Er din mailadresse på denne liste? Beskyt dig inden du bliver snydt

Gigantisk liste med milliarder af lækkede mailadresser og brugernavne lagt på nettet - måske er dine data på listen

Sådan kan det se ud, når man søger sin mailadresse og finder ud af, at data om adressen, dit brugernavn og muligvis også dit password er blevet lækket. Foto: haveibeenpwned.com
Sådan kan det se ud, når man søger sin mailadresse og finder ud af, at data om adressen, dit brugernavn og muligvis også dit password er blevet lækket. Foto: haveibeenpwned.com

Australske Troy Hunt har en interesse, der kan hjælpe dig i kampen mod de kriminelle på nettet.

Mens han om dagen arbejder som en internationalt respekteret sikkerhedsekspert, har han i sin fritid samlet en liste med flere milliarder mailadresser og brugernavne.

De er fundet på nettet hos hackere og andre kriminelle, der misbruger data til sende spam eller farlig software.

711 millioner nye data
I sidste uge kunne Troy Hunt udvide sin liste med vanvittige 711 millioner nye dataposter.

Databasen stammer angiveligt fra en server i Holland og er sandsynligvis brugt af kriminelle til at sende spam.

Selv om der er gengangere fra tidligere læk og dubletter blandt de mange mailadresser og brugernavne, vurderer Troy Hunt, at mange millioner netbrugere vil kunne finde deres data i det nye læk.

De 10 største læk

Onliner Spambot: 711.477.622 konti i 2017

Exploit.In: 593.427.119 konti i 2016

Anti Public Combo List: 457.962.538 konti i 2016

River City Media Spam List: 393.430.309 konti i 2017

MySpace: 359.420.698 konti i 2008

NetEase: 234.842.089 konti i 2015

LinkedIn: 164.611.595 konti i 2016

Adobe: 152.445.165 konti i 2013

Badoo: 112.005.531 konti i 2016

B2B USA Businesses: 105.059.554 konti i 2017

Kilde: haveibeenpwned.com

Ingen grund til panik
Det er gratis at søge efter sit eget brugernavn eller mailadresse i Hunts database kaldet haveibeenpwned.com.

Hvis dine data er lækket, kan du også se, hvilke af de mange læk, der er sket de seneste år, som dine data stammer fra.

Der er dog ingen grund til at gå i panik, hvis du finder dig selv på listen. I stedet handler det om at sikre sig mod, at kriminelle fremover kan misbruge dine data.

Den ultimative løsning er naturligvis at skifte mailadresse. Men det er ofte hverken praktisk eller muligt.

Se også: Bombe under NemID: Sådan snyder kriminelle sig til dit nøglekort

- Hvis du finder dine data på listen over lækkede brugernavne eller passwords, så kan de måske forklare, hvorfor du får så meget spam, siger Troy Hunt til The Guardian. Privatfoto
- Hvis du finder dine data på listen over lækkede brugernavne eller passwords, så kan de måske forklare, hvorfor du får så meget spam, siger Troy Hunt til The Guardian. Privatfoto

Se også: Frygt for ID-tyveri driver nye forsikringer frem

Slå to-faktor-bekræftelse til
I stedet bør du gå efter flere andre ting: skift dit password ud, skift lækkede brugernavne og beskyt dine vigtigste onlinekonti med to-faktor-bekræftelse.

Det sidste betyder, at der skal bruges en ekstra kode - typisk sendt til din mobil - hvis man vil logge ind på en fremmed computer eller mobil enhed.

Så hvis det lykkes kriminelle at få fat i både dit rigtige brugernavn og det korrekte password, bliver det meget svært for dem at komme ind på din to-faktor-beskyttelse konto uden denne ekstra kode.

Blandt andet Facebook, Instagram, Twitter og Apple tilbyder 'dobbelt-koder'.

Du kan læse mere om Troy Hunts seneste datafangst her.

Omtanke er den bedste beskyttelse, når du skal forsvare dig mod IT-kriminelle. Foto: Wilfredo Lee/AP Tips og guides Den bedste sikkerhed findes mellem ørerne

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har udviklet app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen