Facebook-fup: Nu skal du betale for at være privat

Det koster fremover 60 kroner at have private oplysninger på Facebook - betaler du ikke, bliver alle dine oplysninger offentlige, fortæller viral besked lige nu

Det er beskeder som denne, der igen florerer på Facebook. Men beskeden er falsk.
Det er beskeder som denne, der igen florerer på Facebook. Men beskeden er falsk.

Betal 60 kroner til Facebook - eller også bliver alle dine billeder og statusopdateringer gjort offentlige.

Sådan lyder en viral besked, der lige nu rammer særligt de engelske brugere.

Rådet i den virale besked er blandt andet, at man sætter en lang tekst ind på sin egen Facebook-side, hvor man forlanger, at Facebook ikke offentliggør ens private oplysninger.

Se også: Forbrugerombudsmanden gransker nu Facebook-fuskerne

Men bare rolig - uanset hvor hurtigt den virale besked breder sig, er der som i tidligere tilfælde tale om falske oplysninger, skriver flere engelske medier.

Beskeden er nemlig et 'hoax', der skal få folk til at smide mærkelige beskeder på deres side eller i værste tilfælde klikke på links, der inficerer deres computere med virus.

Facebook afviser kategorisk, at det kommer til at koste brugerne penge at bruge tjenesten - nu eller i fremtiden. Derimod tjener det amerikanske firma milliarder på at analysere og sælge viden om deres bruger til blandt andet reklamefirmaer.

Sådan beskytter du dig
Selvom den virale besked er falsk, kan dine oplysninger godt ses af alle, hvis du ikke beskytter dig. Det er nemlig den enkelte bruger, der styrer, hvor mange oplysninger der skal være offentlige.

Se også: Facebook kører igen

Og hvis du ikke ved, hvordan dine såkaldte privatlivsindstillinger er sat op, risikerer du, at alle kan se fx dit telefonnummer eller din privatadresse.

Det er dog nemt at tjekke og ændre indstillingerne på din Facebook-side. Se blot herunder i denne visuelle vejledning til at finde vejen frem til de vigtige indstillinger.

Hvis du går på Facebook via en computer, finder du indstillingerne på den lille lås i højre hjørne af din startside.
Hvis du går på Facebook via en computer, finder du indstillingerne på den lille lås i højre hjørne af din startside.

Du kan nemt ændre, hvem der må se dine opslag eller få andre private oplysninger om dig.
Du kan nemt ændre, hvem der må se dine opslag eller få andre private oplysninger om dig.

Bruger du en mobiltelefon eller en tablet, finder du indstillingerne ved at klikke i højre hjørne på din startside.
Bruger du en mobiltelefon eller en tablet, finder du indstillingerne ved at klikke i højre hjørne på din startside.
 

Sådan ser de mobile muligheder ud, når du vil rette i dine privatlivsindstillinger.
Sådan ser de mobile muligheder ud, når du vil rette i dine privatlivsindstillinger.

Hver gang du laver et opslag, kan du bestemme, hvem der skal se netop dette opslag. Du kan ligeledes ændre indstillingen senere, hvis du fortryder og vil have færre eller flere til at se med.
Hver gang du laver et opslag, kan du bestemme, hvem der skal se netop dette opslag. Du kan ligeledes ændre indstillingen senere, hvis du fortryder og vil have færre eller flere til at se med.

1 af 2 Andre brugere er hoppet med på den falske besked og lægger nu lange tekster ud, der skal 'beskytte dem' imod Facebooks politik. Men det er helt unødvendigt, forsikrer firmaet - private oplysninger er fortsat private og koster ikke noget at have på det sociale netværk.
2 af 2 Det er beskeder som denne, der igen florerer på Facebook. Men beskeden er falsk.
9 kommentarer
Vis kommentarer