Myndighederne advarer: Svindlere tager din mobiltelefon som gidsel

Energistyrelsen går ud med advarsel efter bølge af fupopkald - teknologi og omtanke er de bedste våben mod uønskede opkald

Energistyrelsen går nu ud med en opfordring til danske mobilbrugere om at beskytte sig mod den bølge af falske opkald og sms’er, der med jævne mellemrum rammer Danmark:

- Vi har fået flere henvendelser fra borgere, der har modtaget de her fupopkald, og som er i tvivl om, hvad man kan gøre ved det.

- De oplever simpelthen, at de får for mange af den her slags opkald, siger fuldmægtig Anna Ulrikke Bruun til Ekstra Bladet.

- Derfor er der brug for oplysning om, at man skal være varsom.

Hjælp hinanden

Der findes flere apps og servicer, der kan hjælpe med at begrænse antallet af fupopkald.

Den bedst kendte er TrueCaller, hvor man hjælper hinanden med at blokere de falske numre. Også flere Android-telefoner har indbygget filtre til at sortere opkald fra med.

Teknologi Tusindvis af kunder udleveret af deres teleselskab: Nu stopper det

Kopierer lokale numre
Ifølge den guide, som Energistyrelsen har lavet, gælder det primært om at bruge sin sunde fornuft, når et udenlandsk nummer pludselig begynder at ringe op. Også selvom opkaldet kommer fra europæiske lande.

- Mange kan jo godt gennemskue, at hvis der ringes fra et oversøisk land, vil de fleste lade være med at ringe tilbage.

- Men svindlerne ved, at de skaber større tillid ved at ’spoofe’ et lokalt nummer, altså få et opkald til at ligne noget, der kommer fra et dansk nummer, forklarer Anna Ulrikke Bruun.

Fire gode råd

Besvar aldrig opkald fra ukendte udenlandske numre og ring ikke tilbage til dem

Afgiv aldrig personlige oplysninger over telefonen medmindre, at det er til en person eller virksomhed, du selv har kontaktet og har tillid til

Slet sms’er, der beder dig om at trykke på links eller indsende personlige oplysninger

Giv dit teleselskab nummeroplysningerne, hvis du mistænker, at du har modtaget et fupopkald eller en fup-sms

Kilde: Energistyrelsen

Det bliver sværere for advokater at finde dem, der bruger ulovlige streamingtjenester. Teknologi Teleselskaber vinder sag om piratfilm: Gør det sværere at fange dig på nettet

Teknologi hjælper
Hos de danske teleselskaber kender man alt for godt til svindlen, der i perioder har været meget generende for kunderne. Men kombinationen af teknologi til at bremse opkaldene og større omtanke hos kunderne er med til at begrænse problemerne:

- Vi har gjort meget for at bekæmpe opkald med automatiske kontroller, der hurtigt fanger falske numre, siger Jesper Wieslander, der er Head of Risk Management i Teleselskabet 3.

- Inden vi fik lavet de her nye kontroller, ringede op mod 15 procent af kunderne tilbage til nummeret. Vi har fået det bragt ned til en-to procent.

- Og lige nu oplever vi ikke store problemer med falske opkald.

Rent teknisk kan 3 blokere for numrene, så kaldene kommer ind, men man ikke kan ringe tilbage, så snart nummeret er blokeret.

- Når der ikke kommer trafik retur til svindlerne, gider de jo ikke gøre det.

Teknologi Nu kommer 'Asiens iPhone' til Danmark

Slet beskeder
Både hos Energistyrelsen og 3 er rådet at sortere hårdt i de uønskede opkald og sms-beskeder:

- Slet uønskede beskeder omgående, blokér nummeret og lad være med at klikke på de links, der ofte følger med en sms, lyder det fra Jesper Wieslander.

- Og lad selvfølgelig være med at besvare eller ringe tilbage til numrene. Er du i tvivl, kan du altid ringe til hovednummeret i det firma, du tror måske ringer.

Det er en lille enhed som denne, F-Secure har brugt til at afsløre, hvordan data fra hotellernes nøglekort nemt kan kopieres og misbruges. PR-foto Teknologi Hoteller kan hackes: Gamle nøglekort låser dørene op

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

36 kommentarer
Vis kommentarer