Ny software til din iPhone: Derfor skal du opgradere

iOS 13 bliver i disse timer frigivet til millioner af iPhones

Når iPhone 11 Pro (billedet) og iPhone 11 i morgen sættes til salg i Danmark, er de nye telefoner naturligvis 'født' med iOS 13. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix
Når iPhone 11 Pro (billedet) og iPhone 11 i morgen sættes til salg i Danmark, er de nye telefoner naturligvis 'født' med iOS 13. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Først nye iPhones - denne gang med efternavnet 11 - og nu er det så traditionen tro tid til et nyt styresystem.

Det hedder iOS 13 og frigives i disse timer til millioner af iPhones. Og modsat indkøbet af en iPhone 11 til mindst 6200 kroner er det gratis at opgradere softwaren.

De får adgang

Du skal have en iPhone 6S eller nyere for at kunne bruge iOS 13. Og iPadOS (frigives først 24. september, red.) understøttes alene fra iPad Air 2 og nyere modeller.

Det betyder, at for eksempel Phone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2 og 3 ikke understøttes.

Mate 30 og Mate 30 Pro (billedet) er navnene på de nye telefoner fra Huawei. Og dem kommer du til at kigge langt efter i Danmark. Foto: Michael Dalder/Ritzau Scanpix Teknologi Virker ikke med MobilePay: Huawei dropper Danmark

Mørkt tema
De seneste måneder har et stort antal udviklere og almindelige brugere betatestet iOS 13, der blandt andet gør det muligt at bruge darkmode - altså et mørkt tema - på enhederne. Der følger også en ny og mere enkel app til fotos med i pakken.

Den langvarige test er dog ingen garanti for, at iOS 13 kan bruges uden risiko for fejl, og fejlene findes stadig. Læs endnu mere om fejlene hos Wired.

Men de værste bugs burde være pillet ud af systemet, som allerede inden lanceringen er gået i 13.1-beta, hvilket er et skridt videre, end det grundlæggende system der nu kan hentes.

Almindelige brugere får heldigvis allerede 24. september adgang til iOS 13.1, hvilket er hurtigere end oprindeligt planlagt. Samme dag kan ejere af understøttede iPads downloade det nye styresystem til tablets kaldet iPadOS.

Det er gratis at opgradere til iOS 13, men det er ikke alle iPhones eller iPads, der understøtter det nye styresystem. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix
Det er gratis at opgradere til iOS 13, men det er ikke alle iPhones eller iPads, der understøtter det nye styresystem. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix
 

Darkmode – eller mørkt udseende på styresystemet 
– er en interessant forbedring i iOS 13. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix Teknologi iPhone får ny software - er din på listen?

Hurtigere Face ID
Udover darkmode og en bedre fotoapp vil brugerne opleve en række forbedringer af funktioner. For eksempel volumen der nu med touch kan styres direkte fra skærmen uden at trække et 'gardin' ned fra toppen af telefonen.

Med et enkelt klik på den fysiske volumenknap præsenteres en digital skyder på skærmen, som du så kan regulere lyden effektivt og mere præcist med.

De mange, der har en iPhone med Face ID, vil opleve, at oplåsning af telefonen sker hurtigere, ligesom softwaren generelt afvikles en smule mere smidigt på iOS 13. Sidstnævnte gælder også for telefoner som iPhone 8.

Sådan opdaterer du

Du finder opdateringen via indstillinger > generelt > softwareopdatering.

Din enhed bør være på wi-fi og skal være ladet op.

Alternativt kan du slutte enheden til opladeren, hvis batteriniveauet er lavere end 50 procent.

Dark mode er blot en af mange nyheder i iOS 13, der lanceres i en version til iPhone og en anden version til iPad senere i år. Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix Teknologi Fremtiden for din iPhone ser mørk ud

Husk sikkerhedskopi
Udover de oplagte forbedringer af styresystemet følger der som altid flere sikkerhedsopdateringer med, hvilket er endnu en grund til at opgradere hurtigt. Også sikkerhed i form af bedre redskaber til at være anonym på nettet og beskyttelse mod uønsket tracking er en del af iOS 13.

Men hvis du hører til de mere skeptiske brugere, kan du naturligvis godt vente et par uger og lade andre tage risikoen - eller i hvert fald til iOS 13.1 er ude i næste uge.

Husk i øvrigt at tage en sikkerhedskopi af din telefon via iCloud eller iTunes på din computer, når du endelig vælger at opgradere.

Du kan læse meget mere om iOS 13 her. Hvis du ejer et understøttet Apple Watch, får det også en opgradering i dag, som du kan læse mere om her.


Engadget har kigget nærmere på iOS 13, WatchOS 6 og Apple Arcade. Video: YouTube

Ny spiltjeneste klar

For de spil interesserede bliver Apples nye spiltjeneste Arcade frigivet sammen med iOS 13, men i første omgang alene til iPhone. 30. september kommer iPad og Apple TV med. Og i næste måned computere med seneste styresystem fra Apple.

Apple Arcade er gratis at teste i en måned og koster herefter 39 kroner om måneden.

For den pris får man fri adgang til en række af spil, der kan downloades og bruges, selv når man ikke har adgang til nettet. Du kan læse mere om spiltjenesten her.

103 kommentarer
Vis kommentarer