Dronefirma sagsøgt: Brugte konkurrentens drone til reklamefilm

Lovede verdens smarteste selfiedrone og hentede millioner i forudbetalingerne - nu er projektet styrtet til jorden

Det er videoen her, at anklagemyndigheden mener er fup - optagelserne er primært lavet en dyr, professionel drone. Også et GoPro-kamera er brugt, selv om der ingen steder i videoen oplyses om brugen af andre kameraer end dronens eget. Video: PR

Efter tre års arbejde og mere end 150 millioner kroner i forudbetalinger har firmaet bag selfiedronen Lily Camera netop opgivet projektet.

Det sker blot to dage efter, at anklagemyndigheden i San Francisco har stævnet firmaets bagmænd for bedrageri af over 60.000 kunder fra 200 lande verden over.

Brugte DJI og GoPro
Ifølge en besked fra stifterne Antoine Balaresque og Henry Bradlow lukkes firmaet, fordi det ikke er lykkedes at skaffe penge nok til at producere dronen. Men anklagemyndigheden mener, at de to iværksættere gennem de seneste tre år i stedet har svindlet de mange kunder til at tro på et produkt, der aldrig har været flyvedygtigt.

I sagsanlægget fremhæves en reklamevideo, der i 2015 blev lagt på YouTube og siden har skaffet Lily Camera massiv, positiv omtale. Ifølge vidner er videoen et stort bluffnummer.

Optagelserne er lavet med en langt dyrere og mere kompliceret drone fra kinesiske DJI, fremgår det af anklageskriftet.


Læs hele dokumentet her.

Andre dele af videoen, hvor det faktisk er Lily Camera, der flyver, er der koblet et GoPro-kamera på dronen. Og det er optagelserne fra dette kamera og ikke kameraet på Lily Camera, der vises i videoen.

Anklagen går samtidig på, at firmaet har holdt de mange millioner i forudbetalinger tilbage, selv om kunderne ifølge amerikansk lov for længst skulle refunderes.

Artiklen fortsætter under billedet...


Læs hele dokumentet her.

Antoine Balaresque er en af stifterne, der nu har fået en alvorlig sag på halsen. PR-foto
Antoine Balaresque er en af stifterne, der nu har fået en alvorlig sag på halsen. PR-foto
 

Lover pengene tilbage
Hverken Antoine Balaresque eller Henry Bradlow har kommenteret sagen, der i værste fald kan komme til at koste parret dyrt.

Udover at tilbagebetale de 34 millioner dollars, som kunderne allerede har indbetalt for en Lily Drone, forlanger anklagemyndigheden firmaet idømt en bøde på mange gange det beløb.

I en sidste besked til kunderne lover stifteren, at forudbetalingerne sættes tilbage på kundernes konti om senest 14 dage.

Her blev der også snydt

Det er langt fra første gang, at der er 'snydt på vægten', når et tech-produkt skal markedsføres.

Også Nokia har forsøgt at snyde deres kunder. Det skete i 2012, hvor en video angiveligt var optaget med firmaets seneste Lumia-smartphone - men i et genskin på en bil kan man tydeligt se det professionelle film-hold, der har lavet optagelserne.

Sidste år var det Huawei, der snød kunderne med et billede, som angiveligt var taget med mobiltelefonen Huawei P9. Et tjek af billedets data afslørede bare, at det var et Canon 5D Mark III, der har lavet fotograferiet.

Huawei undskyldte efterfølgende for 'fejlen'.

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk

10 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere