Trumps 'redningskrans' til kinesisk gigant: Milliardbøde og total loyalitet

Forlanger otte milliarder kroner i bøde og garanterede indkøb i USA for at lade mobilgiganten ZTE slippe af krogen

75.000 arbejdspladser på ZTE er akut truet, efter USA har indført hårde sanktioner imod det kinesiske firma. Men en milliardbøde og total loyalitet over for Trumps USA kan måske redde det. Foto: Ng Han Guan/AP
75.000 arbejdspladser på ZTE er akut truet, efter USA har indført hårde sanktioner imod det kinesiske firma. Men en milliardbøde og total loyalitet over for Trumps USA kan måske redde det. Foto: Ng Han Guan/AP

SENESTE: Nu er aftalen officielt gået igennem

Da Donald Trump forleden lovede, at han ville redde den blokaderamte kinesiske gigant ZTE, blev han ikke populær blandt sine støtter.

For løftet - der som altid blev givet på Twitter - lød mest af alt som en håndsrækning til de mange kinesiske arbejdspladser, der var kommet i akut livsfare på grund af en amerikansk blokade.

Men nu fornyer han løftet med omvendt fortegn på sit foretrukne kommunikationsmiddel og lover i et nyt tweet at smide en redningskrans ud til ZTE.

Betalingen er dog en kæmpebøde på 1,3 milliarder dollars og total kinesisk loyalitet over for de amerikanske leverandører, som firmaet i dag er så afhængig af.

I USA er ZTE det 4. største mærke for mobiltelefoner. Nu risikerer firmaet at bukke under for den blokade, som den amerikanske regering har gennemtvunget. Foto: AP Teknologi USA knækker halsen på kinesisk mobilgigant

Politik pr. tweet
ZTE har allerede betalt 1,2 milliarder dollars for ulovligt at have handlet med Iran og Nordkorea. Men firmaet kom først for alvor i klemme, da det ifølge de amerikanske myndigheder ikke levede op til betingelserne i den aftale, der fulgte med bøden.

Derfor blev der tidligere i år indført en omfattende blokade, der reelt lukker firmaet, som er totalt afhængig af leverancer og samarbejde med amerikanske virksomheder.

Det er den klemme, som Trump angiveligt nu er meget tættere på at have hjulpet ZTE ud af.

Du kan læse mere om historien her.

ZTE er ikke kendt herhjemme, men er som Huawei en væsentlig producent af Android-mobiltelefoner. Begge er lige nu i ' krig' med myndighederne i USA. Foto: AP Teknologi Straffet af USA: Kinesiske mobilfirmaer jages for ulovligt salg

27 kommentarer
Vis kommentarer