Glem alt om 5G: Kongen er 4G

4G vil fortsat være den dominerende mobilstandard herhjemme - og det betyder en snarlig lukning af 3G-netværket

5G er også et stort emne på CES-messen i Las Vegas, der afvikles i denne uge. Foto: Steve Marcus/Ritzau Scanpix
5G er også et stort emne på CES-messen i Las Vegas, der afvikles i denne uge. Foto: Steve Marcus/Ritzau Scanpix

Danske teleselskaber bruger i disse måneder både tid og mange penge på at teste 5G og gøre teknologien klar til deres mobile netværker. 

Men en rundspørge, som Ekstra Bladet har lavet til de fire landsdækkende operatører, afslører også, at der kommer til at gå flere år, før almindelige forbrugere for alvor kommer til at mærke 5G i deres hverdag.

- Vi vil rigtig gerne tilbyde 5G, men vi ser det største potentiale på erhvervsmarkedet, siger Henrik Kofod, der er teknologi-direktør i Telia.

112 Politiet går i krig mod netsvindlere: Sådan vil de hjælpe dig

Lokale netværk
Svaret er det samme hos Telenor, der blandt andet driver et stort testanlæg i Norge og i år vil lave større 5G-tests både øst og vest for Storebælt.

- Men man skal huske, at mange af de ting, som 5G kan, det kan vi faktisk allerede løse med den plan, vi har med 4G, siger Peter Ditlev Nødbak, der er udviklingsdirektør hos Telenor.

- Det interessante med teknologien bliver derfor de særlige opgaver, hvor der er brug for et lynhurtigt og robust netværk, der kan overføre rigtig meget data.

- Det nye bliver også, at vi kommer til at se 5G meget decentralt, hvor der i nogle lokalområder opstår helt særlige behov og muligheder for at etablere et 5G-netværk.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Snyder med 5G

Det amerikanske teleselskab AT&T har landet sig selv i en storm af kritik, efter selskabet forleden opdaterede flere telefoner, så de pludselig viste et 5G-tegn på telefonen.

Det er naturligvis rent fup, da hverken AT&T eller telefonerne har 5G.

Teknologi Omsætning styrtdykker hos B&O - men de tjener stadig penge

5G får rigtig meget omtale i disse måneder, men er i virkeligheden et vigtigt supplement til et helt nyt mobilnetværk, som alle danskere får glæde af. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
5G får rigtig meget omtale i disse måneder, men er i virkeligheden et vigtigt supplement til et helt nyt mobilnetværk, som alle danskere får glæde af. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Samfund Banker Apple på plads: Nu er Amazon verdens mest værdifulde

Venter på frekvenser
- I år vil det formentlig hovedsageligt være tests af 5G, man vil komme til at se i praksis, lyder svaret fra Lasse Pilgaard, strategidirektør i TDC Group. Hos Teleselskabet 3 er tests, men også en udbygning af selskabets infrastruktur blandt de vigtigste opgaver.

- Vi håber at få testet noget på det rigtige 5G-bånd i år. Men vi har ikke en dato for, hvornår frekvenserne bliver frigivet. Det kan ske i 2020, men vi ved det faktisk ikke, lyder det fra Kim Christensen, der er netværksdirektør i Teleselskabet 3.

- Vi mangler noget info fra myndighederne. Og vi kunne være lidt bekymrede for, hvor langt vi skal frem, før der sker noget med auktionen over frekvenserne.

Normalt betaler man som almindelig passager for netadgang i oversøiske fly, men ikke hos Norwegian hvis du klarer dig med en langsom adgang. Pr-foto Ferie Nu gør flyselskab wi-fi gratis på de lange ture

3G er på vej ud
Mens 5G altså er langt fra at ende i hænderne på almindelige forbrugere, bliver 4G styrket og udbygget. Og for at give plads til 4G, ventes 3G derfor at blive udfaset de kommende år.

- Lyden er bedre, og hastighederne er naturligvis hurtigere på 4G.

- Så vi vil gerne frigive 3G-kapaciteten til 4G så hurtigt, som man kan gøre det, siger Henrik Kofod fra Telia, der som de andre teleselskaber har lavet mange 4G-opgraderinger i 2018.

Sådan ser Nokia 8.1 ud. Pr-foto Teknologi Disse Nokia-telefoner er på vej til Danmark

3 skarpe til TDC: - Masser af perspektiver i 5G

- Hvad status for 5G hos TDC og hvad skal der ske med teknologien i 2019?

- Vi forventer, at vi i 2019 hører startskuddet til udrulningen af 5G. Det er i år, de første master skal stilles op, det er året, hvor netværk og produkter skal testes af, og så er det sandsynligvis også i år, at vi får de første 5G-devices, siger Lasse Pilgaard, der er strategidirektør i TDC Group.

- Vi har løbende testet 5G, og vi fortsætter i det nye år. Vi har en klar ambition om at være med i front på 5G, da vi ser store perspektiver i teknologien, også selvom det brede gennembrud fortsat ligger nogle år ude i fremtiden.

- Men kommer forbrugerne så til at møde 5G  i år?

- Aktuelt er situationen den, at der ikke er 5G-devices på markedet, og at vi ikke har set håndfaste planer for, hvornår de kommer. Og før disse devices kommer på markedet til forbrugervenlige priser, vil forbrugerne jo ikke have nogen glæde af det 5G-udstyr, der måtte blive installeret i mobilnetværkene.

- Så selvom vi allerede har sendt det første tweet på 5G og forventer, at udrulningen af 5G-netværket tager fart i 2019, så forventer vi ikke, at det brede gennembrud for 5G kommer hverken i år eller næste år, men at det ligger længere ude i fremtiden.

- Hvilke gode eksempler på brug af 5G kan vi så se frem til?

- Der er masser af perspektiver i 5G – og som sagt bliver 2019 i høj grad et test-år. Vi forventer derfor at teste nogle af de nye løsninger med vores kunder, herunder 5G-baseret mobilt bredbånd og nye internet-of-things løsninger.

- Sidstnævnte, altså tingenes internet,  er et af de steder, hvor 5G vil gøre en stor forskel. Vi har i flere år testet teknologien Narrowband IoT (NB-IoT), og i 2018 blev netværket landsdækkende, og det vil skabe en helt ny bølge af IoT-løsninger.

- Når 5G-teknologien for alvor begynder at blive rullet ud i løbet af 2019 og 2020 i Danmark, vil vi helt sikkert komme til at se flere og flere ting, der bliver koblet på nettet - og det vil formentlig hovedsageligt være på NB-IoT.

- Den store revolution i teknologien er strømforbruget, der vil være op til 10 gange lavere – og dermed bliver batteritiden 10 gange bedre. Det betyder, at vores kunder kan installere IoT-sensorer steder, hvor det tidligere var for omkostningsfuldt at skifte batterierne ofte.

- Der er med andre ord rigtig mange gode grunde til, at vi allerede nu arbejder med 5G, men det er også vigtigt at understrege, at perspektiverne især ligger nogle år ude i fremtiden.

- Både fordi netværket skal opbygges, men også fordi teknologien skal modnes, og løsningerne skal udvikles. Så i år vil det formentlig hovedsageligt være tests af 5G, man vil komme til at se i praksis.

149 kommentarer
Vis kommentarer