Forsker afslører: ALLE wi-fi-routere har denne fatale fejl

Belgiske Mathy Vanhoef har netop løftet sløret for alvorlig sikkerhedsbrist i millioner af routere og andre wi-fi-enheder - se her hvordan du beskytter dig mod fejlen

Wi-fi er livsnerven i vores kommunikation i dag. Nu viser ny forskning fra Belgien, at selve wi-fi-systemet har et stort sikkerhedshul. Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Wi-fi er livsnerven i vores kommunikation i dag. Nu viser ny forskning fra Belgien, at selve wi-fi-systemet har et stort sikkerhedshul. Foto: /ritzau/Lars Krabbe

Alle moderne wi-fi-routere er ramt!

Sådan lyder den dystre vurdering fra den belgiske forsker Mathy Vanhoef, efter han mandag offentliggjorde en hidtil ukendt sikkerhedsfejl i teknologien bag wi-fi:

'Usikkerheden ligger i selve wi-fi-standarden og ikke i de enkelte produkter,' skriver han på den særlige hjemmeside, der er lavet om fejlen.

'Hvis du har en enhed, der kan gå på wi-fi, er du sandsynligvis ramt.'

Med andre ord er det ikke kun routeren, men også din smartphone eller computer - hvis den har indbygget wi-fi - som åbner op for misbrug og aflytning.


Her demonstreres fejlen af forskeren. Video: Youtube

Se også: Kæmpe sikkerhedshul i wi-fi: Giver hackere adgang til at aflytte dig

Kan stjæle dit kreditkort
Ifølge Mathy Vanhoef kan sikkerhedsbristen få vidtgående konsekvenser, hvis hackere udnytter den:

'Den kan misbruges til at stjæle følsomme oplysninger som kreditkortnumre, passwords, chat beskeder, mails, billeder og så videre.'

Det er i nogle tilfælde også muligt at ramme brugere med malware eller ransomware alene ved at udnytte sikkerhedshullet i wi-fi-standarden, vurderer forskeren.

Sagen har allerede fået flere konsekvenser. I den såkaldte wi-fi-alliance er man i fuld gang med at bruge forskningen til at få rettet fejlen.

Hos den amerikanske myndighed CERT har sagen også ført til en offentlig advarsel om, at problemet er fundet.

Se også: Udnyttede kendt pornosite: Brugere klikkede sig til farlig software

Det gør hackerne

Rent teknisk udnytter hackere svagheden i den såkaldte WPA2-protokol, der sørger for at kryptere kommunikationen mellem moderne wi-fi-routere og en enhed, fx en computer.

Det kræver, at hackerne er tæt på wi-fi-enheden, men er man det, kan det forholdsvist nemt lade sig gøre at opsnappe og misbruge den 'nøgle', som systemet bruger til at kryptere kommunikationen med.

Selv om hackerne altså nemt kan 'lytte med' på kommunikationen, får de ikke adgang til koden i selve nøgle eller det password, man beskytter sin router med.

Se også: Udfylder du dette login-vindue på iPhone: Kan stjæle dit digitale liv

Sådan beskytter du dig
Der er heldigvis flere måder, man kan beskytter sig selv på.

Den vigtigste er, at man aldrig sender fortrolige oplysninger via nettet til sider, der ikke bruger https-standarden. Hvis de gør det, krypteres kommunikationen nemlig helt uafhængig af sikkerhedshullet i wi-fi-routeren.

En anden mulighed er, at man bruger en VPN-service, der altid krypterer kommunikationen fra dine enheder og videre til nettet.

Mathy Vanhoef anbefaler samtidig, at man omgående opdaterer både sin router og sine enheder til den nyeste software. Når det gælder wi-fi-producenterne kræver det naturligvis, at de også lynhurtigt leverer ny software/firmware til routeren, hvis hullet effektivt skal lukkes.

Der er mere om historien på The Guardian.

Du kan læse hele beskrivelsen af fejlen i Mathy Vanhoef's afhandling her.

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

70 kommentarer
Vis kommentarer