Pas på: Facebook-virus spreder sig med lynets hast

Lad være med at trykke på dine venners videoer og links. Det er en modbydelig virus-orm, forklarer sikkerhedsekspert

Det sociale medie facebook er blevet ramt af en omfattende omgang virtuel virus. I disse timer flyder facebook-feeden over med advarsler om, at der fra et hav af profiler bliver postet videoer, som brugeren ikke selv har lagt ud, og som vennerne ikke må trykke på.

Får man alligevel trykket på linket, havner computer-sygen også hos en selv, og på den måde breder det sig lige nu som et steppebrand.

- Vi er lige ved at danne os et overblik. Det spreder sig med lynets hast, og vi arbejder på højtryk, siger sikkerhedsekspert i CSIS Peter Kruse.

- Der er tale om en modbydelig orm. Altså en kode, som spreder sig via beskeder og folks private væg på facebook.

Sluk computeren

Ormen spreder sig ved at dele en video fra en person, hvis computer ormen allerede har kontrol over. Her tagger den tyve andre personer, som inviteres over til dropbox for at åbne et video-link. Kommer man til at åbne linket, har computer-sygen overtaget ens computer.

- Det betyder, at man i princippet mister kontrollen over sin computer, siger Peter Kruse.

Hvis man kommer til at trykke på linket og dermed får lukket ormen ind, skal man skynde sig at lukke computeren ned.

- Man skal lukke helt ned for maskinen og vente på, at der kommer anti-medicin, der kan fjerne det igen. Man må endelig ikke lade den stå tændt for, så fortsætter ormen med at sprede sig, forklarer Peter Kruse, der sammen med sine kolleger arbejder på højtryk for at mindske antallet af virus-ramte.

- Der bliver i øjeblikket arbejdet på højtryk for at lave den medicin, som kan fjerne det igen, men jeg ved endnu ikke, hvor længe der går.

0 kommentarer
Vis kommentarer