løber tør for lagerplads.

Samtidig holdt Acer Aspire 5 meget længere på batteriet og har en bred vifte af tilslutningsporte, Vi kan derfor ikke forestille os, hvad vi ellers kunne forlange af en bærbar computer til lidt over 5000 kroner. Acer Aspire 5 er vores klare testvinder.

Modellen er set til 5103 kroner.

Fordele

 • Anstændig ydeevne
 • Masser af hukommelse og lagerplads
 • God skærm med tynde rammer
 • Komfortabelt og godt tastatur
 • God touchpad
 • Lang batterilevetid
 • Godt udvalg af porte

Det bør du overveje

 • Bagsiden kan tiltrække fedtpletter
 • Støj ved belastning

Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Asus VivoBook 15
ASUS VIVOBOOK 15 R542UA-DM489T

Power leverer testens på papiret stærkeste maskine. Den oser da også af overskud og løber om hjørner med konkurrenterne, når der skal udføres tunge opgaver. Men vi er i tvivl om, hvor mange der faktisk har brug for det overskud.

Det er også noget, der ikke stemmer, når maskinen samtidig leveres med kun 4 GB hukommelse, hvilket er alt for lidt i dag. Det betyder nemlig, at maskinen alligevel ikke er noget for dem, der har brug for en arbejdshest - i hvert fald ikke uden at bekoste en udvidelse af maskinens RAM.

Og trods evnen til at udføre tunge opgaver, så falder maskinen helt igennem. Skærmen, der er indrammet af tykke kanter, er livløs og har en ringe synsvinkel. Touchpaden ryster og larmer, når den berøres, og tastaturet føles både billigt og noget modbydeligt at skrive på med alt for rå taster uden baggrundsbelysning.

Batterilevetiden er i  orden, men at prioritere ydeevne over brugervenlighed virker ikke rigtig godt, når svagere alternativer kan opfattes som kraftige nok til de fleste.

Modellen er set til 4399 kroner.

Fordele

 • Meget god ydeevne fra processoren
 • Godt med lagerplads

Det bør du overveje

 • Kun 4 GB hukommelse
 • Dårlig skærm
 • Billigt og støjende tastatur uden baggrundsbelysning
 • Touchpad ‘ryster’
 • Støjer under tunge opgaver

Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no
Foto: Anders Brattensborg Smedstrud, Tek.no

Lenovo IdeaPad 330
LENOVO IDEAPAD 330-15 81DE00KYMX

Da Elgiganten trak Lenovos IdeaPad 330 ud af testen, fordi vi ikke ville vurdere den ud fra en tilbudspris, blev vi endnu mere interesserede i at teste den. Derfor købte vi selv maskinen og spekulerede på, hvorfor den ikke skulle være god nok til den pris, maskinen normalt sælges for.

Nu, efter at have brugt Lenovo-maskine, forstår vi, hvorfor Elkjøp mistede sin selvsikkerhed om den. Fordi der er kun lidt, som taler for IdeaPad 330, og særligt når vi sammenligner med de to andre i testen.

Skærmen, der er indrammet af forhistorisk tykke rammer, er fuldstændig blottet for liv og farve og har en så svag visning, at du skal arbejde for at sidde rigtigt for at se, hvad der sker på skærmen. Touchpaden, som ikke er af præcisionstypen, hakker som på de andre maskiner under forstørrelse og scrolling. Den føles også løs og giver sig selv ved forsigtig berøring, hvilket får den til at støje.

Batteriets levetid er langt det svageste i testen; det samme er ydeevnen. Og for virkeligt at skuffe fremtidige købere leveres maskinen med blot 4 GB RAM-hukommelse. Der er så lidt, at du kun kan have et par faner og et par programmer åbne på samme tid.

Endelig er den indbyggede ventilator overaktiv og kører i timevis ad gangen, tilsyneladende uden grund. Så hjælper det ikke, at tastaturet er i orden.

Vi spekulerer på, om maskinen, som også sælges til en dyrere normalpris, burde have en lav kampagnepris hele tiden. Men glem det - for Lenovo IdeaPad 330 fortjener ingen at gå hjem uanset prisen.

Modellen er set til 2778 kroner (kampagnepris).

Fordele

 • Godt tastatur

Det bør du overveje

 • Svag processor
 • Kun 4 GB hukommelse
 • Kun 128 GB lagerplads
 • Livløs skærm med elendig synsvinkel
 • Ingen lys i tastaturet
 • Dårlig og ujævn touchpad
 • Larm fra ventilator
 • Kort batterilevetid

Denne artikel er bragt i samarbejde med Tek.no

122 kommentarer
Vis kommentarer