Nu taler Google Assistent dansk

Efter lang ventetid lanceres den danske udgave af Googles stemmetjeneste tirsdag

Få en demonstration af Google Assistent på dansk. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Efter flere måneders tilløb kommer stemmetjenesten Google Assistent nu til Danmark.

Stemmetjenesten, der er en ’hun’, fungerer som Apples Siri, men er langt mere avanceret.

Du kan få assistenten til at udføre en række funktioner på din telefon eller tablet, men også lave Google-søgninger, hvor resultatet læses op.

Teknologi - 5. sep. 2018 - kl. 17:55 Apple droppede vigtigt stik: Nu er salget eksploderet

Tal med Coop
I Danmark lanceres Google Assistent samtidig med flere lokale assistenter, hvor Netto, Matas og Coop er med fra begyndelsen:

- Vi har taget udgangspunkt i vores digitale indkøbsliste, hvor tale nu kan trumfe det skrevne ord. Så når du hurtigt skal have noget ud af hovedet, kan du nemt gøre det ved at tale med din Coop-assistent, forklarer Asger Fallesen, der er Digital Product Owner hos Coop.

- Du begynder med at sige ‘tal med Coop-indkøbsliste’. Og så kan du for eksempel sige ‘tilføj mælk til min indkøbsliste’, hvorefter det bliver skrevet på listen.

Også Netto har valgt løsningen med indkøbslister og andre enkle funktioner, mens Matas har udviklet den mest avancerede lokale assistent. Den kan søge i hele kædens katalog, men det kræver en Matas-konto, hvis du vil gøre det.

Det ventes, at flere nyhedsmedier også kommer med på Google Assistent, så du kan høre nyheder på danske alene ved at sige 'læs mig de seneste nyheder'.

Se også: Farvel og tak til papir: Tilbudsavisen bliver snart din digitale butler

Kun på mobil og tablet
Ekstra Bladet har de seneste dage testet assistenten, der bestemt ikke er i mål.

Dels er den begrænset i funktioner i forhold til sin amerikanske søster. Dels forstår den ikke alt på dansk og skal nogle gange have kommandoerne gentaget.

Google i Danmark erkender da også, at der kommer til at gå nogle måneder, før stemmetjenesten for alvor har brugere nok til, at den kan blive endnu bedre til at forstå dansk og udføre de mange kommandoer perfekt.

I begyndelsen understøttes Google Assistent da også alene på Android og iOS-enheder. Sidstnævnte kræver, at du downloader Google Assistents som app, mens det på udvalgte Android-enheder er integreret direkte i hjemmeknappen.

Først senere i år følger muligheden for at bruge Google Home-højttaleren og andre stemmestyrede enheder som for eksempel Sonos Beam på dansk. Det gælder også muligheden for at styre smarte enheder via assistenten.

OBS: Google oplyser tirsdag til Ekstra Bladet, at Android-appen først i løbet af ugen vil være tilgængelig for alle understøttede Android-enheder, mens den direkte integration på Android bør være slået igennem nu.

Accenture: Det kan blive svært

Ifølge analysefirmaet Accenture kan det bliver svært for digitale assistenter at få fodfæste i Danmark.

Ifølge et aktuelt forbrugerstudie, som flere end 24.000 forbrugere i 33 lande har deltaget i, er interessen for at bruge digitale assistenter som Google Assistent lille herhjemme. I hvert fald hvis man sammenligner med interessen i andre lande.

Problemet er ifølge Accenture, at assistenterne indtil videre ikke har været videre brugbare for de danske brugere, der samtidig er kritiske over for producenterne og deres brug af borgernes dybt private data.

Se også: Slut med alt-er-gratis: Nu vil YouTube have penge af dig

76 kommentarer
Vis kommentarer