Mark Zuckerberg efter kritik: Facebook er i krig

Ny rapport afslører, at Rusland fortsat misbruger netværket - nu sker det bare på Instagram

Det var bare skuespil, da Mark Zuckerberg tidligere i år forsikrede amerikanske politikere om, at brugerne på Facebook har 'fuld kontrol' over deres data. Video: AP

Er Facebook i krise? Er Facebook i knæ?

Spørger man chefen for verdens største sociale netværk, er det et helt andet ord, der skal stå til sidst i spørgsmålet: krig.

Facebook er ganske enkelt i krig mod alle dem, der vil ’smadre firmaet’, mener Mark Zuckerberg, der ifølge flere medier har delt netop den holdning med sine øverste chefer.

Og det er da også nemt at finde ud af, at 2018 har været et helvedes år for Facebook, der ellers er vant til at kunne gå på vandet og tjener milliarder på det.

Det var bare skuespil, da Mark Zuckerberg tidligere i år forsikrede amerikanske politikere om, at brugerne på Facebook har 'fuld kontrol' over deres data. Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix Teknologi - 19. dec. 2018 - kl. 09:49 Ny stor afsløring: Facebook løj da de lovede dig privatliv

Skammens firma
Som Ekstra Bladet allerede for et år siden konstaterede, er Facebook et skammens firma, som har gjort alt for lidt og gjort det alt for sent, da Zuckerberg og hans nærmeste opdagede, at pengemaskinen Facebook også kan misbruges til at fuske med demokratiske valg eller sætte skrøbelige befolkningsgrupper op mod hinanden.

I mandags offentliggjorde det amerikanske senat så, at russiske statshackere fortsat er i gang med at påvirke befolkningen i USA.

Særligt landets sorte befolkning er målet for omfattende propaganda, som nu bare er flyttet fra Facebook til billedtjenesten Instagram, som Facebook så også ejer.

Langt til privatliv

Allerede i maj lovede Facebook, at man ville lancere en ny funktion, så brugerne med et klik kunne slette de mange data, som firmaet samler om brugernes færden på nettet. Men ifølge techsitet Recode er redskabet trods løfterne fortsat ikke klar.

Se også: Ingen T-shirts, fed løn eller frihed: Her er B-holdet hos Google

Drop dit job, Mark
Samme dag, som senatets rapport blev offentliggjort, modtog ledelsen i Facebook derfor en skarp appel fra 32 amerikanske organisationer for borgerrettigheder.

I den opfordres Zuckerberg blandt andet til at droppe sin dobbeltrolle som både chef og bestyrelsesformand i Facebook.

’Lad bestyrelsen uafhængigt lede og overvåge direktionen’, skriver de 32 organisationer.

’Vi er dybt skuffede over Facebooks rolle i at skabe fordomme og had mod sårbare befolkningsgrupper’, lyder det videre.

Er det bare skuespil, når Mark Zuckerberg og andre chefer i hans Facebook undskylder og lover at gøre det bedre. Kritikerene er ikke i tvlv om, at det alene handler om at beskytte en guldrandet forretning. Foto: AP
Er det bare skuespil, når Mark Zuckerberg og andre chefer i hans Facebook undskylder og lover at gøre det bedre. Kritikerene er ikke i tvlv om, at det alene handler om at beskytte en guldrandet forretning. Foto: AP
 

Tilliden til Facebook har fået endnu et alvorligt knæk. Foto: Jeff Chiu Teknologi - 14. dec. 2018 - kl. 18:52 Nyt kæmpe Facebook-svigt: Gav fri adgang til dybt private billeder

Misbrugt til krise-pr
Også den gruppe af fakta-tjekkere, som Facebook har lavet et samarbejde med for at komme løgn og propaganda til livs på netværket, lægger afstand til Mark Zuckerberg.

- Facebook har brugt os til krise-pr, siger en af fakta-tjekkerne Brooke Binkowski til The Guardian.

- Fakta interesserer dem ikke. De er mere interesseret i selv at se godt ud.

Fakta-tjekkerne har nu afbrudt deres nytteløse samarbejde med Facebook.

Det går lynhurtigt fra kampen om priserne til kunderne bliver flået på det danske telemarked. Foto: Jonas Olufson Teknologi - 13. dec. 2018 - kl. 23:45 Solgte til TDC og lovede gode priser: Nu bliver det dyrere

54 kommentarer
Vis kommentarer