Facebook flød med løgne efter massakren i Las Vegas

Netværkets troværdighed fik endnu en alvorlig bule efter skyderiet mandag

Mark Zuckerberg er under voldsomt pres for gang på gang at bortforklare de mange løgne på Facebook. I stedet burde han tage ansvar for sit sociale netværk, mener kritikere. Foto: Steven Senne/AP
Mark Zuckerberg er under voldsomt pres for gang på gang at bortforklare de mange løgne på Facebook. I stedet burde han tage ansvar for sit sociale netværk, mener kritikere. Foto: Steven Senne/AP

Kig godt på billedet i toppen af denne artikel. Tør du stole på manden, der fromt lægger hånden over sit hjerte?

Mandag fik Mark Zuckerberg og hans sociale netværk Facebook en ny, alvorlig bule i sin allerede skrammede troværdighed. Det skete i minutterne efter, at den frygtelige massakre ved et hotel i Las Vegas blev kendt verden over.

En tungt bevæbnet skytte skød og dræbte adskillige mennesker i weekenden fra hotellet Mandalay Bay. Våbnene kan han have anskaffet sig på lovlig vis. Foto: AP 112 - 3. okt. 2017 - kl. 10:08 Mindst 59 dræbt: Så let er det at skaffe store mængder våben i Las Vegas

Også problemer på Google
I stedet for at være et ansvarligt nyhedsmedie, hvor historierne er tjekket, og usandheder er sorteret fra, blev Facebook endnu engang til en megafon for nettets mørkeste hjørner. Og de hældte den ene løgn efter den anden ud over både Facebook og Google, skriver New York Times.

Historier om, at gerningsmanden var anti-Trump, at islamisk stat stod bag, og at morderen var konverteret til Islam blev flittigt delt og citeret.

På Google blev løgnene blandet sammen med ægte historier fra anerkendte medier.

Har du tillid til Facebook?

Se resultat

Har du tillid til Facebook?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Se også: Mejet ned under koncert: Her er massemorderens uskyldige ofre

Trolde fik frit spil
Problemet er bare, at hverken Facebook eller Google formåede at sortere i ’troldenes’opslag, der alene havde til formål at skabe forvirring og lede opmærksomheden væk fra, hvad der faktisk er sandt.

En mulig forklaring på de mange opslag er, at stærkt højreorienterede kræfter i USA for alt i verden ikke vil have endnu en debat om den meget liberale våbenlov.

Men uanset forklaringen står særligt Facebook nu tilbage med et problem. For hvordan kan man stole på en af verdens rigeste mænd, når han gang på gang lover at rydde op i sit netværk - og det ikke sker?

Se også: Danske Annemette gemte sig for gerningsmanden: - Det var så uhyggeligt

Ville påvirke vælgere
Sagen kommer ubelejligt lige midt i, at Facebook er i gang med at forklare den amerikanske kongres, hvordan millioner af løgnagtige reklamer købt af russiske provokatører blev spredt under det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Mandag overdrog netværket 3000 annoncer, der er købt af russiske interesser. I en redegørelse om sagen forklarer Elliot Schrage fra Facebook, at godt 10 millioner amerikanere så annoncerne.

’Valget i 2016 var det første, hvor der er beviser for, at udenlandske aktører forsøger at udnytte internettet til at påvirke vælgernes opførsel,’ konstaterer Facebook-chefen.

Hvem har ansvaret for indholdet på Facebook?

Se resultat

Hvem har ansvaret for indholdet på Facebook?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Det var våben som dette, der blev fundet. Foto: AP 112 - 3. okt. 2017 - kl. 09:28 Dræbte 59 fra hotelværelse: Politiet fandt arsenal af våben

Beklager forvirring
Selv om Mark Zuckerberg tidligere har latterliggjort kritikken af netværkets manglende kontrol med opslag og annoncer, erkender han i dag, at Facebook har et problem. Nu skal der hyres flere end 1000 nye ansatte til at tjekke annoncer, inden de lægges ud platformen.

Og hvad med løgnene efter massakren i Las Vegas i denne uge? Dem underskylder en unavngiven talsmand:

’Vi beklager dybt forvirringen.’

Stephen Paddock, 64, stod bag det værste massemord i USA's historie, oplyser politiet. Foto: AP 112 - 2. okt. 2017 - kl. 23:18 Her er massemorderen fra Las Vegas: - Revisor, pokerspiller og søn af bankrøver

Seneste fra techredaktøren:

Tip om tech

Har du en god techhistorie? Skriv til tech@eb.dk eller ring 33472305.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen