Skræm netsvindlerne væk med dette MobilePay-trick

MobilePay vil med helt ny teknologi gøre det umuligt at bruge falske navne, når du handler med private

Gebyret på fem procent af hele handlen kan være med til at skræmme brugerne væk fra den sikre løsning, mener Ekstra Bladets tech redaktør. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Livet bliver nu en del sværere for de mange svindlere, der opretter falske annoncer på nettet, men aldrig sender den vare, de har lovet.

Som Ekstra Bladet flere gange tidligere har afsløret, har svindlerne ellers nemt spil, når de via stråmænd eller med falske navne sætter attraktive produkter til salg på Den Blå Avis og lignende platforme, hvor private handler med private.

Men MobilePay og handelsplatformen Tradono, der formidler brugt tøj på nettet, er netop gået sammen om en ny teknologi, der kan gøre nethandel sikrere.

MobilePay: Flere kan komme med

Hos MobilePay er håbet, at det nye system kan give brugerne en bedre beskyttelse, selv om risikoen for svindel i selve MobilePay-systemet i dag er lille.

Hvis teknologien bliver en succes hos Tradono, kan flere platforme fremover blive koblet på systemet.

Her sender bagmændene serien af både postbilleder og kvitteringer, der skal overbevise et offer om, at den købte iPhone er på vej. Privatfoto Teknologi - 18. nov. 2017 - kl. 17:21 Kender du dette billede? Så er du sikkert blevet svindlet på Facebook

Forsikret mod snyd
Med det nye og helt frivillige system får sælgerne først deres penge, når der er sendt en vare via fragtfirmaet DAO. Der skal samtidig betales med MobilePay.

På den måde kan de data, sælgeren bruger i sin annonce på Tradono, nemlig tjekkes op mod de data, som MobilePay har. Det skal gøre det umuligt at forfalske sin identitet over for køberne.

- Simpel svindel, hvor der aldrig kommer en vare, er noget, vi i høj grad støder på. Og det sker i stigende grad, at en køber overfører pengene og aldrig hører mere, fortæller Mads Aarøe Mathiesen, der er direktør for Tradono. Han tror så meget på det nye system, at køberne udstyres med en garanti for, at de kan få op til 100.000 kroner tilbage, hvis de alligevel bliver svindlet.

- Det er meget sjældent, at vi ser problemer, når der er sendt en pakke. Men bliver der alligevel svindlet, er det nu vores og ikke kundernes problem.

5 råd om privat handel

1 Overfør aldrig penge til personer, du ikke kender eller er i tvivl om identiteten på.

2 Husk, at alt kan forfalskes på nettet. En kopi af et pas eller kørekort er ingen garanti for, at sælgeren er troværdig. Det er en ældre Facebook-profil med venner heller ikke.

3 Reager på løgne. Hvis du i annoncen bliver lovet, at man kan hente varen, skal løftet holdes. Når du opdager den første løgn, skal du omgående droppe købet.

4 Nogle priser er for gode til at være sande. Særligt hvis vi taler om meget eftertragtede varer. Er prisen lidt for god, skal du være ekstra skeptisk eller helt gå uden om sælgeren. Lad dig aldrig presse, hvis sælgeren truer med, at han sælger til nogle andre, hvis du ikke betaler med det samme.

5 Anmeld omgående, hvis du bliver snydt – og uanset beløbets størrelse. Både til Facebook eller andre salgssteder, du har brugt. Og til politiet. Jo hurtigere du anmelder, jo større er chancen for at svindleren bliver stoppet.

Se også: Narret af falsk transportfirma: Mistede 24.000 kroner i bilhandel

Brug for sikkerhed
Og der er i den grad brug for nye løsninger til at stoppe digital svindel.

Ifølge FICO, der er en af verdens førende leverandører af finansiel sikkerhedssoftware, ligger Danmark på en kedelig tredjeplads over europæiske lande med den største stigning i kreditkortsvindel.

- Det her lyder som et godt system, hvis det er gennemtestet og nemt for brugerne.

- Det er afgørende for succes, at brugerne ikke føler, at det gør det langsommere eller sværere for dem at handle, siger Gareth Williams, der er chef for svindel-afdelingen hos FICO. Men systemet kan ikke stå alene, advarer han.

- Bedre sikkerhed handler også om at forstå, hvordan den enkelte bruger normalt opfører sig. Og automatisk få stoppet svindlen ved de første tegn på svindel.

Teknologi - 18. nov. 2017 - kl. 12:05 Forbrugerrådet Tænk advarer efter svindel: Drop Facebook til private handler

Bliver ikke gratis
Prisen for den nye sikkerhed er fem procent af handelsbeløbet, hvilket sælgeren og køberen skal deles om at betale.

Det betyder, at en nethandel på for eksempel 500 kroner samlet kommer til at koste 25 kroner ekstra.


Sådan præsenterer Tradono selv det nye system.

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

28 kommentarer
Vis kommentarer