Er du parat? Her jagter hackerne dig i 2018

Går efter både droner, overvågningskameraer og andre intelligente ting i dit hjem

Hvem har magten over sikkerheden på din computer: hackerne eller dig? Foto: Stine Tidsvilde
Hvem har magten over sikkerheden på din computer: hackerne eller dig? Foto: Stine Tidsvilde

Det er tæt på at være historien, om ulven der kommer. Dog med den forskel at alle de gange, vi i år har hørt og skrevet om hackernes hærgen, så har der faktisk været noget om snakken.

Årets største historier handlede om hospitaler, der blev lagt ned af malware og afpresset penge for at frigive filerne igen. Og det hæderkronede danske rederi A.P. Møller-Mærsk, der mistede op mod to milliarder kroner, da deres IT-systemer blev lammet.

Se også: Hacker fældet: Truede HBO med at lække Game of Thrones

Store udfordringer venter
Skal man tro en frisk analyse fra cybersikkerhedsfirmaet Trend Micro, bliver det kun værre i 2018:

- Problemet er blandt andet, at hackerne får langt større muligheder for at angribe, fordi der bliver mange flere enheder i hjemmet, som er koblet på nettet.

- Det giver en stor udfordring for både virksomheder og private, hvis de skal beskytte sig imod det, siger firmaets cyber defense specialist Jesper Mikkelsen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Interaktivt element

Se også: Voldsomt virusangreb rammer danskere: Så nemt bliver du narret

Husk password på kameraet
Netop enheder med kontakt til internettet har en særlig svaghed, da du sjældent kan installere beskyttende software direkte på din lysstyring, den smarte lås eller dit overvågningskamera.

- Her har du som forbruger meget begrænsede muligheder for at beskytte dig selv.

- Når det er sagt, så kan du dog gøre noget. For eksempel ved altid at sikre at passwordet på enhederne er skiftet ud med en stærk personlig kode. Man bør også altid overveje, hvilket udstyr man faktisk har brug for, er koblet til nettet, forklarer Jesper Mikkelsen.

En anden mulighed er, at man køber sig en router, der giver mulighed for at beskytte nettrafikken med en firewall og andre sikkerhedsfunktioner.


Se mere om baggrunden for en af årets historier om dårlig IT-sikkerhed. Her er det smarte ure til børn, der er så usikre, at de tyske myndigheder forleden forbød salget. Video: Forbrukerrådet i Norge

Teknologi - 20. nov. 2017 - kl. 21:22 Tyskland forbyder bestemt slags børneure

Styrk IT-kulturen
Der venter også en stor opgave ude i virksomhederne med at få nogle gode rutiner for, hvordan man håndterer sin IT-sikkerhed, og hvordan man godkender betalingen af regninger.

- Her er det også vigtigt, at man uddanner medarbejderne og skaber en kultur, som gør det sværere for hackerne at trænge ind, siger Jesper Mikkelsen.

Selv i de tilfælde hvor man gør alle de rigtige ting, kan man godt blive ramt. Hackerne går nemlig målrettet efter områder, hvor de kan få en stor gevinst. Og de er parate til at investere både penge og tid i at trænge igennem selv meget stærke sikkerhedsforanstaltninger.

- Men helt som fra den fysiske verden gør det selvfølgelig en forskel, om du digitalt 'bor i et hus’, hvor der står en vagthund og er skodder for vinduerne. Eller hvor alt ser forladt ud, og vinduerne står på klem. 

- I den situation ved man jo godt, hvem der er mest sårbare.

Se også: Her bliver Face ID narret af en maske

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har udviklet app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Tech Får du også Liberia-opkald: Sådan beskytter du din telefon

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen