Snowden angriber Facebook: Værre end spioner

INTERVIEW: Techgiganter har adgang til alt om dit liv, og det ødelægger vores demokrati, mener verdensberømt whistleblower

Når du siger, at du er ligeglad med overvågning, fordi du ikke har noget at skjule, så er du også ligeglad med dem, der med rette har noget, de vil skjule, mener Edward Snowden. Foto: Rafael Marchante/Ritzau Scanpix
Når du siger, at du er ligeglad med overvågning, fordi du ikke har noget at skjule, så er du også ligeglad med dem, der med rette har noget, de vil skjule, mener Edward Snowden. Foto: Rafael Marchante/Ritzau Scanpix

Hvad Snowden forsøgte at stoppe, er bare blevet overtaget af private virksomheder.

Det er en af konklusionerne i et stort interview, som den verdensberømte whistleblower netop har givet til techmediet Recode.

- Techfirmaerne har overvåget os i hemmelighed.

- Derfor kunne vi ikke gøre modstand mod overvågningen eller beskytte os imod den, siger Edward Snowden, der de seneste seks år har haft midlertidigt asyl i Rusland.

NSA har ikke noget godt ry. Slet ikke efter at Edward Snowden afslørede, hvor omfattende efterretningstjenesten overvåger millioner af mennesker overalt i verden. Foto: Patrick Semansky/AP Teknologi Ups: Efterretningstjeneste fik millioner af data om uskyldige

Mennesker misbruges
Ganske symbolsk er Snowden født blot et år tidligere end Mark Zuckerberg. Alligevel er afstanden mellem, hvad de mener om data og privatliv gigantisk.

- Typer som Mark Zuckerberg taler jo meget abstrakt om indsamling af data.

- Det er bare ikke data, der bliver misbrugt. Det er mennesker. Det handler om mennesker, som bliver manipuleret. Og det glemmer vi i den her debat, mener Edward Snowden.

Uskyldige liv ødelægges
I interviewet, der varer næsten to timer, erkender den tidligere efterretningsmand, at teknologi bestemt kan gavne verden. Men ikke på den måde som Facebook og Mark Zuckerberg forsøger at gøre det på.

- Facebook har adgang til alt. Google har adgang til alt.

- Modsat myndighederne, der er begrænset af love, når det gælder private data, så kan firmaerne samle de ting sammen, som de vil, siger Edward Snowden, der mener, at Facebook dermed er værre end de spioner hos NSA, som han i sin tid afslørede for masseovervågning.

- Vi har ingen love for, hvordan software må bruges i USA. Derfor er alle apps så fundamentalt usikre. Vi har ikke nogen straffelov, selvom databaserne indeholder så meget viden om selv de mest uskyldige liv, at man nemt kan ødelægge dem.

Foto: AP Samfund USA sagsøger Edward Snowden

Frihed er privatliv
Snowden foreslår derfor, at man begrænser indsamling af data markant. Både når det gælder de typer af data, der må indsamles. Og hvor længe for eksempel Facebook kan beholde dem.

Snowden advarer samtidig mod at købe ideen om, at hvis man ikke har gjort noget galt, så har man intet at skjule.

- Privatliv findes for at beskytte dig mod magtfulde systemer, uanset hvad du laver.

- Men hvis du skal bevise, at du ikke er anderledes eller unormal, hvad er formålet så med at have en menneskerettighed? Rettigheder findes jo for at beskytte mindretal mod flertallet, mener han.

Hillary jagter Mark

Den tidligere amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton mener, at det skal have personlige konsekvenser for Mark Zuckerberg, hvad ’han har gjort mod demokratiet’.

Hun er stærkt kritisk over for, at Facebook giver politikere lov til at lyve.

42 kommentarer
Vis kommentarer