Lars Løkke: Danmark skal være først med lynhurtigt internet

De nordiske statsministre går sammen om strategi for fremtidens mobile 5G-netværk

Borgerne i de nordiske lande skal være blandt de første til at få adgang til hurtigt internet via 5G-netværk.

Det er de nordiske statsministre blevet enige om på et statsministermøde i Sverige.

Femsporet motorvej
Her har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans nordiske kolleger givet hinanden håndslag på, at de vil arbejde for at gøre Norden til den første integrerede 5G-region i verden.

- Vi lægger nu en femsporet digital motorvej ind i fremtiden. Det betyder ikke kun lynhurtigt internet til os alle, uanset om vi er på kontoret eller i sommerhuset. Det giver os også mulighed for at være foregangsland på fremtidens løsninger.

- Og det giver vækst og arbejdspladser i Danmark og resten af Norden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Teknologi Koster millionbøde: Usselt mobilselskab narrede kunderne groft

Samarbejde giver førerposition
I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet. Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G.

Det har i givet fald potentiale til at skabe en mindre revolution i den måde, borgere og virksomheder kan bruge det mobile netværk på.

Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af Norden er med i den første bølge af lande, som kommer på 5G-netværket, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Norden er en af de mest innovative og digitaliserede regioner i verden. Det tætte nordiske samarbejde er en af nøglerne til, at vi i Norden konstant er et skridt foran resten af verden.

- Vi skal udbygge den førerposition, siger Lars Løkke Rasmussen.

De røde områder kan ikke få en hastighed  på 100/30 mbit, som er politikernes mål for alle danskere i 2020. Kilde: Energistyrelsen Dansk politik Ny aftale om hurtigt net og 5G: Hver 10. surfer langsommere i dag

Her ankommer Lars Løkke Rasmussen sammen med sin hustru Sólrun til det nordiske statsministermøde. Foto: Erik Mårtensson/TT/Ritzau Scanpix
Her ankommer Lars Løkke Rasmussen sammen med sin hustru Sólrun til det nordiske statsministermøde. Foto: Erik Mårtensson/TT/Ritzau Scanpix
 

Smarte ure og andre små enheder får nemmere ved at komme på nettet, når mobilnetværket opgraderes. Foto: Mark Lennihan/AP Teknologi Mobilnet opgraderes i hele landet: Skal få dine smarte ting på nettet

Klar i 2020
Prognoser tyder på, at 5G-netværket kan komme til Danmark omkring 2020.

De nordiske statsministres aftale onsdag skal sikre, at landene er klar til at implementere det nye netværk, når det kommer.

Det vil blandt andet kræve 'substantielle investeringer', ny lovgivning og vilje i den offentlige sektor til at tage de nye muligheder i brug, fremgår det af aftalen.

I aftalen forpligter statsministrene sig dog ikke sig til konkrete beløb til investeringer. Det ventes at skulle forhandles i de nationale parlamenter.

Hele aftalen kan læses her.

Fremover kan din kommune stå bag skiltet her med penge fra EU. Teleselskaberne er rasende over, at deres forretning nu underløbes med skattekroner. Foto: All Over Pres Teknologi Gå på nettet midt i byen: EU vil bruge formue på gratis Wi-Fi i Danmark

Så hurtigt er 5G

De nordiske lande skal være blandt de første i verden til at få adgang til lynhurtigt internet via 5G-teknologi.

Det er de nordiske statsministre blevet enige om på et statsministermøde i Sverige.

Her kan du blive klogere på den nye teknologi:

* I Danmark er forventningen, at 5G først er klar efter 2020.

* I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet.

* Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at du kan hente en HD-film på fire sekunder.

* Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at hente data. Hvis der er for mange mennesker på samme sted som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.

* Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.

* 5G kan også bruges til andet end mobiltelefoner. Det har betydning for Internet of Things, hvilket er alle de ting, som er koblet op til internettet.

* I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er nede at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.

* Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.

* En prognose viser, at 50 milliarder enheder vil være sammenkoblet i 2020. Her vil 4G have problemer med at følge med.

* Tidligere i maj præsenterede regeringen et nyt teleforlig. Det skal fremme udrulning af 5G og se på administrative barrierer.

Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen.

212 kommentarer
Vis kommentarer