Hackere stjal fotos af rejsende til USA

Læk af rejsedata fra privat firma i USA vækker international opsigt

Sådan mødes danske turister i blandt andet USA, hvor der både tages et billede og gemmes fingeraftryk. Men de data kan også ende på det sorte net, som det netop er sket. Foto: John Raoux/Ritzau Scanpix
Sådan mødes danske turister i blandt andet USA, hvor der både tages et billede og gemmes fingeraftryk. Men de data kan også ende på det sorte net, som det netop er sket. Foto: John Raoux/Ritzau Scanpix

Aldrig har politikere og myndigheder i vestlige lande, herunder Danmark, været så villige som nu til at overvåge, registrere og køre data sammen om borgerne.

Men som en aktuel sag fra USA viser, er det bogstaveligt talt vejen til helvede for millioner af borgere, når de selvsamme myndigheder og deres private hjælpere ikke har viljen eller evnen til at beskytte de mange dybt private data.

Den nye teknologi giver avancerede muligheder for betjentene på gaden, men også for kommandocentralerne i det danske beredskab. Foto: Linda Johansen Teknologi Politiets nyeste 'våben' ligger på en mobiltelefon

Gemt på usikker server
Denne gang er rejsedata i form af billeder og nummerplader fra de biler, som tusindvis af turister har brugt på vej ind og ud af USA endt på nettet.

Hackere har fundet en genvej til de mange data, fordi det private firma Perceptics brød sin aftale med den amerikanske regering og hentede data ud af systemet.

Det skete ifølge flere medier, fordi firmaet ville lave et eksperiment, hvor man forsøger at kombinere nummerplader med billeder af dem, der kører i bilerne. På den måde kan data gøres mere præcise, mener firmaet.

Problemet er bare, at data blev gemt på en usikker server og ifølge det anerkendte britiske webside The Register nu kan findes på det mørke net.

112 Gik amok med økse: Fældet af avanceret overvågning

Skuffende sag
De amerikanske myndigheder afviser ellers, at data er endt på nettet og nedtoner sagen, der ifølge en unavngiven talsmand ’kun’ har ramt 100.000 rejsende.

Det mildner dog ikke kritikken fra organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF), der arbejder for at beskytte borgernes privatliv mod overvågning.

- EFF er skuffet over sagen, siger Adam Schwartz, der er seniorjurist, til Digitaltrends.com.

- Risikoen for den slags tyverier af data er jo en af grundene til, hvorfor en regering i første omgang slet ikke skulle samle disse følsomme oplysninger.

Teknologi Søren Pinds vilde overvågning: Så mange billeder skyder politiet i dag

Trussel mod personlig frihed
I den britiske organisation Liberty går man endnu videre i kritikken af det stærkt stigende brug af overvågning.

- Det er en af de største trusler mod individuel frihed, siger menneskeretsadvokaten Martha Spurrier til The Guardian om den udbredte brug af ansigtsgenkendelse.

- Data bliver gemt af staten uden dit samtykke, uden din viden og uden at du reelt ved, hvad de bliver brugt til.

Også i Danmark overvåges millioner af nummerplader, ligesom myndighederne har taget ansigtsgenkendelse i brug. Borgerne har bare ikke ret til at få indsigt i, hvad der gemmes.

Ringe debat i Danmark

Indførelsen af nummerpladescanning i Danmark førte meget lille debat med sig, da den daværende borgerlige regering reelt kørte sagen uden om Folketinget.

I stedet er det i dag primært Justitsministeriet og dets minister, der udformer reglerne.

Teknologi Nu tages Søren Pinds overvågningsnet i brug: Så meget gemmes om dig
18 kommentarer
Vis kommentarer