Gratis men farlige: Falske WiFi-netværk lokker os i fælden

Tusindvis af brugere koblede sig på få timer til falske WiFi-netværk i lufthavn - og det er rigtigt dumt

Lyder det for gratis til at være sandt? Så er det nok også sådan - i hvert fald hvis du støder på gratis WiFi. Tænk dig om inden du logger på. (Foto: Lars Halbauer/AP)
Lyder det for gratis til at være sandt? Så er det nok også sådan - i hvert fald hvis du støder på gratis WiFi. Tænk dig om inden du logger på. (Foto: Lars Halbauer/AP)

Hvor dumme er vi egentligt?

Du lander i en lufthavn, åbner din telefon og logger omgående på det første, det bedste gratis WiFi-netværk.

Tænk dig om inden du går på Wi-Fi

Det er fristende at gå på gratis Wi-Fi-netværk i udlandet. Men det er også en risikabel affære.

I nogle tilfælde er det nemlig hackere, der sætter de gratis netværk op. Og når du så logger på, risikerer du at få virus og malware ned på din mobiltelefon eller tablet.

Du risikerer også, at alle ukrypterede data - fx dine passwords - nemt kan aflures, fordi du sender alt igennem hackernes gratis netværk.

Brug derfor kun Wi-Fi-netværk du har absolut tillid til. Og overvej altid, hvad du bruger af programmer og tjenester på din telefon under sådan en rejse.

Smarte køleskabe som dette fra Samsung er et af de produkter, der kan få glæde af den nye Wi-Fi-standard. Men også meget mindre enheder med batteri er oplagte til den nye standard. (PR-foto) Teknologi Åh nej - nu skal vi lære en ny Wi-Fi-standard

Tusinder loggede sig hovedløst på
Men bare fordi et netværk hedder 'Starbucks' eller 'Free Airport WiFi' betyder det ikke, at den lokale kaffebar og lufthavnen har sat netværket op.

Heller ikke, da sikkerhedsfirmaet Avast forleden gjorde netop det i lufthavnen i Barcelona.

Her holdes der i disse dage en stor mobilmesse. Men trods 'overskuddet' af meget vidende techfolk i byen, så valgte flere tusinde rejsende på blot fire timer at koble sig op på de falske WiFi-netværk, som Avast havde sat op.

Det kan blive en dyr fornøjelse at ringe hjem fra ferien, hvis du ikke har gjort dit hjemmearbejde godt nok og kender de simple råd. Foto: Polfoto Udland Sådan slipper du for en kæmperegning på ferien

Dermed gav de frivilligt adgang til, at fremmede - i dette tilfælde Avast - frit kunne følge med i al kommunikation, der blev lavet på netværkene i lufthavnen.

Og i de tilfælde, hvor fx password blev sendt ukrypteret over netværket, kunne Avast også se dem.

Det kunne man se i Barcelona

Det er ret præcise oplysninger, man får om folk, når de kobler sig på et usikkert WiFi-netværk:

50,1 procent brugte en Apple-enhed - 43,4 procent en Android. Og 6,5 procent en Windows Phone

61,7 procent gik på nettet for at bruge Google eller Gmail

14,9 procent besøgte Yahoo

2 procent besøgte Spotify

52,4 procent havde Facebook på deres enhed, 2,4 procent Twitter

1 procent brugte datingapps som Tinder og Badoo

I 63,5 procent af tilfældene kunne man se identiteten på enheden og dens bruger

Kilde: Avast

Boksen, der skal give ekstra power til danskernes Wi-Fi-forbindelser, har samme størrelse som et Apple TV. Teknologi Genialt hvis det virker: Nyt system skal give Wi-Fi superkræfter

Beskyt dig selv - dummy
Heldigvis handlede forsøget alene om at vise, hvor dumt vi opfører os, når vi ser et gratis netværk.

Og løsningen? Brug software, der krypterer din kommunikation, fx med en VPN-forbindelse.

Og lad så være med at logge på WiFi-netværk, du ikke kender - selv når de kalder sig navnet på en kendt kaffebar eller lufthavnen.

I teorien kan der hentes op til 450 Mbit/s ned, når mobilnettet i Danmark - og de nyere telefoner - er opdateret til det. (Foto: Teleselskabet 3) Mobil I år sker det: Dine mobile samtaler bliver smartere