Stemmestyret enhed aflyttede familie: Sendte optagelsen til en fremmed

Amazon erkender, at deres stemmeenhed Alexa ved en fejl optog privat samtale hos amerikansk familie

Amazon sælger endnu ikke officielt deres stemmeenheder i Danmark. Men om kort tid kommer Googles stemmeenheder ind på det danske marked. Foto: Elaine Thompson/AP
Amazon sælger endnu ikke officielt deres stemmeenheder i Danmark. Men om kort tid kommer Googles stemmeenheder ind på det danske marked. Foto: Elaine Thompson/AP

Når man lever af kundernes tillid, kan denne historie kun beskrives som ødelæggende for den amerikanske gigant Amazon.

Firmaet har som Google og delvist Apple slået sig stort op på at sælge millioner af stemmestyrede enheder, der skal gøre brugernes hverdag nemmere. Og i Amazons tilfælde få dem til at købe flere varer fra...ja, du gættede rigtigt: Amazon.

Keld Norman bruger sine arbejdsdage på at gå i hackernes fodspor. Han har selv fundet flere danske webcams, der er frit tilgængelige på Shodan. Foto: Mogens Flindt Teknologi Tusindvis af danskere er forsvarsløse: Du har 100 sekunder til at beskytte dig

Det er enheder som disse, at Amazon sælger, og som nu mistænkes for at optage private samtaler i smug. Foto: Elaine Thompson/AP
Det er enheder som disse, at Amazon sælger, og som nu mistænkes for at optage private samtaler i smug. Foto: Elaine Thompson/AP

Teknologi Hør Googles vilde stemmetjeneste: Her bestiller robot en klipning

Aflyttet i hemmelighed
Men en amerikansk familie fra Portland, der har fyldt deres hjem med de små stemmestyrede Alexa-enheder fra Amazon, har i den grad fået nok.

En privat samtale blev nemlig optaget af Amazon-enheden og i en mail sendt til en tilfældig kontaktperson på familiens elektroniske kontaktliste:

- Min mand og jeg har lavet sjov med, at enhederne nok lyttede til, hvad vi sagde, fortæller Danielle, der ikke vil have sit efternavn frem, til den lokale tv-station KIRO7.

Joken blev til virkelighed, da kontaktpersonen ringede og sagde, at familien omgående skulle slå alle deres stemmestyrede enheder fra. I er blevet hacket, advarede han:

- Han fortalte, at han havde en lydoptagelse fra vores hjem. Han kunne høre, hvordan vi talte om gulvbelægning.

Artiklen fortsætter længere nede...


Du kan herover se, hvordan familien oplevede, at deres samtale blev optaget og sendt til en fremmed. Video: KIRO7

Amazon: En række af fejl
Hos Amazon har familien allerede fået en beklagelse og en forklaring om, at der er tale om en række af meget uheldige omstændigheder.

Ifølge en officiel udtalelse 'troede' Amazon-enheden, at den blev bedt om at optage en besked, herefter om at finde kontaktpersonen og endelig at sende beskeden.

Den amerikanske familie stiller sig dog tvivlende over for den forklaringen. Blandt andet fordi de aldrig har hørt de kommandoer, som Amazon påstår, at enheden læste op, før den sendte beskeden.

De opfordrer nu det store firma til at tjekke enhederne og teknologien bag grundig grundigt. Og før det sker, bliver enhederne ikke genaktiveret i familiens hjem.

Amazon lover, at de vil undersøge sagen grundigt og sørge for, at det ikke gentager sig.

Amazon: Det udløse fejlen

Sådan forklarer Amazon fejlen:

Echo woke up due to a word in background conversation sounding like 'Alexa.' Then, the subsequent conversation was heard as a 'send message' request.

At which point, Alexa said out loud 'To whom?' At which point, the background conversation was interpreted as a name in the customers contact list.

Alexa then asked out loud, '[contact name], right?' Alexa then interpreted background conversation as 'right'.

As unlikely as this string of events is, we are evaluating options to make this case even less likely.

Kilde: Recode.net


Den lokale tv-station har lavet denne opfølgning på sagen, efter Amazon har erkendt, at deres enhed faktisk optog familiens private samtale. Video: KIRO7

Hvad er Internet of Things?

De kommende år vil du igen og igen støde på begrebet 'Internet of Things' også kaldet IoT.

Begrebet 'Internet of Things' dækker over de seneste års udvikling, hvor flere og flere elektroniske genstande udover din computer og telefon bliver forbundet til internettet. Herfra samler og afleverer elektronikken viden og data, der i sidste ende forhåbentlig skal gøre dit liv nemmere.

Dit intelligente hjem er derfor en central del af 'Internet of Things'. Med adgangen til de enkelte stykker elektronik og den viden de opsamler om dig, er det derfor også vigtigt, at du er opmærksom på din digitale sikkerhed, så du gør det så svært som muligt for hackere at udnytte, chikanere eller udspionere dig.

I følge analyse giganterne ABI Research og Gartner vil der i 2020 være mellem 26 og 30 milliarder enheder tilkoblet 'Internet of Things'.

39 kommentarer
Vis kommentarer