Kender du reglerne? Nu begynder kampen om dit digitale liv

Strengere regler skal gøre det sværere at misbruge dine personlige data - læs her hvad du har ret til

Få en god forklaring på hvad den nye datalov betyder for dig. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Kan multinationale giganter som Facebook, Google og Apple finde ud af at regulere sig selv? I hjemlandet USA er svaret et tøvende ja, men i Europa er et rungende nej.

Derfor træder strengere regler nu i kraft for, hvordan dine personlige data deles, opbevares og behandles af for eksempel Facebook i Europa:

- Særligt de store vil nu blive kigget ekstra godt efter i sømmene, fordi de spiller så stor en rolle i vores liv.

- Størrelse forpligter, siger Christel Schaldemose, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet og har været med til at vedtage de nye regler.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Dit privatliv skal beskyttes bedre med de nye EU-regler. Men det kræver naturligvis, at du læser, hvad du har givet samtykke til. Foto: Jeff Chiu/AP Teknologi Derfor drukner du i mails lige nu - og derfor skal du læse dem

Løse betingelser
Men selv om netbrugerne de sidste uger er druknet i mails med nye betingelser, der skal accepteres for, at firmaerne kan leve op til reglerne, er det ingen garanti for, at dine data behandles ordentligt.

Et tjek, Ekstra Bladet har lavet af betingelserne fra de største og mest udbredte tjenester på nettet, viser nemlig, at firmaerne bruger særdeles brede formuleringer, når de skal retfærdiggøre, hvordan data bliver behandlet. Derfor har netop Facebook allerede fået hård kritik for at gå ud over grænsen for, hvad de nye regler tillader.

Hos Datatilsynet er direktøren da heller ikke i tvivl om, at der kommer flere sager, hvor fortolkningen af de nye regler skal stå deres prøve:

- Det her vil blive efterprøvet. Bare vent og se, siger Cristina A. Gulisano til Ekstra Bladet.

- Der er nogle spillere, som er så store, at det giver rigtig god mening, at vi nu samarbejder på tværs af EU.

Kan man stole på, at Facebook fixer sig selv? Nej mener de europæiske politikere, der fra i dag skærper kravene til, hvordan vores private data må bruges og deles. Foto: Alastair Grant/AP
Kan man stole på, at Facebook fixer sig selv? Nej mener de europæiske politikere, der fra i dag skærper kravene til, hvordan vores private data må bruges og deles. Foto: Alastair Grant/AP
 

Data er penge
Også Rikke Frank Jørgensen, der er seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder og medforfatter til bogen ’Eksponeret’ om privatliv i en digital tid, forudser, at firmaer som Facebook og Google kommer under skærpet tilsyn:

- Der er stadig en grundlæggende konflikt mellem den forretningsmodel, som for eksempel Facebook har, og de her regler.

- Deres model er at samle så meget information som muligt om os, fordi der er rigtig mange penge i vores data. Jo mere info, jo flere penge. Men de nye regler handler om at samle så lidt data som muligt og kun til konkrete formål. Derfor bliver det rigtigt spændende at se, om der kommer til at køre sager på det.

Samfund Ristet i Europa: Zuckerberg satte sine undskyldninger på autoplay

Hun forventer samtidig, at andre end datamyndighederne vil udfordre de store:

- Der vil være organisationer, som har som model at køre store sager om persondata. Så jeg er ret sikker på, at reglerne vil blive prøvet i retten fremover.

- Der må man så kigge på, om de betingelser, Facebook har for dataindsamling, er formuleret så tilpas generelt, at det giver dem et alt for bredt mandat.

Her er en mand, der fra i dag kommer til at mærke EU’s ånde i nakken. Facebook og Mark Zuckerberg er nemlig på sigtekornet med de nye regler om digitalt privatliv. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Her er en mand, der fra i dag kommer til at mærke EU’s ånde i nakken. Facebook og Mark Zuckerberg er nemlig på sigtekornet med de nye regler om digitalt privatliv. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
 

LIVE

EU slår tilbage
Ifølge Cristina A. Gulisano fra Datatilsynet er en af styrkerne ved de nye regler, at firmaerne ikke længere kan spille landene ud mod hinanden:

- Nogle har tidligere satset på, at myndighederne ikke er skrappe alle steder i Europa, så de kunne nøjes med at kæmpe mod et enkelt land.

- Men nu forener vi kræfterne og står sammen. Så kan det godt være, at det formelt er Datatilsynet i Irland, der fører en sag mod for eksempel Facebook, men vi andre engagerer os også i sagen.

- Det bliver stærkt og rykker noget, fordi så store virksomheder jo se, at der bliver gjort noget ved det.

Teknologi Apple åbner op efter ny lov: Her er alle dine data

4 kommentarer
Vis kommentarer