Edward Snowden bag ny app: Gør din mobiltelefon til bidsk vagthund

Android-app udnytter telefonens kamera og indbyggede sensorer til at advare, hvis nogen piller ved dine ting

Her ses Edward Snowden i 2016, hvor han var med på Roskilde Festivalen via et videolink. Foto: /ritzau/Melissa Kühn Hjerrild
Her ses Edward Snowden i 2016, hvor han var med på Roskilde Festivalen via et videolink. Foto: /ritzau/Melissa Kühn Hjerrild

Han er kongen af paranoia. Men modsat nogle af verdens skæve 'sølvpapirhatte', har whistlebloweren Edward Snowden noget at have sin skepsis i.

I dokumentaren 'Citizenfour' om hans flugt fra USA med bagagen fyldt af statshemmeligheder kunne man opleve den tidligere efterretningsagent gemme sig under et stykke stof, når han tastede password ind på computeren.

Han forlangte også, at journalisterne, der tog imod de mange dokumenter om USA's globale overvågning, gemte deres mobiltelefoner i et køleskab, så deres samtaler ikke kunne aflyttes.

Teknologi - 7. dec. 2017 - kl. 18:26 Er du parat? Her jagter hackerne dig i 2018

Kræver en Android-telefon
Nu har den landflygtige amerikaner så været med til at udvikle en Android-app for de paranoide kaldet 'Haven'. Ekstra Bladet har testet programmet, hvis idé er, at du kan udnytte telefonens kamera og indbyggede sensorer til din fordel.

Når først 'Haven' er lagt på en billig Android-telefon, kan den bogstaveligt talt bruges som din vagthund. Ideen er nemlig, at programmet - når det er aktiveret - omgående sender besked til en anden telefon, hvis der er aktivitet i rummet.

Programmet tager også billeder og sender dem videre, hver gang der sker en ny bevægelse eller høres en lyd i rummet.


Her fortæller Edward Snowden, hvorfor han har været med til at udvikle 'Haven'. Video: Youtube

Se også: Voldsomt virusangreb rammer danskere: Så nemt bliver du narret

Skal beskytte borgeraktivister
'Haven' er naturligvis udtænkt til dem, der har et særligt behov for at beskytte sig mod overvågning. Det kan være journalister eller borgeraktivister, der frygter, at den lokale efterretningstjeneste eller kriminelle bryder ind i deres hus og placerer overvågningsudstyr.

Det kan også være, at man vil sikre sig mod, at nogen har rørt ved en vigtig computer. Det kan man ofte kun opdage, hvis man har overvågningsudstyr, der alarmerer om uønskede gæster.

I andre tilfælde kan 'Haven' være en sikkerhed for en gruppe af aktivister, der omgående får besked, hvis en kollega får ransaget sit hjem eller måske bliver bortført.

Instruktøren Oliver Stone - elsket og forhadt. Foto: AP/Ricardo Arduengo Kendte Oliver Stone: Nazisterne gjorde det samme, som sker nu

Sendes krypteret via Signal
Beskederne fra overvågningstelefonen til for eksempel din primære telefon bliver naturligvis krypteret og gemmes ikke på online servere. Data lagres i stedet lokalt på telefonen, og data sendes via det krypterede program Signal.

Det er også muligt at aktivere en funktion i programmet, der gør telefonen til en krypteret miniserver på Tor-netværket.

Udover Edward Snowden står organisationen Freedom of the Press Foundation og The Guardian Project bag appen, som du kan læse mere om her. Og du kan hente Android-programmet her.

Du kan også læse mere om historien på Wired og The Verge.

32 kommentarer
Vis kommentarer