Pas på: Ny opdatering fra Apple kan slå dine programmer ihjel

Kæmpe opdatering til iPhone og iPad frigives i dag - men du skal tænke dig godt om, inden du siger ja

Skal man vente?

Det spørgsmål bør alle stille sig, hvis de i dag får muligheden for at sige enten ja eller nej til Apples tilbud om at opdatere til iOS 11.

Se også: Kæmpe opdatering i dag: iPhone og iPad får nyt liv

Den virkelige test venter
De seneste måneder har udviklere, men også privatpersoner og Ekstra Bladet haft mulighed for at beta-teste det nye mobile styresystem på både iPhone og iPad. Og som altid er oplevelsen gået fra at være en særdeles blandet fornøjelse til, at iOS 11 i dag fungerer, som det skal. Det betyder dog ikke, at vi uden forbehold anbefaler alle brugere at opdatere i dag.

Der er nemlig markant forskel på, at et styresystem testes af tusindvis af teknisk interesserede til pludselig at skulle virke perfekt på over en milliard aktive enheder.

Når det sker, vil der uden tvivl blive opdaget nye fejl, som kan være alt fra irriterende til ødelæggende for brugeroplevelsen.


Se her hvordan du opdaterer din enhed.

Sådan opdaterer du din enhed

Uanset du bruger en iPhone, iPad eller iPod Touch, er vejen til en opdatering den samme.

Du skal på alle iOS-enheder gå via ’Indstillinger’ videre til punktet ’Generelt’ og herefter til ’Softwareopdatering’, hvor du kan se, om iOS 11 er klar til dig. Husk, at enheden skal være opladt eller sat til en lader, og den skal være tilsluttet wi-fi.

Se også: Smugkig på iPhones fremtid: Nu kan du teste iOS 11

Sådan kan programmer fejle
En vigtig detalje er her, at det ikke alene er selve styresystemet, men også de mange programmer til iOS-systemet, der skal fungere. Opdaterer du til iOS 11, er der nemlig ingen garanti for, at alle programmer i Apples appstore fungerer upåklageligt.

Du risikerer med andre ord, at et program pludselig fejler, efter du har opdateret din telefon eller tablet. Det kan også være, at programmer begynder at sluge meget strøm på din enhed, fordi de ikke er optimeret til det seneste styresystem.

For eksempel har der de seneste uger været en fejl i Mobilepay på iOS 11, hvor man skulle lave krumspring for at kunne logge sig ind for første gang på programmet.

Fejlen er rettet nu.


En ny funktion er, at iPhone automatisk kan slå 'Forstyr Ikke'-funktionen til, hvis du kører.

Vores råd: Vent hvis du er i tvivl
Som nævnt er det svært at give en ubetinget anbefaling til alle om bare at opdatere. Vores oplevelse af iOS 11 her i slutningen af betatesten er, at der er kommet styr på det meste. Og at fejlene er små.

Hvis du er meget afhængig af et eller flere programmer, bør du som allerede nævnt få tjekket, om de er gjort klar til styresystemet. Er du i tvivl, så vent med at opdatere.

Det er muligt at rulle tilbage til iOS 10 i begyndelsen, hvis der opstår problemer. Men det er en smule bøvlet og er ikke en mulighed, der varer for evigt.

Sådan kan du tjekke

Inden du skifter til iOS 11, er det muligt at tjekke, om nogle af dine nuværende programmer ikke vil fungere efter en opdatering.

Det gør du ved at gå ind via Indstillinger > Generelt > Om.

I oversigten kan du nu se et menupunkt, der hedder 'Apps'. Hvis du kan trykke på det, og der kommer en ny liste frem, vil det være listen over programmer, der ikke fungerer i iOS 11.

Hvis du derimod ikke får noget frem ved at trykke på 'Apps', kan du roligt opdatere.

Vær dog opmærksom på at programmerne fortsat kan fejle eller give strømproblemer - men nu ved du i det mindste, at de bør virke på det nye styresystem.

Særligt iPad-brugere vil opleve markante forbedringer og helt nye muligheder med iOS 11, men både iPhone og iPad får et helt nyt kontrolcenter. Foto: Apple
Særligt iPad-brugere vil opleve markante forbedringer og helt nye muligheder med iOS 11, men både iPhone og iPad får et helt nyt kontrolcenter. Foto: Apple
 

Husk at lave en kopi af data
Inden du opdaterer til iOS 11, skal du i øvrigt huske at sikre de data, der ligger på din iPhone eller iPad. Gør du ikke det, kan billeder og andre personlige data forsvinde og være umulige at genoprette, hvis opdateringen fejler.

Brug iCloud, som er Apples indbyggede ’sky-tjeneste’, til at lave en nøjagtig kopi af dine billeder, beskeder og andre vigtige data på enheden. Er det primært billeder, du ønsker at sikre, er Google Photos en anden god tjeneste til at gøre det.

Læs mere om udrulningen af iOS 11 her.

Disse enheder får iOS 11

iPhone:

 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s

iPad:

 • 12,9" iPad Pro
  (2. generation)
 • 12,9" iPad Pro
  (1. generation)
 • 10,5" iPad Pro
 • 9,7" iPad Pro
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad
  (5. generation)
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

iPod:

 • iPod touch
  (6. generation)

Kilde: Apple

Mandag demonstrerede chefen for Apple, Tim Cook, hvordan iOS 11 kan understøtte augmented reality (AR) bedre. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Tech Nyt styresystem fra Apple: 10 nyheder gør din iPhone og iPad sjovere

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen