Teleselskaber vinder sag om piratfilm: Gør det sværere at fange dig på nettet

Landsretten giver Telenor og Telia ret i, at advokatfirmaer ikke kan kræve adgang til data om tusindvis af netbrugere

Hvad betyder dagens dom for danske netbrugere? Få et svar her fra Ekstra Bladets techredaktør

Det bliver nu sværere for ivrige advokatfirmaer at jage danske netbrugere, der besøger hjemmesider med ulovligt indhold som video og musik.

Det har Østre Landsret netop afgjort i en principiel sag om retten til et privatliv kontra firmaers mulighed for at fange og straffe netbrugere, der ser piratfilm.

Artiklen fortsætter under billedet...

I Danmark har brevene fra advokatfirmaerne typisk set sådan ud. Privatfoto Teknologi Danske piratjægere går på jagt i Sverige

I Danmark har brevene fra advokatfirmaerne typisk set sådan ud. Privatfoto
I Danmark har brevene fra advokatfirmaerne typisk set sådan ud. Privatfoto
 

I Danmark har brevene fra advokatfirmaerne typisk set sådan ud. Privatfoto Teknologi Danske piratjægere går på jagt i Sverige

Firmaer vigtigere end privatliv
Teleselskaberne skal ifølge loven gemme oplysninger om, hvem der har været på nettet det seneste år. Og det er de data, som copyright-advokaterne - via selskabet Copyright Collections Ltd. - vil have adgang til.

Kravet mener Telia og Telenor imidlertid er en klar overskridelse af kundernes ret til et privatliv og har via brancheforeningen for teleselskaber kaldt det for 'mafiametoder' at masseudsende trusselsbreve på baggrund af teleselskabernes register.

Byretten afviste sidste år det argument og gav advokaterne ret. Ejerne af film og andet indhold, der bruges ulovligt, har en interesse i at stoppe misbruget, som er vigtigere end brugernes privatliv, mente byretten.

Men landsretten er altså uenig og giver i dag teleselskaberne medhold i den principielle sag. Du kan læse hele kendelsen her og længere nede i artiklen.

Telia: En sejr for danske telekunder

Herunder er Telias officielle kommentar til afgørelsen:

Østre Landsret har her til formiddag afsagt dom i en sag om udlevering af personoplysninger. Telia er tilfreds med, at selskabet nu har rettens ord for, at danske teleselskaber ikke skal udlevere personlige oplysninger om sine kunder.

'Vi er glade for dommen. Set fra et data-beskyttelses perspektiv er det en vigtig sejr for Telias kunder,' siger Telias administrerende direktør Morten Bentzen i en kommentar til dommen.

'Resultatet er forventet. I Danmark er teleselskaberne forpligtet til at logge rigtig mange personlige oplysninger om vores kunder. Det er et meget stort ansvar, som vi i Telia tager meget seriøst. Vi udleverer kun data om vores kunder til politiet og kun, hvis der foreligger en dommerkendelse,' understreger Morten Bentzen.

Telia har rejst sagen efter, at et advokatfirma har krævet, at blandt andre Telia skulle udlevere kundedata til brug for retssager ført af rettighedshavere mod privatpersoner. Men det strider mod formålet med lovgivningen.

'Formålet med lovgivningen er terrorbekæmpelse og bekæmpelse af grov kriminalitet. Telia skal ikke udlevere vores kunders data til andre formål. Telia er på kundernes side i denne sag,' siger Morten Bentzen.

Telia har gennem hele forløbet nægtet at udlevere data om sine kunder.

Advokat: Pirater kan gemme sig
Jeppe Brogaard Clausen fra Njord Law Firm ærgrer sig ifølge Ritzau over, at 'filmpirater får lov at gemme sig':

- Det er en trist besked til den danske film- og tv-branche, at mulighederne for selv at undersøge ulovlig fildeling besværliggøres.

- Det arbejde må i højere grad overlades til politiets knappe ressourcer, siger advokaten.

Han frygter, at mængden af ulovlig download nu vil stige.

- Fra 2016 til 2017 steg mængden af ulovlig download med 67 procent, og den stigning vil nok på ingen måde falde, siger Jeppe Brogaard Clausen.

Telenor: En vigtig sejr for kunderne

Herunder er Telenors officielle kommentar til afgørelsen:

I dag kl. 10 har Landsretten afsagt dom i en principiel sag, hvor teleselskabet Telenor efter flere års kamp for at beskytte kundernes persondata, har fået medhold i, at teleoperatøren ikke kan pålægges at udlevere kundernes persondata til advokatfirmaer, der har gjort det til en kommerciel forretning at opkræve udlevering af personoplysninger hos teleoperatørerne, for at udstede bøder til folk, der mistænkes for ulovlig download af film.

På baggrund af utallige anmodninger fra advokatfirmaer om udlevering af tusindvis af kunders navne og adresser valgte Telenor at modsætte sig advokatfirmaerne editionsbegæringer. Landsretten har nu givet Telenor medhold i, at det var rigtigt at tilbageholde oplysninger. Danske teleoperatører kan derfor ikke længere blive tvunget til at udlevere kundeoplysninger for, at advokatfirmaer kan inddrive bøder på vegne af deres klienter. En praksis, som Telenor har kæmpet mod siden 2016, og har stoppet siden sagens begyndelse.

'Dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data. I Telenor værner vi om vores kunders data og tillid - derfor har det været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt, nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder, blot for at understøtte nogle private aktører, der er drevet af kommercielle interesse,' udtaler juridisk direktør i Telenor Danmark, Mette Eistrøm Krüger.

Telenor har kæmpet mod at blive pålagt at udlevere persondata til andet end efterforskning af grov kriminalitet siden 2016, og har fået prøvet sagen af flere omgange i både Byretten og Landsretten.

'Vi og andre danske teleselskaber er pålagt at logge kundedata for, at politiet kan bekæmpe grov kriminalitet og terror - men lovgivningen har bare ikke været klar nok i forhold til anvendelsen af logget data. Derfor er jeg er glad for, at Landsretten med denne dom har præciseret, at kundernes retssikkerhed vejer tungest i disse sager,' fortsætter Mette Eistrøm Krüger.

Telenor Danmark understreger, at teleoperatøren på ingen måde støtter ulovlig fildeling eller download af film på nettet, og at der er forståelse for filmdistributørernes dilemma, hvilket også er årsagen til, at Telenor samarbejder aktivt med organisationen Rettighedsalliancen for at forebygge ulovlig download af film og filer.

Teknologi Giver kopi-advokater kniven: Teleselskaber vil stoppe snageri i kundedata

Du kan læse hele kendelsen fra landsretten her:

188 kommentarer
Vis kommentarer