Rusland mistænkt: Hackere tager igen strømmen i Ukraine

Tusindvis af ukrainere blev i julen ramt af strømafbrydelser - russiske hackere mistænkes for at stå bag

Strømforsyningen er vital i et land. Derfor gør de mange hackerangreb også Ukraine meget sårbar. Foto: Jesper Voldgaard/Polfoto
Strømforsyningen er vital i et land. Derfor gør de mange hackerangreb også Ukraine meget sårbar. Foto: Jesper Voldgaard/Polfoto

December er tilsyneladende blevet hackernes foretrukne måned, når strømstikket skal trækkes i Ukraine.

23. december 2015 mistede en kvart million ukrainere strømmen efter et hackerangreb, som USA mente, russiske hackere stod bag.

For få uger siden var den så gal igen.

Se også: Efter angreb i Ukraine: Cyberterror kan ramme vestlige elnet næste gang

Tog strømmen og lammede jernbanen
I anden halvdel af december lykkedes det nemlig hackere at slukke for strømmen i Kiev, hvor 20 procent af strømforsyningen blev berørt.

Også computerne til landets togdrift blev ramt, så ukrainere i en periode ikke kunne købe billetter, ligesom computersystemerne til udbetaling af pensioner blev lammet.

Eksplosioner på solen kan sende solstorme mod jorden. (Foto: AP) Videnskab & teknik - 12. jan. 2017 - kl. 05:19 Solstorme på listen over trusler mod Danmark

Rusland under mistanke
Sagen er netop kommet frem på en sikkerhedskonference i USA, hvor flere forskere fra Ukraine bekræftede sagen. Rusland blev som i 2015 udpeget som et realistisk ophav til hackingen.

Rusland og Ukraine har siden 2014 været i væbnet konflikt, da Rusland med tvang og propaganda forsøger at inddrage de østlige dele af landet. Og hacking er angiveligt blevet en fast ingrediens i konflikten.

Alene de sidste to måneder af 2016 er Ukraine således ramt af cyberangreb mere end 6000 gange.

Se herunder hvordan angrebet tilbage i 2015 var skruet sammen.

2015: Sådan foregik angrebet i Ukraine

Hackerne fik adgang til elnettet i tre ukrainske elselskaber ved hjælp af 'Spear Phishing' - det er en metode, hvor hackerne sendte en mail til udvalgte nøglepersoner i elselskaberne, der troede, at mailen kom fra en officiel og troværdig kilde - og åbnede den.

Mailen indeholdt software, der inficerede elselskabernes netværker - og herefter kunne hackerne fjernstyre og lukke elnettet ned i de berørte områder af Ukraine.

Softwaren lykkedes også at ødelægge og slette vitale data i elselskabernes netværker, hvilket gjorde det svært for dem at genstarte og åbne for strømmen igen.

Hackerne brugte ligeledes software til at slette sporene efter deres cyberterror.

Kilde: Department of Homeland Security

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk

12 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere