Slut med alt-er-gratis: Nu vil YouTube have penge af dig

Lancerer abonnement i Danmark i morgen, så du kan betale dig fra reklamer, downloade videoer og lytte til dem i baggrunden på mobilen

YouTube har valgt at udskille musikdelen i en ny app, der er ganske simpel, men effektivt afspiller musik og musikvideoer. Du skal dog betale, hvis du vil have glæde af alle funktionerne. Foto: Google
YouTube har valgt at udskille musikdelen i en ny app, der er ganske simpel, men effektivt afspiller musik og musikvideoer. Du skal dog betale, hvis du vil have glæde af alle funktionerne. Foto: Google

Det ligner en bagtanke, at reklamerne de seneste måneder nærmest er væltet ud på de YouTube-kanaler, som forfatteren til denne artikel dagligt benytter.

Trykket af videoreklamer virker i hvert fald ikke mindre her før i morgen, hvor YouTube giver sine danske brugere mulighed for at betale sig fra reklamer og købe sig adgang til en ny musiktjeneste.

Handler om musik
De nye tjenester hedder YouTube Music og YouTube Premium, der begge lanceres onsdag.

Som navnene afslører, er den grundlæggende idé at supplere Googles hidtidige musiktjeneste Google Play Music - der i øvrigt fortsætter -  og gøre den nye til en langt mere visuel oplevelse i sammensmeltningen med YouTube

YouTube Music giver i den betalte udgave reklamefri lytning af et musikkatalog, der matcher det, du allerede kan få hos for eksempel Spotify eller Apple.

Forskellen er bare, at der udover musik også findes et omfattende indhold af musikvideoer.

Det koster det

YouTube Music: Findes i en gratis version, hvor funktionerne er begrænsede, og du skal høre på reklamer. Og i en betalt hvor du slipper for reklamer under musikken, kan høre musikvideoer i baggrunden på mobile enheder og downloade musik.

Koster 99 kroner om måneden for en enkelt bruger eller 149 kroner om måneden for en familie (op til seks brugere)

YouTube Premium: Alt fra den betalte udgave af YouTube Music + reklamefrit YouTube overalt, mulighed for at downloade videoer fra Youtube og lytte dem i baggrunden.

Koster 119 kroner om måneden for en enkelt bruger eller 179 kroner om måneden for en familie (op til seks brugere)

Køber du et abonnement (YouTube Music eller YouTube Premium, red.), får du også adgang til den eksisterende Google Play Music-tjenesten, ligesom de nuværende brugere af Play Music får adgang til den betalte udgave af YouTube Music.

Se også: Spøgelsesbilist i superbil: Youtube-stjerne dræber to

Betal dig fra reklamer
Vælger du den dyrere YouTube Premium, følger alt fra YouTube Music med, men nu får du også reklamefri videoafspilning på YouTube og adgang til originalt indhold, der er lavet til de betalende kunder.

Under vores test de seneste dage virker netop muligheden for at slippe for reklamer på YouTube ganske nyttig. Også en ny funktion, hvor du kan afspille YouTube-indhold som lyd i baggrunden på dine mobile enheder, er længe ventet.

Hvis du som jeg abonnerer på YouTube-kanaler, hvor man fint kan orientere sig i indholdet uden at skulle se på skærmen hele tiden, er det nærmest som at have fået YouTube tryllet om til en velsmurt podcastkanal.

Du kan ligeledes downloade videoer og se dem i op til 30 dage.

Se også: Banedanmark advarer: Smartphones er livsfarlige på togstationer

Særlig app til musik
YouTube har klogeligt valgt at adskille musiktjenesten YouTube Music fra de nye funktioner, man får med YouTube Premium.

Musikdelen ligger således i en ny app, der er simpel i sin opbygning, men effektiv til formålet: at afspille musik og musikvideoer.

Bruger du allerede en anden musiktjeneste, skal du dog vænne dig til, at videoafspilning pludselig bliver så dominerende i en app, der for mange primært handler om at lytte til musik.

Nu i 21 lande

Med onsdagens lancering i Danmark findes de nye YouTube-tjenester nu i disse 21 lande:

Danmark, Norge, Sverige, Finland, USA, Canada, Australien, New Zealand, Mexico, Sydkorea, Østrig, Belgien, Holland, Luxembourg, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Rusland, Spanien og Storbritannien.

Kilde: Google

Se også: 'Paul' filmede sine prutter på arbejdet i fem måneder - nu er han blevet fyret

Reklamefri overalt
Betaler du for den dyreste udgave af tjenesten, YouTube Premium, bliver reklamer fjernet fra alle dine enheder.

Og det er ikke kun dine mobile enheder eller computere, der får betalingsfunktionerne. Det gør også Apple TV og andre tv-udgaver af YouTube.

Se også: Skal den perfekte computer virkelig koste 32.899 kroner?

Første dom over YouTube Music

- Åh nej, endnu en musiktjeneste, vil flere sikkert tænke om de nye abonnementer fra YouTube.

Og jo, der er efterhånden mange. Både dem, som danske teleselskaber med skiftende succes lancerer, og de internationale som Spotify, Apple Music og Tidal.

Med så mange aktører bliver der en hårdere kamp om kunderne, hvilket Googles globale lancering af YouTube Music og YouTube Premium er et udtryk for.

Google har imidlertid et stærkt kort på hånden. For ikke nok med, at de betalende brugere får adgang til et musikkatalog af samme styrke, som alle de andre tjenester har. Techgiganten har YouTube og et omfattende videounivers, som for 20 kroner ekstra om måneden får en helt anden værdi for brugerne.

Eksperter i data
Samtidig er Google eksperter i at analyse data og kan tilpasse deres musiktjeneste til nøjagtigt det indhold, der passer på din brugerprofil.

Hvis man for eksempel har Spotify i dag og betaler for tjenesten, kan det med andre ord godt give mening at skifte. Allerede for de 99 kroner om måneden, som også Spotify tager, får man mere for pengene hos YouTube. I hvert fald hvis drømmen er endnu mere musikindhold i form af levende billeder.

Og for 119 kroner får man som nævnt musiktjenesten plus et reklamefrit og mere funktionelt YouTube.

En kedelig tendens er dog, at den øgede konkurrence tilsyneladende ikke fører til billigere abonnementer, men bare meget mere indhold og flere produkter at vælge imellem til ofte ganske ens priser.

164 kommentarer
Vis kommentarer