Farvel til sim-kort: Ny teknologi rammer Danmark i dag

Apple Watch med mobil adgang er det første af flere mobile enheder, der ikke kræver et fysisk sim-kort

Der kommer til at gå nogle år, før det normale sim-kort forsvinder. Men Apple-uret er blot det første af flere mobile enheder, der bliver 'kortløse', vurderer Ekstra Bladets techredaktør. Producer: Martin Lorentsen

Først kom det 'på skrump' og blev mindre og mindre. Men fra i dag skal vi vænne os til, at en mobil enhed sagtens kan gå på nettet uden et fysisk sim-kort.

Det sker, når Apple og Teleselskabet 3 leverer de første smarture med indbyggede eSIM. Det er navnet på en teknologi, der gør det normale sim-kort overflødigt:

- Det er startskuddet på rigtig mange produkter, der vil basere sig på den her teknologi.

- Det er der ingen tvivl om, siger David Elsass, der er ansvarlig for privatmarkedet hos 3.

Teknologi Så god er Danmarks første mobile enhed uden sim-kort

Sådan virker Apple-watch som mobil

I stedet for et normalt sim-kort sidder der i det mobile Apple-ur en 'chip' og antenne, der kan skabe kontakt til mobilnettet.

Det betyder også, at man alene skal aktivere urets mobilfunktion via den app, der allerede bruges til at styre uret. Indtil videre kan kunder hos Teleselskabet 3 benytte sig af den mulighed. Og de skal også have et normalt mobilabonnement hos selskabet og en nyere iPhone for at gøre det.

Selv om netop 3 er kendt for sit internationale abonnement '3LikeHome', kan Apple-uret ikke roame. Det betyder, at den mobile funktion alene virker herhjemme - på rejser skal uret fortsat være i kontakt med en mobiltelefon, der roamer.

Det er gratis de første tre måneder at gøre Apple-uret mobilt. Herefter er prisen 30 kroner pr. måned. Hvis du allerede ejer et af de ure, som kan gå på mobilnettet, kan man ifølge 3 godt koble dem på deres netværk - også hvis uret er købt i udlandet.

Du kan læse mere her om abonnementet.

Teknologi Mobilselskaber under mistanke: Vil forhindre kunderne i nemt at skride

Telenor tester eSIM
Indtil videre er det alene Teleselskabet 3, der herhjemme sælger og understøtter mobilt udstyr, som kan bruge eSIM. Men også andre teleselskaber og producenter er på vej med løsninger, hvor brugerne ikke skal vente på, at der dukker et sim-kort op med posten.

Blandt andet Telenor har gang i flere test af eSIM-løsninger, der kan give dataadgang i alt fra ure og mobiltelefoner til vindmøller og andre smarte enheder, der skal bruge mobilnettet for at fungere.

- Det her giver jo nogle muligheder for at lave produkter, der kan blive meget mindre, fordi eSIM slet ikke kræver den samme plads som et sim-kort.

- Det giver også en større fleksibilitet for kunderne, når de skal aktivere deres enheder, vurderer David Elsass fra 3.

Du kan i tv-klippet herover se mere om, hvad eSIM betyder for dit mobilbrug. Og få svaret på hvornår det sidste fysiske sim-kort er sendt med posten.

Teknologi Nu kommer 'Asiens iPhone' til Danmark

1 af 2 Foto: Alloverpress
2 af 2 Foto: Apple
206 kommentarer
Vis kommentarer