Trods milliardbøde: Derfor kan du stadig ikke stole på Google

Anklages igen for at misbruge sit monopol på søgninger

Hvorfor fik Google for et år siden en bøde på 18 milliarder kroner fra EU? Få hele historien her. Videoreportage: Ekstra Bladet

18 milliarder kroner i bøde fra EU burde få enhver virksomhed til at rette ind og opføre sig ordentligt.

Men Google er netop ikke 'enhver virksomhed'. Og ifølge adskillige konkurrenter misbruger søgegiganten fortsat sit monopol til at sende brugerne i retning af Googles egne tjenester og annoncører.

Konsekvensen er, at EU opfordres til at undersøge firmaets dominans påny. Opfordringen kommer fra Yelp, der lever af de millioner af anmeldelser af restauranter og andre virksomheder, som brugerne hver måned lægger på yelp.com.

Samfund Ristet i Europa: Zuckerberg satte sine undskyldninger på autoplay

Google snyder på vægten med sine søgeresultater. Og det er ulovligt, mener den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: Virginia Mayo/AP
Google snyder på vægten med sine søgeresultater. Og det er ulovligt, mener den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Foto: Virginia Mayo/AP
 

Teknologi Ægtepar blev trynet af Google: Slog tilbage og kostede giganten milliarder

Begraver konkurrenter
Problemet er bare, at Yelp og lignende virksomheder i dag ikke ville have en chance for at eksistere. Det siger firmaets medstifter Jeremy Stoppelman i den nyeste udgave af tv-magasinet 60 Minutes:

- Hvis vi var begyndt i dag, ville vi ikke have en chance for at opbygge Yelp. Den mulighed er spærret af Google og deres tilgang til markedet.

- Hvordan?

- Fordi hvis du tilbyder bedre indhold, som er attraktivt for Google, og de ser dig som en trussel, så vil de fjerne dig.

- Hvad mener du med det?

- De ville få dig til at forsvinde. De vil begrave dig, siger Jeremy Stoppelman til 60 Minutes.


Du kan se hele udsendelsen om Googles monopol her. Video: CBS News

Teknologi 2017 blev skammens år for techgiganterne

Vestager: Gemmer søgeresultater
Også den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager blev interviewet i programmet, der afdækkede, hvor dominerende Google er blevet:

- Lige så meget jeg beundrer en del af den udvikling, Google har stået for, lige så meget ønsker jeg, at deres ulovlige opførsel skal stoppe.

- Det er jo meget svært at finde frem til konkurrenter til Google, fordi du i gennemsnit først finder dem på side 4 i dine søgeresultater.

- Og hvorfor ligger de så langt nede?

- Fordi så finder du dem ikke. Jeg kender ingen, der går til side 4 i et søgeresultat. Man kan vel sige, at det er der, at man skal gemme sine hemmeligheder, fordi ingen læser dem.


Sådan misbruger Google ifølge Yelp sin dominerende stilling. Video: Google

Margrethe Vestager har de senest år jaget giganter som Facebook, Amazon, Google og Apple for deres unfair og monopollignende opførsel. Foto: Darko Vojinovic/AP Teknologi Giver milliardbøde: Så hårdt rammer Vestagers hammer Google

Snyder på vægten
Margrethe Vestager lagde i udsendelsen ikke skjul på, at hun er sikker på, at Google viser brugerne de søgeresultater, der er bedst for Google. Og ikke de bedste resultater man kan finde:

- Det er deres algoritme, der gør det. Både når Google promoverer sig selv og undertrykker andre.

- Så de snyder på vægten?

- Ja. Og det er ulovligt.

Google afviser at udtale sig om sagen, men forsikrer i en skriftlig udtalelse, at søgemaskinen alene forsøger at varetage brugernes interesser. Og at det er forventeligt, at konkurrenter vil være utilfreds med Googles søgeresultater og klage offentligt over det.

Google har i øvrigt betalt milliardbøden til EU, men har samtidig anket afgørelsen, som firmaet er stærkt uenig i.

Det udtalte Google til 60minutes

Google vil ikke interviewes til 60minutes, men har i stedet skrevet en udtalelse:

Google declined our request for an interview with one of its executives for this story, but in a written response to our questions, the company denied it was a monopoly in search or search advertising, citing many competitors including Amazon and Facebook. It says it does not make changes to its algorithm to disadvantage competitors and that, 'our responsibility is to deliver the best results possible to our users, not specific placements for sites within our results. We understand that those sites whose ranking falls will be unhappy and may complain publicly.'

Kilde: CBS News

32 kommentarer
Vis kommentarer