Du tror Facebook har slettet alt: Men dine billeder er der stadig

Facebook giver aldrig rigtig slip på dig - og slet ikke hvis du trykker på de forkerte knapper

Forsvinder mine billeder, når jeg sletter dem fra Facebook? Få svaret her. Videoreportage: Ekstra Bladet

I denne uge kom Facebook og særligt Mark Zuckerberg under kritisk behandling ved to høringer i den amerikanske kongres. Og et af de helt spørgsmål - der aldrig rigtigt blev besvaret - var, hvornår Facebook sletter brugernes indhold.

De seneste dage har Ekstra Bladet da også fået flere læserhenvendelser om, hvordan man slettet sin profil effektivt. Det giver vi svaret på i tv-indslaget herover og i grafikken herunder.

Samfund - 12. apr. 2018 - kl. 20:45 Facebook overvåger alle: Her er svaret som Zuckerberg ikke vil give

Interaktivt element

Samfund - 13. apr. 2018 - kl. 05:59 Efter datamisbrug: Skal jeg slette min Facebook-profil i dag?

Se også: Politikere til Zuckerberg: - Vi har fået nok undskyldninger

Fem spørgsmål og svar om skandalen

1. Hvordan klarede Mark Zuckerberg de to høringer?

Hvis man forventede at se en oprigtig og troværdig Mark Zuckerberg, så blev man skuffet. Det var tydeligt, at Facebook-chefen bogstaveligt talt havde en snor i ryggen fra firmaets dyre advokater og rådgivere, der meget udspekuleret havde trænet ham i at trække tiden ud og svare vigende på alle centrale spørgsmål, der kunne få ham og Facebook i problemer.

2. Hvad forsøgte Zuckerberg primært at vige udenom?

Facebook frygter, at sagen kan få politikerne til at lave nye regler og love. Derfor gjorde Zuckerberg alt for at svare afvigende, når politikerne bad ham om en garanti for, at han vil støtte strammere regler. I stedet sagde han, at regler er gode, hvis de er de rigtige regler. Vel at mærke for Facebook. Regler må ikke stå i vejen for innovation, var Zuckerbergs budskab.

3. Har sagen så intet ændret hos Facebook?

Jo, den har allerede ændret en masse. For at komme politikerne i møde og forhindre lovgivning, Facebook ikke kan styre, har firmaet selv strammet op på, hvordan data deles med apps. Brugerne har også fået nye muligheder for at ændre deres privatlivsindstillinger.

Firmaet kulegraver samtidig det misbrug, der kan være sket af brugernes data hos både Cambridge Analytica og andre firmaer, der har haft adgang til brugerdata.

4. Er sagen så slem, at man bør droppe sin Facebook-profil?

Det er et meget personligt spørgsmål. Mange har stor glæde af Facebook og kan ikke undvære platformen, fordi den er dybt integreret i mange tjenester og funktioner, man har brug for på nettet.

Men sagen viser med al tydelighed, at man bør beskytte sig meget bedre ved at udnytte de indstillinger til privatliv, der findes på Facebook.

5. Hvad skal der ske nu?

Den politiske debat fortsætter de kommende måneder i USA, hvor flere politikere foreslår nye love, der giver brugerne større magt over deres data og begrænser Facebooks muligheder for at tjene penge på brugerne. Udsigten til, at forslagene faktisk bliver til virkelighed er derimod begrænset. Det er mere realistisk, at den undersøgelse, de amerikanske myndigheder har sat i gang, fører til indgreb og måske bøder. Flere private retssager er også på vej mod Facebook.

Henrik Kristensen (t.h.) blev snydt, da han handlede med en af de mange Facebook-profiler, der senere viste sig at være en del af et større svindelnummer. Foto: Jakob Jørgensen Tech Henrik blev snydt af nyt trick på Facebook: - Troede jeg havde sikret mig

Interaktivt element

Interaktivt element

Tweet - spørgsmål om tech fra Heine

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen