Stor tvivl om NemID-papkort: Her er fem vigtige svar

Manden bag udfasningen af det fysiske nøglekort maner til ro - det bliver både sikrere og nemmere, mener han

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, svarer her på spørgsmål, som Ekstra Bladets brugere har om NemID, MitID og afskaffelsen af papkortet.

Ekstra Bladets læsere har afleveret flere end 600 kommentarer og spørgsmål, siden nyheden om den kommende udfasning af det fysiske nøglekort til NemID kom frem i slutningen af sidste uge.

Torsdag middag stillede Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, derfor op til et større tv-interview om sagen.

- Vi vil gerne gøre det nemmere at bruge nøglerne på NemID i fremtiden. Og mange har en smartphone og er trygge ved at bruge den.

- Derfor er det her en rigtig god løsning, siger han om fravalget af papkort fra 2021 og tilvalget af den mobile nøgleapp, som det allerede i dag er muligt at bruge.

-  Det er utroligt ubehageligt at blive mistænkeliggjort på den her måde. Hvis man var skyldig i det, kunne man godt forstå det. Men man føler jo, at man bliver lagt ned. Det koster nogle søvnløse nætter, siger Gorm Hansbøl om sin oplevelse. Foto: Aleksander Klug 112 Gorm fik NemID stjålet: Nu jages han af inkassofirma

Sådan forsvinder papkortet

Når MitID indføres fra 2021, vil udfasningen af nøglekortet begynde.

Alle danskere vil blive flyttet til en ny løsning, som er en app eller en anden løsning.

De andre løsninger er den fysiske nøgleviser, en avanceret USB/Bluetooth-nøgle (primært til erhverv) og en nøgleoplæser, der gør det muligt for blinde at få læst koder op.

Mhishkhl  og hans kone er i gang med uddannelse, danskundervisning og indslusning på arbejdsmarkedet. Nu truer telefonsvindel dem på deres nye liv i Danmark. Foto: Jonas Olufson Samfund Familie franarret NemID og sat i gæld: Frygter at miste opholdstilladelse

Sværere at kopiere
Selvom nøglekortet i pap er en stor succes, er der også nogle ulemper ved systemet. Blandt andet at det er alt for nemt at kopiere de mange koder på kortet.

Fordelen ved den mobile app er, at den aldrig viser koder.

- Man swiper, når der sker en transaktion. Og man kan på skærmen tydeligt se, hvad man godkender, for eksempel at nu overføres der 10.000 kroner, siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, som er med til at udvikle det kommende system MitID.

- Nøgleappen er samtidig beskyttet med en kode, ligesom selve telefonen har en låsekode.

Du kan herunder se svarene på de fem vigtigste spørgsmål fra dagens chat - og du kan få flere svar her.

Foto: Colourbox Samfund Taler perfekt dansk: De vil snyde dig for gigant-beløb

5 skarpe til Adam Lebech

Jeg er ikke digital? Bliver jeg nu tvunget til at bruge en mobiltelefon?

- Nej, hvis man ikke er tryg ved at bruge en mobiltelefon eller af princip ikke vil bruge den løsning, kan man få en nøgleviser. Det er en lille, batteridrevet enhed, som kan sidde i et nøglebundt. Når man trykker på enhedens knap, vises en sekscifret kode på det indbyggede display.

Koster nøgleviseren ikke penge?

- Det gør den i dag, men fremover bliver den gratis.

Jeg hjælper min mor med hendes NemID og nøglekort. Hvordan kan jeg hjælpe fremover?

- Allerede i dag er det muligt at få en fuldmagt til at bruge NemID på vegne af andre. Når man har fået fuldmagten, bruger man sit eget NemID til at logge ind på vegne af den eller dem, man har fået en fuldmagt fra. Typisk gælder adgangen udvalgte funktioner, fx sundhedsdata eller netbank. Det er ikke alle funktioner med NemID, som i dag har en fuldmagtsfunktion, men det forbedres løbende. Er man værge, er der mulighed for at få en bredere adgang til andres NemID. Læs mere om fuldmagter her.

Forsvinder nøglekortet i pap også hos erhvervskunder?

- Ja, det gælder også firmaer, foreninger og andre organisationer.

Men jeg har jo flere nøglekort i dag, for at jeg kan passe både mine private sager og firmaets. Hvad gør jeg fremover?

- Her kommer en løsning, som man allerede nu kender fra systemet med fuldmagter. Nemlig at man med det samme NemID kan administrere for eksempel sit private NemID og et eller flere NemID til firmaer.

Trine Møller er chef for politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet. I centeret har man set en stigning i antallet af sager om personer, der bliver franarret personlige oplysninger telefonisk. Foto: Linda Johansen 112 Flere tilfælde af telefon-svindel: Kriminelle snyder sig til personlige oplysninger

Se her hvordan du bruger NemID nøgleappen. Video: Digitaliseringsstyrelsen

Se en længere præsentation af NemID nøgleappen her. Video: Digitaliseringsstyrelsen

72 kommentarer
Vis kommentarer