Kold forretning: Amazon smider Apple og Google på gaden

Bitter kamp mellem verdens største techgiganter, muligt energifusk i populære fladskærme fra Samsung og en billig genvej til ny iPhone er tre af ugens sidste technyheder

Farvel og tak - der er ikke plads til Googles Chromecast i Amazons butik længere. Også Apples TV-boks er blevet vist døren. (Foto: Google)
Farvel og tak - der er ikke plads til Googles Chromecast i Amazons butik længere. Også Apples TV-boks er blevet vist døren. (Foto: Google)

Det er ikke hver dag, to af verdens største techgiganter bliver smidt ud af en butik. Men det er netop, hvad der nu er sket for Apple og Google.

Den mindste model - iPhone 6S - er den, vi helst vil have. Farven skal være space grey - og have 64 GB hukommelse. (Foto: Apple) Mobil - 2. okt. 2015 - kl. 13:40 Ny iPhone: Denne model vil danskerne købe

Amazon - der lever af at sælge bøger, elektronik og alt andet, man kan sende med posten - har simpelthen fjernet Apples tv-boks og Google streaming-dongle, Chromecast, fra sit sortiment:

- Vi vil ikke forvirre vores kunder, siger en talsmand for firmaet til CNET.com. Læs også mere om historien på Bloomberg.com.

Forvirringen opstår ifølge Amazon, fordi dets eget bud på en tv-boks, kaldet Fire TV, kan noget, som Apple og Googles tv-bokse ikke kan: de kan nemt vise tv-serie og film fra Amazons Prime Video-service.

Mobil - 2. okt. 2015 - kl. 07:56 Så kom priserne: Det koster ny iPhone i Danmark

Onde tunger kalder dog en spade for en spade: Amazon smider simpelthen konkurrenterne ud, så Amazons millioner af kunder kun kan købe netop Fire TV - og får lyst til kun at købe Amazons Prime Video-service til boksen.

Det hedder vist et monopol...

Ups - bruger den mere strøm, end du troede? Samsung er under anklage for at snyde på vægten, når der laves energitest af deres fjernsyn. (Arkivfoto: Michael Sohn/AP)
Ups - bruger den mere strøm, end du troede? Samsung er under anklage for at snyde på vægten, når der laves energitest af deres fjernsyn. (Arkivfoto: Michael Sohn/AP)
 

Anklage: Samsungs fjernsyn snyder i energitest
De tyske folkevognsfabrikker er ikke alene om at snyde på vægten, når deres produkter skal testes.

Det mener en række af uafhængige testlaboratorier, der har haft Samsungs fladskærme 'på vægten'.

Se også: Frisk mobil i oktober: Her er de nye modeller

Ifølge den engelske avis Guardian vurderer laboratorierne, at fladskærmene har en særlig software indbygget, der 'opdager', hvis fjernsynet udsættes for en energitest. Og vupti - så skrues der ned for fjernsynets elforbrug.

Kritikerne har ikke grebet firmaet i ulovligheder - som det skete med VW - men anklager i stedet teknologikæmpen for at 'snyde på vægten', når der udføres energitests.

Se også: Ude før tid: Microsoft afslører nye mobiler ved en fejl

Hos Samsung kalder man beskyldningerne for noget vrøvl. Energibesparelsen sker altid - også ude hos almindelige kunder - forsvarer det koreanske firma sig med.

I EU tager man dog anklagerne alvorligt og vil nu sætte Samsungs fjernsyn under lup. Læs mere om historien hos BBC.

Lille, gylden og stadig hurtig. iPhone 5S er et godt alternativ til de nyeste og meget dyrere modeller, mener amerikanske techjournalist. (Foto: Apple)
Lille, gylden og stadig hurtig. iPhone 5S er et godt alternativ til de nyeste og meget dyrere modeller, mener amerikanske techjournalist. (Foto: Apple)
 

Måske skulle du vælge en 5S
Er de seneste iPhones (6S og 6S Plus) alt for dyre til din smag og pengepung?

Hvis ja, så kunne en billig og god genvej til en ny iPhone være at vælge et par generationer tilbage. Det mener den erfarne amerikanske techjournalist Sean Hollister, der peger på iPhone 5S som et fremragende alternativ:

- Telefonen er en af de få, små nyere smartphones, som stadig kan købes på markedet og til en billig penge.

- Alt er jo blevet til store telefoner, hvor 5 tommer er standard, konstaterer han i sin analyse af iPhone 5S.

Se også: Ny kæmpefejl: Derfor skal du holde dig fra IOS 9

Ulempen ved telefonen kan være, at nogle brugere har dårlige erfaringer efter opgraderingen til iOS9.

De oplevede dårligere batteritid og en varmere telefon, da de forleden opgraderede deres iPhone 5S. Og så vil modellen helt sikkert være ganske 'outdatet' om et år eller to.

Alligevel mener Sean Hollister, at mange ville få glæde af telefonen, fordi den er kraftfuld, fortsat understøtter alle kendte programmer og samtidig lever op til de flestes behov.

God weekend!

Her er tre af de vigtigste funktioner i uret: modtage og besvare sms, telefonopkald og mails. (Foto: Apple) Tips og guides Nu er det her: Alt du skal vide om Apple Watch

47 kommentarer
Vis kommentarer