Mobilselskaber under mistanke: Vil forhindre kunderne i nemt at skride

Ny teknologi gør det meget nemmere for mobilkunder at skifte selskab - men teknologien møder stor modstand fra mobilselskaberne

AT&T og Verizon sidder samlet på 70 procent af mobilmarkedet i USA. Foto: Alan Diaz/AP
AT&T og Verizon sidder samlet på 70 procent af mobilmarkedet i USA. Foto: Alan Diaz/AP

Hvor nemt skal det være for mobilkunder at skifte til et billigere og bedre selskab?

Flere af de største mobilselskaber i USA mener angiveligt, at det skal være meget svært. Sammen med den organisation, der sætter standarden for mobilteknologi, er AT&T og Verizon kommet under mistanke for, at de ulovligt arbejder på at forhindre udbredelsen af eSIM.

Se også: Koster millionbøde: Usselt mobilselskab narrede kunderne groft

Blokerer for eSIM
Teknologien, som blandt andre Apple og Samsung bruger i deres nyeste smarture, gør det muligt at aktivere et mobilabonnement, uden at kunden skal have et nyt sim-kort. I stedet ligger sim-funktionen allerede klar i enheden. Og det er ikke kun smarte ure, men også mobiltelefoner, tablets og computere, som eSIM kan bruges i.

Indtil videre har teknologien dog ikke fået nævneværdig udbredelse. Og ifølge de amerikanske justitsmyndigheder er der en kedelig grund til det: de største mobilselskaber har ganske enkelt aftalt at gøre det sværere for kunderne at bruge eSIM, som teknologien er tænkt.

Se også: Facebook indrømmer: Ja, vi overvåger dig hele tiden

Apple står bag klage
Ifølge anklagen, der kan føre til en kæmpe bøde til selskaberne, har AT&T og Verizon arbejdet sammen om at sikre, at kundernes mobiltelefoner - selv med eSIM - fortsat er bundet til netværket hos det selskab, de forsøger at komme væk fra.

De to mobilselskaber bekræfter, at der er rejst en sag, men ønsker ikke at kommentere deres rolle.

New York Times afslører, at det blandt andet er Apple, der står bag klagen til myndighederne. Også mindst et andet mobilselskab en de to anklagede står bag klagen.

Det ventes, at den amerikanske sag kan ramme flere af landets mobilselskaber i takt med, at undersøgelsen graver nye dokumenter frem.

Se også: Scanner dine billeder: Denne funktion kan koste Facebook milliarder

Også et problem i Danmark
Det er i øvrigt ikke alene i USA, at eSIM har det svært. Også i Danmark og resten af Europa er det forsat ikke en teknologi, der findes hos de største mobilselskaber.

Det skyldes angiveligt, at branchen og mobilproducenterne - efter flere års debat - fortsat ikke kan blive enige om den standard, som Verizon og AT&T altså nu er under anklage for at forplumre.

Se også: Apple sagsøger lille mobilreparatør: Taber sagen med et brag

Tweet - spørgsmål om tech fra Heine

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen