Sort skærm truer - men: Dit fjernsyn kan allerede være digitalt

9. februar bliver tv-signalet hos YouSee 100 procent digitalt - og det kan få mange til at lave en dyr fejl, fordi de har indstillet deres nuværende tv forkert

Jimmy Bjergstad, butikschef i Panasonic Center Rødovre, fortæller, hvordan man bedst sikrer sig mod sort skærm. (Foto: Signe Breitenstein)

Selv om op mod 80.000 danskere om kort tid får sort skærm på deres analog fjernsyn, vil mange flere uforskyldt komme i samme situation.

Tips og guides Nu dør signalet i dit gamle tv: Sådan slipper du billigst

Problemet er, at de faktisk har et digitalt fjernsyn – men har indstillet de analoge kanaler på deres tv. Og hvis de ikke opdager det, risikerer de at skifte et funktionsdygtigt fjernsyn ud:

- Den nuværende blanding af analoge og digitale signaler skaber forvirring ude hos kunderne, fordi nogle i dag har søgt de analoge kanaler frem på deres digitale fjernsyn, erkender direktøren i YouSee, René Brøchner.

- Og fordi de bruger deres analoge kanaler på et digitalt fjernsyn, så mangler de mange kanaler i dag. Nemlig alle de digitale, der allerede findes i deres tv-pakke, men som de ikke kan se, selv om de betaler for dem.

Mangler de digitale kanaler
Han mener derfor, at skiftet til 100 procent digitalt tv-signal har en positiv sideeffekt:

- Vi får én gang for alle ryddet op, når kunderne 9. februar uberettiget får sort skærm.

- For når de så skifter over til det digitale signal, som deres fjernsyn hele tiden har kunne vise, får de flere kanaler, end de havde før.

Tips og guides Nu dør signalet i dit gamle tv: Sådan slipper du billigst

Sådan tjekker du det
Hvis dit fjernsyn viser analoge tv-signaler fra YouSee, kan du i disse dage se et informationsbånd, der kører hen over skærmen på blandt andet DR1 og TV2. I båndet kan du læse en advarsel fra YouSee om, at kanalen bliver slukket 9. februar.

Advarslen betyder, at dit fjernsyn er indstillet til at vise analoge tv-signaler – men altså ikke nødvendigvis at dit fjernsyn kun kan vise analog tv.

Du kan tjekke dit fjernsyn ved at forsøge at indstille kanalerne igen –og så se, om der er dukket kanaler som DR og TV2 op uden det informationsbånd, der kun vises på de analoge kanaler.

Tips og guides Nu dør signalet i dit gamle tv: Sådan slipper du billigst

Her får du hjælp
Du kan også finde modelnavnet på dit fjernsyn og – eventuelt med hjælp fra venner eller familie – slå det op på nettet. Her vil du de fleste gange kunne finde en teknisk beskrivelse af modellen.

Hvis beskrivelsen viser, at dit fjernsyn modtager digitale DVB-C MPEG4-signaler, så burde det også kunne indstilles til digitalt tv fra YouSee.

Du kan ligeledes forsøge dig med et opkald til producenten eller sælgeren af dit fjernsyn. Eller til kundeservice hos YouSee på telefon 70704040.

Tips og guides Nu dør signalet i dit gamle tv: Sådan slipper du billigst

1 af 2 Er du på vej ud for at købe et nyt fjernsyn, fordi du tror, at det er analog? Måske kan du spare pengene, fordi du har indstillet dit allerede digitale fjernsyn forkert. (Jens Dige/Polfoto)
2 af 2 
112 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere