Trods nye dataregler: Tænk dig om før du deler

Du skal selv gøre noget for, at dine private data bliver beskyttet bedre

Få en god forklaring på hvad den nye datalov betyder for dig. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Nok så mange regler ændrer ikke på, at internettet er et meget offentligt sted. Derfor opfordrer Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder netbrugerne til fortsat at tænke sig om, inden de deler:

- Man skal virkelig tænke over, om de ting, man lægger ud, er noget, alle skal kunne se i lang tid fremover.

- Der bliver også indsamlet meget om dig, alene ved hvad du klikker på: hvad du kan lide, hvem du er i kontakt med, og hvordan du bruger internettet.

LIVE

Intet er privat
Opgaven for de europæiske datatilsyn bliver nu at håndhæve reglerne, men man skal alligevel ikke have en illusion om, at noget på nettet er privat, mener Rikke Frank Jørgensen:

- Du har selvfølgelig mulighed for at lave nogle begrænsninger for, hvad du deler med andre brugere.

- Men den indsamling, der sker i maskinrummet inde bagved hos Facebook og andre store platforme, har du ofte ingen mulighed for at kontrollere. Eller se hvordan dine data bliver knækket og brugt kommercielt.

Teknologi Apple åbner op efter ny lov: Her er alle dine data

Christel Schaldemose. Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix
Christel Schaldemose. Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix
 

Politikeren: Teknologi med måde

Det er ikke et nej til teknologi, der får Christel Schaldemose (S) til at bakke de nye privatlivsregler op:

- Jeg er ikke sådan en tilbage-til-naturen-person, hvor man ikke må bruge moderne teknologi. Det tror jeg heller ikke, at der er ret mange mennesker, som er.

- Det er jo nemt og dejligt, at du kan bruge din telefon til at finde vej eller købe billetter med. Men det er ikke det samme som, at man skal være ukritisk i forhold til mængden af data, man giver fra sig, og hvordan de bliver brugt, siger Christel Schaldemose til Ekstra Bladet.

Tag kontrol over dine data
Hun håber, at reglerne kan være med til at skabe en større bevidsthed om vores digitale liv:

- Vi skaber mange data, hvor vi har ret til at vide, hvad de bliver brugt til, og hvem der har vores data.

- Vi skal ganske enkelt have meget mere kontrol over vores data. Det betyder ikke, at data slet ikke må bruges eller gives videre, men du skal have kontrollen, mener hun.

Samfund Ristet i Europa: Zuckerberg satte sine undskyldninger på autoplay

Cristina A. Gulisano. PR-foto
Cristina A. Gulisano. PR-foto
 

Datatilsynet: Sådan klager du

I dag er tæt på at være som juleaften for Cristina A. Gulisano og hendes medarbejdere i Datatilsynet. For efter flere års tilløb bliver måden, de arbejder på, lavet fundamentalt om:

- Men livet stopper jo ikke efter i dag. Nu begynder det rigtigt sjove jo, hvor vi skal have reglerne til at spille ude i den virkelige verden.

Og hun mener, at der er mange gode grunde til, at reglerne skal følges:

- Det er faktisk en god forretning at have styr på personoplysninger. Og så har vi som borgere i et meget digitaliseret land også en berettiget forventning om, at der bliver passet ordentligt på vores data.

- Hvad skal man gøre, hvis ens data ikke bliver behandlet ordentligt?

- Hvis du har haft en dialog med en virksomhed, som du mener kommer med nogle søforklaringer, så synes jeg, at du skal klage til os. Det koster ikke noget.

- Man er også velkommen til at ringe os i vores telefontid eller bruge vores nye hjemmeside, siger Cristina A. Gulisano, der lover, at alle henvendelser bliver taget alvorligt.

- Nogle gange kommer vi også klagerne i forkøbet, når vi selv har opdaget, at noget er galt.

Dit privatliv skal beskyttes bedre med de nye EU-regler. Men det kræver naturligvis, at du læser, hvad du har givet samtykke til. Foto: Jeff Chiu/AP Teknologi Derfor drukner du i mails lige nu - og derfor skal du læse dem

Sune Malmgren. PR-foto
Sune Malmgren. PR-foto
 

Direktøren: Slettekrav giver udfordringer

Det lyder som optakten til et digitalt mareridt, når en international virksomhed som Cubiks skal gøres klar til de nye EU-regler om persondata.

Men firmaet, der lever af at lave tusindvis af erhvervspsykologiske test, kalder det snarere en strømlining af databehandlingen end en kaotisk proces:

- Vi har da gjort en del ting. Den vigtigste er at forny vores databehandleraftale med de mange virksomheder, som er kunder hos os, forklarer Sune Malmgren, der er chef for den danske afdeling af Cubiks.

- Men vores nuværende arbejde med data ligger ikke langt fra den nye måde at tænke data på.

Alt skal kunne slettes
En del af de nye regler er retten til at blive glemt. At man altså som hovedregel har krav på at få slettet dine oplysninger:

- Det har været en teknisk udfordring for os, at vi effektivt skal kunne slette overalt. Også i vores backups, fordi vi har kopier af serverne for at sikre data.

- Og vi indfører nu automatisk sletning i nogle sager, hvor ting måske kun ligger i to uger, før de bliver slettet. Så er man på den sikre side.

Ifølge Sune Malmgren er tendensen, at man fra virksomhedernes side forsøger at trække sig 'helt over i den sikre side for ikke at komme i problemer' med den nye lovgivning:

- Alene det at printe et stykke papir med persondata kan jo være et problem. Eller hvem man giver adgang til data.

- Det sidste er i virkeligheden noget, man skal kunne argumentere for. For jo flere der har adgang til data, jo større et problem har det. Du skal kunne retfærdiggøre alt, hvad du gør.

Selv om Cubiks er blandt dem, der nu er klar til, at reglerne træder i kraft, så gælder det ikke alle virksomheder:

- Det er bestemt ikke alle, der er klar, vurderer Sune Malmgren.

- Jeg tror også, at vi kommer til at se nogle prøveretssager, hvor grænserne for den her lovgivning bliver prøvet af.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

4 kommentarer
Vis kommentarer