Flere rammes af digitale tyverier

BANKKONTI: Tabet var i gennemsnit næsten 23.000 kroner sidste år, afslører nye tal

På blot to år har hackerne øget deres udbytte med 35 procent. Og det kan have store konsekvenser for den enkelte, når hackerne får succes. Foto: Ivan Boll/Ritzau Scanpix
På blot to år har hackerne øget deres udbytte med 35 procent. Og det kan have store konsekvenser for den enkelte, når hackerne får succes. Foto: Ivan Boll/Ritzau Scanpix

TIP OS: Har du fået din bankkonto lænset af kriminelle? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

620 gange sidste år blev en bankkunde udsat fra tyveri af sine penge. Og vel at mærke tyverier af den digitale slags, viser nye tal fra brancheorganisationen Finans Danmark.

De kriminelle brød ind i kundernes netbanker eller narrede kontonumre, passwords og NemID-koder ud af deres ofre. Samlet førte det til et tab på 14,2 millioner kroner, eller hvad der svarer til i gennemsnit 23.000 kroner pr. sag.

Det er tæt på 6000 kroner mere, end tabet pr. sag var for blot to år siden, viser beregninger, som Ekstra Bladet har lavet.

Android hårdt ramt
Udviklingen kommer dog ikke bag på en af verdens førende eksperter i cybersikkerhed.

- Globalt steg antallet af angreb med malware sidste år, forklarer David Emm, der er senior researcher hos sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab til Ekstra Bladet.

Det er særligt brugere af Android-telefoner, der er udsatte. Her blev tre gange så mange som året før nemlig udsat for angreb med malware.

- iPhone er ikke så sårbar, og 99 procent af al mobil malware er målrettet Android-telefoner, siger David Emm.

- Noget af det handler om den store markedsandel, som Android har. Men også at Android er styret af mange producenter, og at der er flere muligheder for at downloade software til din enhed. Det gør styresystemet til et mere attraktivt mål for hackerne.

Her er tabet størst

De fleste digitale tyverier fra bankkunderne sker ved, at man bliver lokket eller narret til at aflevere sine informationer. Det kan for eksempel ske ved, at man taster oplysninger ind på en falsk hjemmeside. Eller oplyser personlige data i telefonen.

Hos Finans Danmark kalder man dog stigningen i tab fra 2017 til 2018 på 3,2 millioner kroner for acceptabelt. For mængden af digitale transaktioner er også stigende og ramte sidste år godt 5000 milliarder kroner.

Alligevel opfordrer organisationen bankkunderne til at være endnu mere påpasselige. For eksempel kan man beskytte sit NemID bedre ved at bruge den digitale app, som er udviklet. På den måde kan man nemlig aldrig ved en fejl komme til at dele en kopi af koderne.

Se også: Svindel med bitcoins rammer Danmark

Tænk før du klikker
David Emm mener på samme måde, at vores digitale skepsis har brug for at blive skærpet.

- Du kan jo blive ramt alene ved, at du klikker på et link. Eller hvis du downloader og installerer et program på din telefon eller computer.

- Problemet er bare, at mange brugere ikke lægger mærke til, hvad de får sagt ja til.

TIP OS: Har du fået din bankkonto lænset af kriminelle? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

11 kommentarer
Vis kommentarer