Kæmpe momssag knækker kendt iPhone-firma

Phonetrade.dk erklærer sig selv konkurs som reaktion på stor momsregning fra Skat

Denne besked møder kunderne på Phonetrades hjemmeside. Firmaet blev 1. august taget under konkursbehandling. Skærmdump
Denne besked møder kunderne på Phonetrades hjemmeside. Firmaet blev 1. august taget under konkursbehandling. Skærmdump

TIP OS: Kender du mere til denne eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

En af Danmarks største sælgere af brugte iPhones, Phonetrade.dk, har erklæret sig selv konkurs. Det sker, efter Skat har forlangt et større millionbeløb efterbetalt i moms.

Skat mener, at firmaet i strid med reglerne har udnyttet den såkaldte brugtmomsordning, der gør det muligt at sælge brugte varer med en lavere moms end normalt.

- Vi kan ikke betale tre års moms. Det løber jo op i et anseeligt beløb, siger en af de tre ejere Morten Zachariasen til Ekstra Bladet.

- Det er jo horribelt. Det ville tage os mange år at betale af, mens vi skal forsøge at drive virksomheden videre. Det kan man jo ikke, mener han.

Se også: Politianmeldt: Brugte iPhones sat til salg som nye

Købte telefoner i udlandet
Phonetrade blev stiftet i 2014 og lever af at sælge brugte iPhones. I begyndelsen opkøbte firmaet telefoner fra privatpersoner, satte dem i stand og solgte dem videre.

Men siden er forretningen vokset eksplosivt ved, at Phonetrade har opkøbt telefoner i udlandet, der ifølge Morten Zachariasen på samme måde var købt brugt og sat i stand:

- Vi tjente lidt mindre, men kunne sælge mange flere ved at købe fra andre, der gjorde som os, forklarer han.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Skat: Sådan kan man bruge brugtmomsordningen

Ifølge Skat kan en dansk videreforhandler af brugte varer selv (direkte, red.) foretage opkøb af brugte varer her i landet og i andre EU-lande, eller virksomheden kan organisere sig med et netværk af opkøbere her og i andre EU-lande og gennem disse foretage opkøb af brugte varer med henblik på videresalg.

Det er en forudsætning for at anvende brugtmomsordningen, at de brugte varer m.v. er leveret til virksomheden af en sælger her i landet eller af en sælger i et andet EU-land, uden at sælger har opkrævet moms.

Det vil blandt andet være tilfældet, når sælger af den brugte vare er en ikke afgiftspligtig person (privatperson), eller når sælger er en afgiftspligtig person (momsregistreret virksomhed), som har betalt  moms af leveringen efter brugtmomsordningen her i landet eller efter tilsvarende regler i et andet EU-land.

Endvidere kan der være tale om, at sælger af varen er en afgiftspligtig person her i landet eller i et andet EU-land, men at leveringen er momsfritaget, fordi varen udelukkende har været anvendt i forbindelse med momsfrie aktiviteter, eller anskaffelsen af varen til brug i virksomheden har været undtaget fra retten til fradrag af den betalte moms ved købet.

Kilde: Skat i en udtalelse til Ekstra Bladet om ordningen

Underkendt af Skat
Problemet er bare, at Skat i dag har underkendt modellen og forlanger millioner i ubetalt moms tilbage. Skat mener ikke, at telefonerne fra udlandet lever op til kravene, og at der skal betales fuld moms.

Kravet kommer bag på Morten Zachariasen, da Skat ifølge ham allerede har godkendt firmaets praksis:

- De bad på et tidspunkt om, at vi skulle dokumentere vores brug af brugtmomsordningen og var til to møder hos dem i januar 2015. Og så hørte vi aldrig fra dem igen.

- Så kan man ikke komme tilbage to år senere og sige, at man er uenig i måden, vi har beregnet momsen på. De må da vende tilbage med det samme, hvis de mener, at noget er galt, mener han.

Sådan ser det ud, hvis man forsøger at købe en telefon på Phonetrade.dk. Skærmdump
Sådan ser det ud, hvis man forsøger at købe en telefon på Phonetrade.dk. Skærmdump
 

Ejer: Nu får Skat ikke en krone
Morten Zachariasen beklager i dag konkursen over for både de ansatte og kunderne, men mener ikke, at ledelsen kunne have gjort tingene anderledes:

- Vi betaler dyrt for revisor og advokat, som alle har fået samme melding fra Skat. Jeg synes derfor, at det er uanstændigt at forlange, at vi nu skal betale noget med tilbagevirkende kraft, når vi har Skats tilsagn på skrift.

- Det er ærgerligt, at man ikke kan være lidt mere smidig fra skattevæsenets side. De vil gerne have nogle penge af os, men tvinger os til at lukke. Og så får de jo ikke en krone. De burde have lavet en aftale om tingene, siger Morten Zachariasen.

- Kan Phonetrade blive til en forretning igen?

- Vi taler selvfølgelig med kuratoren.

- Som vi ser på det, er det os, der er den største værdi i firmaet.  Det er hverken navnet eller hjemmesiden. Det er os, som folk handler med. Så det kan godt leve videre i en ny form. Det er bare op til kuratoren at vurdere.

- Men er det realistisk, hvis I ikke kan bruge brugtmomsordningen som hidtil?

- Ja, da vi begyndte, købte vi alene telefoner fra private, satte dem i stand og solgte. Det kan vi sagtens gøre igen.

Kurator: Phonetrade kan måske køre videre
Også kuratoren for konkursboet mener, at Phonetrade måske kan køre videre:

- Opgaven lige nu er at forsøge at sælge de aktiver, som findes i firmaet.

- Det er varelageret, inventar, men også firmaets navn, telefonnummer og hjemmeside, som vi forsøger at finde nogle købere til, siger advokat Anders Hammer Hansen, der udfører opgaven på vegne af sin kollega og kurator Ole Larsen.

- Er det realistisk at finde købere?

- Ja, jeg tror, at det er realistisk, at Phonetrade kan fortsætte som varemærke i et eller andet omfang. 

- Derimod er det mere tvivlsomt, om de fysiske butikker kan fortsætte, da der her er tale om lejemål, som man skal have en individuel forhandling med udlejerne om.

Skat ønsker ikke at udtale sig om sagen.

TIP OS: Kender du mere til denne eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Seneste regnskab: Presset på likviditeten

Det seneste regnskab for Phonetrade.dk fik dommen 'utilfredsstillende' af de tre ejere Morten Zachariasen, Dennis Raabjerg Larsen og Frederik Fisker Frederiksen.

Regnskabet, der pr. fuldmagt fra de to andre ejere er underskrevet af Morten Zachariasen, er samtidig ikke revideret, men alene opstillet af revisoren Thomas Viscovich. Han skriver således, at 'vi udtrykker derfor ingen revisions- eller reviewkonklusion om, hvorvidt årsregnskabet er udarbejdet i overensstemmelse med årsregnskabsloven.'

Ledelsen skriver samtidig i en note, at 'selskabet er presset likviditetsmæssigt, men ledelsen forventer positiv driftsresultat for kommende år, hvorved likviditeten forbedres.'

Årets resultat blev et underskud på 59.972 mod et overskud på 687.000 kroner året før.

Kilde: Årsrapport 2016/offentliggjort 5. januar 2017

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere