Russisk bagmand fældet for digitalt pengevaskeri

Anholdt i Grækenland og sigtet for at have vasket 25 milliarder kroner rene

Alexander Vinnik – i midten – er blot den seneste af flere russere, der er blevet fældet for digital kriminalitet efter en årelang amerikansk efterforskning. Som i andre sager kostede en ferie i et EU-land ham friheden. Foto: Giannis Papanikos/AP
Alexander Vinnik – i midten – er blot den seneste af flere russere, der er blevet fældet for digital kriminalitet efter en årelang amerikansk efterforskning. Som i andre sager kostede en ferie i et EU-land ham friheden. Foto: Giannis Papanikos/AP

Det er som en scene taget ud af tv-serien ’Breaking Bad’.

For da håndjernene i sidste uge blev lagt på 38-årige Alexander Vinnik under en ferie i Grækenland, var det den foreløbige afslutning på et årelangt og meget farverigt forløb.

Ved anholdelsen blev der beslaglagt to Macbooks, fire mobiltelefoner, adskillige kreditkort, en router og en kodegenerator.

Tech Computere lammet: Derfor vil hackere betales i bitcoins

Hjalp kriminelle
Ifølge sigtelserne fra de amerikanske myndigheder er russeren hovedmanden bag en digital pengecentral, hvor narkohandlere og hackere i årevis har betalt ham for at vaske mindst 25 milliarder kroner rene.

Blandt andet har kriminelle solgt de digitale penge kaldet bitcoins, som de har stjålet eller afpresset sig til.

Alexander Vinnik har købt valutaen billigt og herefter sendt den igennem en række digitale punge for på den måde at skjule deres oprindelse.

På et tidspunkt er de mange penge blevet omsat til ’ægte’ dollars og russiske rubler, hvorefter de er forsvundet via konti i Letland og på Cypern.

Disse værktøjer bruger hackerne

Software til at scanne nettet - kan finde computere og IT-systemer med de sikkerhedshuller, der har værdi for hackerne.

Software til at sende beskeder - masseudsender mails, sms eller anden kommunikation, der kan give adgang for farlig software de steder, hvor sikkerhedshullerne findes.

Software til at samle pengene sammen - når de ramte brugere betaler, skal pengene i form af bitcoins håndteres og den låste software låses op.

Software til at overtage computere og mailkonti - hvis man vil lave et stort angreb, er der brug for mange computere og mailkonti, som kan sprede den usikre software.

Software til at skjule sporene - hackernes vigtigste opgave er at beskytte sig selv mod afsløring. Softwaren skjuler, hvor hackerne fysisk sidder, og hvordan malware er nået frem til ofrene. Kan også hjælpe med at slette software på en computer, når hackingen er slut.

Hackede bitcoin-børs
Angiveligt oprettede Vinnik tilbage i 2011 en bitcoin børs med navnet BTC-E. Men modsat lovlydige finanshuse var målet fra begyndelsen at samle kriminelle udbytter sammen og omsætte dem til kontanter, der ikke kunne spores tilbage til de skyldige. Det gjorde BTC-E til en meget eftertragtet samarbejdspartner i den digitale underverden.

BTC-E og Alexander Vinnik mistænkes således for at være ansvarlige for at vaske over en milliard kroner fra udspekuleret hacking af en anden bitcoin børs, Mt. Gox.

Den gik fallit i 2014, efter at ukendte gerningsmænd i de foregående år hackede sig til digitale formuer, der for en stor dels vedkommende blev sendt videre til Vinniks pengecentral.

Hvad er bitcoin?

Bitcoin er en digital valuta, der gør det nemt at handle digitalt.

Valutaen er uafhængig af den normale bankverden og sikrer både sælgere og købere en udstrakt form for anonymitet.

Valutaen har de seneste år fået et blakket ry, fordi kriminelle i stor stil bruger den.

Fældet af fodfejl
Sikkerhedsfirmaet WizSec har været med til at afsløre Alexander Vinnik og fortæller i deres første rapport om sagen, hvordan fodfejl fældede russeren.

Under sit arbejde med at flytte de digitale penge rundt opdagede de onlinenavnet ’WME’.

Netop dette brugernavn havde Alexander Vinnik tidligere brugt til offentligt at brokke sig over en tidligere sag, hvor han fik beslaglagt bitcoins. WizSec og de amerikanske myndigheder betragter den 38-årige russer som pengevasker og ikke som den, der stjal eller hackede sig til de gigantiske beløb.

I det foreløbige anklageskrift lægges der op til en personlig bøde på 76 millioner kroner, mens Vinniks bitcoin-børs skal straffes med en bøde på 696 millioner kroner. Hertil kommer kravet om en fængselsstraf på op til 20 år.

Det ventes, at de græske myndigheder udleverer Alexander Vinnik til USA. Han nægter indtil videre at samarbejde med myndighederne.

Tech Beskyt dig mod hackere: Det her må du ALDRIG gøre

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen