Ny iPhone i aften: Køb en billigere model

iPhone 11-serien afsløres om få timer - men det er allerede nu svært at berettige et køb af den nyeste model fra Apple, mener Ekstra Bladets tech redaktør

iPhone 8 er fortsat en ganske habil iPhone, der dækker behovet for de fleste - og ikke koster en formue, som de nye iPhones gør. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix
iPhone 8 er fortsat en ganske habil iPhone, der dækker behovet for de fleste - og ikke koster en formue, som de nye iPhones gør. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix

Da Apple i 2017 lancerede iPhone X, var det på flere områder et stilskifte, men ikke nødvendigvis en god nyhed for forbrugerne.

Den amerikanske techgigant overhalede nemlig med stormskridt konkurrenterne på pris og i stik modsat retning af, hvad man normalt forstår ved konkurrence. 

Pludselig kostede en iPhone over 1000 dollars, hvilket i Danmark betyder, at de dyreste modeller i dag handles til over 10.000 kroner.

Lenovo, der ejer Motorola-brandet, har haft travlt de seneste år med at udbygge sin serie af prisbillige, men rigtig gode Android-telefoner. Her er det seneste model kaldet Motorola One Zoom. Pr-foto Teknologi Motorola zoomer ind på Danmark

Svært at være Android
Som Ekstra Bladet de seneste år gang på gang har dokumenteret, er det en pris, det er meget svær at berettige på et marked, hvor firmaer som Huawei, OnePlus, Nokia og Lenovo kan levere telefoner i en høj kvalitet og nogle gange til priser, der er en tredjedel eller mindre af Apples.

Den store ulempe for alternativerne er imidlertid, at de ikke er Apple. 

Alene i Danmark har firmaet i dag op mod 50 procent af markedet, hvilket i høj grad kan tilskrives, at styresystem og hardware fungerer rigtigt godt sammen. Og at det for mange er utænkeligt at give slip på for eksempel iMessage, hvilket er prisen for at vælge en billigere Android-model.

Ejer du allerede en iPhone 8 eller nyere – og telefonen virker – er der ingen grund til at skifte til de kommende iPhone 11-modeller. Vent hellere til næste år lyder rådet fra Ekstra Bladets tech redaktør. Foto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix Teknologi Ny iPhone om lidt: Kameraer er fokus

Nokia 7.2. Pr-foto Teknologi Nokia slår igen med nye telefoner

I Apples håndjern
En frisk prisanalyse, som PriceRunner har lavet, viser dog, at man sagtens kan spare penge, selv når man har givet sig selv ’mobile håndjern’ på og ikke kan slippe ud af Apples jerngreb.

For selvom Apple holder både kunder og markedet i en skruetvinge, hvor priserne ikke flytter sig markant, så er prisfald på op til 20 procent ikke usædvanligt, når vi taler om modeller, der blev lanceret for et år siden eller tidligere.

Og når man samtidig ved, at de fleste sagtens kan klare sig med en iPhone 8, der nu koster tæt på 4000 kroner, er det svært at argumentere for at smide 8000 kroner eller mere efter den nyeste model.

Darkmode – eller mørkt udseende på styresystemet 
– er en interessant forbedring i iOS 13. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix Teknologi iPhone får ny software - er din på listen?

Indsamlingsvideoen blev blandt andet optaget i denne eksklusiv silo på havnen i København, hvor familien til Daniel Kristoffersen (t.v.) ejer to lejligheder til mere end 10 millioner kroner. Pr-foto Teknologi Indsamlede 10 millioner: Nu jagter nettet Daniel og Andreas

Meget at spare
Netop iPhone 8, men også iPhone 7 er i øvrigt fortsat de mest søgte modeller på netop PriceRunner.

Men hvis lysten fortsat er til at købe en nyere model end iPhone 8, gælder det om at kigge sig godt for i junglen af abonnementer og andre kanontilbud, der også følger med lanceringen af den nye iPhone 11-serie, der lanceres i aften.

Der kan ifølge data fra PriceRunner nemlig være prisforskelle på 40 procent eller mere mellem den højeste og laveste pris.

I første omgang forsøger Samsung sig i hjemlandet Sydkorea med den forliste, men nu genopståede Galaxy Fold. Foto: Ritzau Scanpix Teknologi Samsung snyder Danmark for foldbar telefon

Apple har i årevis været under kritik for at få produceret iPhones under forhold, der ikke lever op til minimumskravene i Kina. Nu er den gal igen. Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix
Apple har i årevis været under kritik for at få produceret iPhones under forhold, der ikke lever op til minimumskravene i Kina. Nu er den gal igen. Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix
 

Ansatte udnyttes

Ups, nej – og det var da ikke meningen.

Apple rullede i denne uge de undskyldninger ud, som firmaet gang på gang har givet, når det er blevet afsløret i at overtræde reglerne for anstændig behandling af sine ansatte i Kina.

Som i tidligere sager er det firmaets underleveradør Foxconn, der på vegne af Apple groft udnytter de ansatte.

I Kina, hvor lønninger og arbejdsforhold i forvejen ligger langt under vestlig standard, er det forbudt at have en arbejdsstyrke, hvor flere end 10 procent af de ansatte er på midlertidige kontrakter.

Men det har Foxconn ifølge en rapport fra China Labor Watch set stort på og ladet over 50 procent arbejde under økonomisk usikre forhold som løstansatte.

Apple erkender ifølge Bloomberg, at underleverandøren ikke lever op til de kinesiske arbejdslove.

225 kommentarer
Vis kommentarer