Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ny dom: Så meget må din chef snage i dine beskeder

Hvis du ikke følger arbejdspladsens regler for privat kommunikation, må din chef gerne snage i beskederne, mener europæisk domstol

Hvis du chatter privat på en arbejdsplads, hvor det er forbudt, risikerer du, at din chef kigger i beskederne. (Foto: AP)
Hvis du chatter privat på en arbejdsplads, hvor det er forbudt, risikerer du, at din chef kigger i beskederne. (Foto: AP)

Retten til privatliv går i nogle tilfælde ved dørtrinnet til din arbejdsplads.

Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol netop afgjort i en sag fra Rumænien.

Se også: Kontant afregning: Han skal 15 år i fængsel for dette Facebook-billede

Her blev Bogdan Bărbulescu fyret, da hans chef opdagede, at Bogdan i arbejdstiden brugte Yahoo Messenger til at chatte med sin forlovede og familien.

Firmaet gik efterfølgende ind i de private beskeder for at dokumentere, at reglerne om kun at bruge computerne til arbejde var overtrådt.

Klare regler for chat
Både domstolene i Rumænien og nu Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er enige med firmaet: hvis du overtræder helt klare regler for, at du ikke må kommunikere privat, når der arbejdes, så er det i orden, at firmaet senere snager i dine beskeder.

Se også: Nye iPhones har fået batteriproblemer: Er du også ramt?

Sagen har ført til omfattende omtale i flere europæiske medier.

Her er dommen blevet tolket som, at der nu er fri adgang til at snage i alle beskeder, som ansatte sender og modtager på deres arbejde.

Se også: I år sker det: Dine mobile samtaler bliver smartere

Men ifølge domstolens talsmand er det en grov overdrivelse.

Den aktuelle dom handler alene om forhold, hvor der er en meget klar regel på arbejdet om, at man ikke må chatte eller kommunikere privat i arbejdstiden.

Sådan beskytter du dig

Lad være med at kommunikere privat på udstyr, der er stillet til rådighed af dit firma - det gælder også brug af sim-kort, som dit firma ejer

Overhold reglerne på dit arbejde - hvis du ikke må snakke eller chatte privat i din arbejdstid, så gør det først, når du har fri

Hvis dit firma forlanger indsigt i din private kommunikation eller din mobiltelefon, computer og tablet, så bed altid din tillidsmand og fagforening om at være med i forløbet

Vær opmærksom på, at dine beskeder kan opsnappes, hvis du bruger firmaets Wi-Fi-netværk til at komme på nettet med - også når du bruger en privat computer eller telefon

Beskyt dig ved at bruge krypterede tjenester som iMessage (iPhone), WhatsApp, SnapChat eller Signal

Husk at sætte en kode på dine private enheder så uvedkommende ikke får adgang til dem

Skriv aldrig under på papirer du ikke forstår - få altid en sagkyndig fra fx fagforeningen eller en advokat til at vurdere sagen først

Metoden er vigtigt
I øvrigt er metoden, som det rumænske firma brugte til at afsløre misbruget, vigtig for at forstå afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Man har fx alene kigget på beskederne for at finde ud af, om de var private - men firmaet har ikke brugt indholdet som begrundelse for fyringen.

Og det er netop retten til at finde ud af, om en medarbejder faktisk passer sit arbejde, som domstolen har givet det rumænske firma opbakning til. Ikke til, at alle firmaer frit kan snage i din private kommunikation.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen